Pazartesi, Mayıs 14, 2007

Mitingler neyin baslangici olmali

Izmir’deki miting ne muhtesem olmus. Ben de ordaydim. Manen yani. Aslinda Izmir’e bilet sordum ama bulamadim. Bu tarihi anlarda ulkemde olmak istedim. Olmadi. Saglik olsun.

Umarim meydanlara yansiyan bu cosku sandikta da adresini bulur. Gerci bu konuda karamsarim. Sol hala birlesemedi. Ortalikta cesili senaryolar ucusmakta. Yazilip cizildigine gore Dogan Grubu Baykal’a arka cikiyormus. Baska kaynaklar Sezer ve DSPliler’e haksizlik yapildigini, Baykal’in dayatmaci bir politika izledigini yaziyorlar. Offf, artik gina geldi bu koltuk hesaplarindan. Artik milyonlarin cagrisina da kulak vermeyip hizipcilik yapmaya devam edeceklerse cehennemin dibine kadar yollari var hepsinin. Halk sandikta verir cevaplarini. Ulkenin hayrina mi olur artik, orasini bilemem.

Secimlere onceki secimlerden farkli bir tabloyla giremeyecegiz maalesef. Masallah partilerimiz en demokrat benim yarisinda ayni anda ipi goguslediler. Haftalardir tek bir konuda gorus birligine varmakta zorlanirken is baraji yuzde 10 yapmaya gelince kucaklasiverdiler. Temsil sorunu Quasimodo’nun kamburu gibi gene sirtimizda.

Parti baskanlari kendi haremlerinin sultani olmaya devam ediyorlar. Senin sacin uzun, listeye gir, sen girme boyun kisa mantigi devam ediyor. Parti ici demokrasi diye bir seyin varligindan soz etmek gene imkansiz durumda.

Mitinglerde en cok kadinlar seslerini duyurdu. Ama meclisteki erkek hegemonyasi bu secimde kirilabilecek mi? Umarim ama sanmiyorum. Son mecliste 550 vekilden sadece 24’u kadindi. Bu da yuzde 4.4’e tekabul ediyormus. Trajikomik.

Bir de su Cumhurbaskanini halk secsin olayi son dakikada AKePe’nin ortaligi bulandirma politikasi seklinde halkin onune atiliverdi. 4,5 yildir iktidardasin, yeni mi aklina geldi bu konuda yasa cikarmak? Kendi partinden birisini Cumhurbaskani secebilseydin, bu kadar acele etmeyecektin bu konuda. Zira AKePe’yi ulkenin cikarindan cok kendi cikarlari en cok ilgilendiriyor gorunuyor. Bu kadar demokratik (!) ve partizan tutum sergileyen bir partiye Cumhurbaskanini secmek onlarin demokratik haklaridir diye arka cikan zihniyetleri de yeri gelmisken burada tekrar kinamak isterim.

Amerikan ic politikasinda takip ettigim kadariyla Cumhuriyetciler bile gecen donemde cogunlukta olmalarina ragmen Baskan Pust bir yasa cikarmak istedigi zaman bunun icin ozel kampanyalar yapiyor. O sehir senin, bu eyalet benim geziyor, anlatiyor. Daha cok kendi saksakcilarina ama gene de bir zaman harcaniyor, oyle veya boyle tartisiliyor bu konular. Bir zemin hazirlaniyor. Burada ornegin Baskanlik secim sisteminde bir degisiklik yapilacak ve boyle son dakikada gececek meclisten. Mumkun degil boyle bir sey. Ama bizim Muz Cumhuriyetimizde oluyor boyle seyler. Muz uretimimiz Guney Amerika’dakine yetisemese de diger konularda bir eksigimiz yok cok sukur. Darbe mi istersin? Var. Muhtira mi istersin? O da var. Ziyadesiyle… Ama bence buradaki muz kavrami sadece askeri ve darbeyi kapsamamali. Turkiye kosullarinda asil sivil siyaset aslan payini almali bu rezillikten.

Gecenlerde uye oldugum forumlardan birisinde tartisiliyordu. Su anki seceneklerimiz maalesef Muz Cumhuriyeti mi yoksa Islami Muz Cumhuriyeti mi seklinde ise, ben sade olanini alayim lutfen.

O yuzden boyle Turkiye cok demokratikmis gibi davrananlari anlamiyorum. Bir kesim var. Utopik bir bicimde her konuda demokrat olduklarini iddia ediyorlar. Bu cok guzel bir yaklasim olmakla birlikte uygulamada tokezlemesi kacinilmaz. Bunlarin ulke gerceklerini gormekte olduklarina inanmiyorum. Bunlarin bazilarina gore seriat diye bir tehlike yok. Bu laik paranoyaklarin uydurmasi bir sey. Halkin anca yuzde 10’u seriat istiyor. Herkes inancinda ozgur olsun filan filan. Evet, ozgur olsun. Keske. Zaten ben de farkli dusunmuyorum. Ama seyhlerin, sihlarin, tarikatlarin kucagina dusmus bir Turkiye’de bu ozgurluk yasanabilir mi gibi basit bir soruyu kendilerine sormaktan aciz olmamali insanlar. Sistemli olarak getirildigimiz su noktada bu olamaz. Bu toz duman yere cokmeden kimse yasayamaz boyle bir ozgurlugu. (Damage is done.) Ne zaman ki din bu istismar gruplarinin elinden kurtulur o zaman bu asamaya gecilebilir. Sosyal adalet olur. Bir guven ortami dogar. Belki annelerimiz zamaninda oldugu gibi Kuran kurslarina gitmek guzel bir aktiviteye donusur. Biz gidemedik ama belki cocuklarimizi gondeririz. Belki torunlarimiz gider. Ezberci degil felsefi bir din ogretisi olur. Mecburi olmaz, isteyen alir.

Sorunun kaynagina inmek lazim ki cozume ulasabilelim. Cumhuriyet mitingleri de sorunun kaynagina inen guzel birer adim oldular. Halk ben buradayim dedi ve sesini duyurdu. Demokrasiyi oyuncak eden, arac olarak goren, din istismari yapan siyasilere ve Buyuk Birader’e demokrasi dersi verdi. Insallah ileride topal cumhuriyetimizi gercek bir cumhuriyete cevirmek adina da daha cok sokaklarda olunur. Bu meseleyi halledip bir digerine geceriz. Bu isin pesi birakilmaz. Belki omur tuketilir bu konuda. Ama tehlike iste ancak o zaman gercek anlamda savusturulmus olur. Iste ancak o zaman muz cumhuriyeti olmanin zeminini curutmus oluruz. Simdi de ben mi cok utopik konustum? :)

“Soz konusu vatansa, gerisi teferruattir”

3 yorum:

Aslı Cin dedi ki...

Hangi birine ne yazayım Yeşilerikciğim, senin ağzına sağlık, söyleneceği söylemişsin.

3 gündür binbir zorluk seçim için adres vb değişikliklerini yapmaya çalışıyorum. Bu ülkede muhtar olmak varmış, mümkünse hep kapalılar.

İnatçıyım bu kez oyumu kullanacağım,ama hangi partiye???

CeM dedi ki...

Slm Yesilerik, uzun aradan sonra soyle bi bakayim dedim okudum sayfalara ve sanada mesaj birakamadan yapamadim =)

Ben ilk yuruyus olan Ankara yuruyusundeydim, Ankara girisindeki otobandaki giselerdeki memurlari 1'e indirmisler o gunki girisler zorlansin, insanlar pisman olsun ama tabi umduklari olamadi. Bahaneleride goya memurlar izin almis yuruyus icin =) hadi ordan diyecegin bi yalan bu cunku oyle bi gunde en cok memurlara en cok ihtiyacin olacagi bi zamanda kimse izin alamaz ama aldirtilar. Belki Ankara yuruyusunde daha cok insani gorecektik. Istanbul yuruyusunde ise duydugum kadariyla elektirikleri kesmisler konusmalarin yapildigi meydanda ve o yuzden onde olanlarin disindaki kisiler konusmalari duymakta cok zorluk cekmis.

Bu yuruyusleride cogu tv vermedi bile canli yayin, bi terk kanalturk'tu sanirim veren. Sonra yabanci basinda cikmaya baslayinca orda burda, diger kanalarda gostermeye baslamis haber olarak. Boyle basinin satildigi bi ulkedeyiz biz.

Ataturk'un bi sozu vardi ve sanirim bu gunleri onceden gorebildigi icin soylemis bunuda, demiski:

"Asıl önemli olan ve memleketi temelinden yıkan, halkını esir eden, içerdeki cephenin suskunluğudur."

""Uluslar, egemenliklerini geçici bile olsa, bırakacağı meclislere dahi gereğinden fazla inanmamalı ve güvenmemelidir. Çünkü meclisler bile despotluk yapabilir ve bu despotluk bireysel despotluktan daha tehlikeli olabilir. Meclislerin öyle kararları olabilir ki, bu kararlar ulusun yaşamına giderilmesi olanaklı olmayan zararlar verebilir."

Biraz gec kalindi ama sanirim halkin buyuk cogunlugu koyun gibi gudulup susmaktan yoruldu artik ve sesini bu yuruyuslerle cikariyor. Bu hukumet son 6 yilda resmen ulkeyi bir cikmaza surukledi, topraklarini satti, ulkede irticayi denen belayi yeniden patlatti, teror azdi, ab icin olmadik kanunlar getirildi. Tam Ataturkun ikinci sozlerinde dedikleri oldu yani.

Fakat yinede uzulerek sunu goruyorumki bunu goren milyonlarin oldugu gibi ulkemizde hala gozleri korertilmis, beyinleri yikatilmis milyonlar var, o yuzdende yeni kanunla cumhurbaskanini halk secsin demiyor bu karaktersizler. Bizde entel takimi sabah kalkip yatagindan oyunu vermeye bile gitmez usenip ama diger kucumsedigimiz kesim amaclarina ulasmak icin ellerinden geleni yapiyorlar ve calisiyolar. Birde unutmayalimki bu hukumet gitsede bu kisiler ulkede her zaman var olacak, iste boyle basa geldilermi ortaya cikip yuzlerini gosteren, borularini oturen tipler. Aynen Tayyip'in hocasi Erbakan zamaninda oldugu gibi. Dua edelimki ulkemizde TSK gibi bi kurulus var ve bunun icine sizmayi basaramadilar. Her zaman soyluyorum eger TSK olmasaydi turkiyede, su an Turkiye Iran ve Afganistandan farki yoktu.

O senin uye oldugun forumdaki entel liboslarada soyleyebilirsin seriat istiyen cok az var mar diyenlere yani, onlar biraz bulunduklari cevre disina cikip biraz halk icine girsinler, ne cok beyin yikanip ne cok seriata ilimli gozle bakanlar oldugunu gorsunler. Irandada ulke kotuye gidiyor, tecavuzler arti, hirsizlik arti, su arti bu arti diye halka seriati en iyi secim olarak gosterirken seriatida benimsetmek icin en guzel sekilde gosterdiler ama geldiginde gorduk Iran ve diger seriat ulkelerinde neler oldu. Kuranda kadin icin cennet ayaklari altinda derken seriat ulkelerinde kadinin bir kopek kadar bile degeri yok.

Benim tek uzuldugum bu hukumet gitsede yerine gelecek kisiler ulke icin birsey yapacak kisiler degil. Baykal denen sahsi gunahim kadar sevmem. Tayyip'e bile oy veririm o adama vermem, bu ulkenin bu hale gelmesindeki en buyuk nedenlerden biride kendisinin koltuk hirsidir ve hala devam etiriyor karaktersiz.

Neyse uzun yazdim ama yazacak o kadar cok sey varki. Ama yazmakla yada konusmakla olmuyor ne yazikki, sadece yapmak gereken sanirim her birey kendine dusen gorevin bilincini bilip cevresinde ufak captada olsa cumhuriyet ve laiklik icin birsey yapmali, derneklere uye olmali ve genc nesileri/cocuklari bilinclendirmeli. Cunku biz bunlari yapmazken onlar bunlari yaparak gunden gune gucleniyor, bi zamanlar oylarin %5'ni bile zor alirken simdi %30'lara cikmalarindaki nedende bu.

Ataturkun baska bi sozuylede yazimi bitireyim =)

"Herkes ulusal görevini ve sorumluluğunu bilmeli, memleket meseleleri üzerinde o düşünceyle, düşünüp çalışmayı görev edinmelidir. "

Insallah bunun bilincine biran once varip, sadece sesimizi bu yuruyuslerle kisitlayamayiz. Cunku yuruyecek daha cok yolumuz var ulkece.

P.S:asagidaki pankartada bayildim, izmirliler'in turklugune laf eden tayyip'e guzel bi pankart hazirlamislar =)

Selen dedi ki...

Acalya'dan gordum sitenizi bayildim dogrusu.Izmir mitingide muhetesemdi dogrusu degilmi.Resimlerde harika.Umarim bu mitingler amacina ulasir.