Cuma, Mayıs 11, 2007

Batinin Yaklasimi

Son bir aydir Turkiye’deki siyasi trafige Bati’nin bakis acisini hayretle izlemiyorum. Bilakis. Tam da beklendigi gibi davraniyorlar aslinda. Ama bu benim midemin bulanmasina engel olmuyor.

Tandogan mitingi olduktan sonra sonunda halk sesini duyurdu, yalnizlik duygusu yok oldu, her kesimden insanlar laiklik vurgusu altinda birlesti diye dusunulurken NY Times hemen Turkiye’nin bolundugunu ilan ediverdi. CNN’e bakilirsa Turkiye’nin en liberal hukumetinin en bi demokrat Basbakaniydi RTE. BBC once laik elitlerin guc gosterisi dedi mitinge. Tabii sadece 200 bin kisi katilmisti. Iki hafta sonra bu sayi nasil olduysa 300 bin oldu. Var mi arttiran diye dusunurken...

Sonra Caglayan mitingi geldi. Bu kez sayi 700 bin olmustu, Allah razi olsun. Neyse, sayi olayi Caglayan’da bir taraflarina kacinca bu kez baska taktikler devreye girdi. CNN’deki miting videosundaki anlatim dikkati cekiyordu. Acik acik hukumet de istese en az bu kadar insan bulur dedi spiker. Ardindan Abdullah Gul’un aciklamasi geldi: “Biz en az uc katini toplardik” Demeclerdeki uyum mide bulandirdi. Insan sormadan edemiyor: Toplardin da, ne adina toplardin Abdullah Bey? Antilaiklik mitingi mi yapmayi arzu ederdin? Tabii bir cevap yok. Her soyledikleri gibi bu da havada asili duruyor oldugu yerde.

Agiz birligi etmislercesine RTE’ye ve Gul’e bir reformist gomlegini giydirmeyi uygun gordu bati basini. Gul Cumhurbaskani secilemeyince, RTE goturdu meclisi secime. Onun iradesiyle, onun kararliligiyla olmus gibi lanse edildi bati basininda. Turkiye bir kaosa onun sayesinde adim adim ilerlememis gibi.

Cumhurbaskanligi icin halk oylamasini ongoren yasa paketi meclisten dun gecti. CNN ve BBC “reform” paketini Turk vekillerin onayladigi haberini geciverdi aninda. Baskanlik sistemi gercekten Turkiye’nin yararina mi degil mi, daha enine boyuna tartisilmamisken, hukumet yangindan mal kacirir gibi geciriverdi yasayi. "Reform" yaptilar. Gene!! Hukukcular gugukcu yerine kondu. Gene!! Arkasindaki CNN ve BBC’ye mi guveniyordu acaba AKP? Yoksa cumhurbaskani Baykal olsun, valla billa secilir diye baskanlik sistemine sorgusuz sualsiz destek veren icerdeki libos basina mi? Allah allah, ise bak sen. Herhalde ikisine birden.

Secimlerin gundeme gelmesiyle bir anket yarisidir gitmekte. Birer secim anketi patlativerdiler JP Morgan ile Merill Lynch. Soyle sicagi sicagina... Tabii bu anketlerde AKP birinci parti. Hem de % 15 gibi bir farkla. Eee, AKP’ye de bu yakisirdi zaten, asagisi kurtarmazdi.

Gecen hafta The Economist’e kapak konusu olduk. Buyuk seref! Bati medyasi hakkimizda ne dese Tanri kelami ya! Milliyet sevincle duyurdu haberi: Economist’e kapak olduk! Economist’e kapak olduk! Neyse, ne diyordu basyazari? En bi liberal AKP hukumeti yasasindi! En bi islamciydilar, ama en bi liberaldiler de Allah icin. Economist'e gore demokrasi laiklikten onemli imis. Laik olmadan demokrat nasil olunacaksa? Ama bize de zaten ancak boyle yarim bir demokrasi yarasir, degil mi...

Liberallik de agizlara sakiz olmus durumda. Aslinda adamlar AKP’yi yere goge sigdiramamakta haksiz degiller. Bati’nin AKP’nin neden bu denli liberal, bu denli reformist oldugunu israrla vurgulamasinin altinda ne yatiyor?

Melih Asik’in dunku ve bugunku yazilarina bir bakalim:

Zehir Girisimci

Manisa mitingini izlerken sohbet ettiğimiz yurttaşlardan Manisa Belediye Başkanı Bülent Kar hakkında epey şikâyet dinledik... Hele bir de Pamuklu Mensucat olayı var ki... Tam anlamıyla yüz kızartıcı... Bakınız olaya...
Sümerbank Mensucat fabrikası özelleştiriliyor... Tesisi AKP'li Manisa Belediye Başkanı Bülent Kar'ın başkanlığını yaptığı Manisalı işadamlarından oluşan Ortak Girişim Grubu (OGG) 2005'te 3.7 milyon dolara (yaklaşık 5 trilyon lira) satın alıyor... Tesisin 90 dönüm arazisi var.
OGG, satın alma işleminden 4 ay sonra arazinin 55 dönümünü KİPA'ya satıyor... Kaça mı? Tam 13.7 milyon dolara... Yani tamamını aldığı fiyatın 4 katına...
Olay yargıya intikal ediyor... Danıştay yürütmeyi durdurma kararı veriyor. Ancak davayı açan kişi 2 trilyon komisyon alarak davadan vazgeçiyor... Dava düşüyor...
Manisa CHP Milletvekili Hasan Ören konunun peşini bırakmıyor. Hazırladığı dosyaları dört bir yana dağıtıyor.
Birini de Başbakan'a iletiyor... Başbakan dosyayı Başbakanlık Teftiş Kurulu'na havale ediyor... Yapılan incelemede satılan tesisin gerçek fiyatının 47 trilyon olduğu ortaya çıkıyor... Özelleştirmenin iptali, tesisin geri alınması talimatı veriliyor...
Tesis geri alınıyor mu? Ne gezer... Tam geri alma işlemine geçilecek... Manisa OGG, 90 dönümlük araziyi, yaklaşık 46 trilyona apar topar Hollandalı bir firmaya satıveriyor...
Manisa OGG hem devletle hem hukukla kedi fare gibi oynuyor... Nerede bu devlet?

Deniz Feneri...

Almanya polisi, Kanal 7'nin Frankfurt'taki faaliyetlerini yürüten Euro 7 firması ile aynı binada faaliyet gösteren Avrupa Deniz Feneri isimli derneğin merkezine 23 Nisan'da baskın düzenledi. Çünkü, Deniz Feneri Derneği'nin Euro 7'ye 7 milyon euro'ya yakın para aktardığı tespit edilmişti... Bir de gemi meselesi çıktı ortaya... Birkaç gün önce Haydarpaşa Limanı'na çekilen Atlas 1 adlı geminin Euro 7 tarafından 1.1 milyon euro'ya satınalındığı söyleniyor.
Bütün bu hengâme içinde dikkati çeken mi? Kanaltürk televizyonu veya ADD'ye (herhangi bir ihbar olmadığı halde) Maliye denetçileri gönderen AKP hükümetinin Almanya'da patlayan skandalın Türkiye uzantılarını hiç soruşturmuyor olması...

Bunlar sadece ayyuka cikan orneklerden birkaci. Buzdaginin gorunen ucu da diyebiliriz herhalde. Ne bicim paralardan bahsediyoruz? Kafamizin almadigi ne tur cikar hesaplari donuyor?

Artik sagir sultan, ekonomiden en anlamayan bile duydu herhalde Turkiye’deki sicak para politikasini. Ulkeye hicbir yatirim yapmayan yabanci sirketler, dunyadaki en yuksek faiz oraninin oldugu guzide ulkemizde milyonlarina milyonlar katarken, Turk insaninin aslinda nasil Yunan emeklisi icin calistigi gozler onune serildi. Yigit Bulut yazdi. Ama ekonomimiz tikirinda, 2001’e gore cooook iyi durumda Turkiye, degil mi? Maazallah batili "yatirimciyi" korkutmaya gelmez.

Zincirin simdilik son halkasi ise Pirinc Hanim’in butun bu soylemlere destek vermesi oldu. Yeme de yaninda yat! Haber NTV’de. O da deyiverdi sonunda: AKP Turkiye’yi Avrupa ile butunlestiriyormus!! AB ile ne kadar butunlestigimiz ortada. Hatta oylesine butunlestik ki Avrupa deyince akla ilk gelen Turk, Turk deyince Avrupa oldu artik, o derece.

Butun bu yukarida yazilip cizilenleri bir kenara birakalim. Sadece Irak’a demokrasi goturen disi kus Pirinc Hanim’dan boyle bir referans bile AKP’nin bu ulkenin hayrina degil serrine oldugunun bir gostergesi sayilabilir. Is sadece turbanli bir Cumhurbaskani esi istememenin cok otesinde yani. Anlayana tabii.

5 yorum:

tavsan dedi ki...

bu amerikanya akp iliskisi komplo teorisi gibi gozukse de yillardir duydugum birsey. akp hukumet olmadan once. senin aktardigin haber kanali tutumlari gibi.
insan bi umutsuzluga kapiliyor ama boyle yillar oncesinden planli durumlar karsisinda. evet hicbir seye o kadar safca yaklasamiyor insan, kimsenin ictenligine inanamiyor, kendi ulkesinin politikasini kendisi belirliyor zannettigiyle kalabiliyor. yine de bir etki olmali degil mi; hicbir plan bozulamaz degil.

Alp ve Ege'nin Annesi dedi ki...

Sevgili Yesil Erik'cim bu yazdiklarinin Isvec tarafinda olan bitenine, ben de blogumda ve yorumlarda parca parca deginmistim, sen de toparlamissin hepsini eline saglik...

ycurl dedi ki...

Yesilerikcim,
Ben de newsweek'in bu haftaki sayisinda Turkiye hakkinda yayinlanan yazisini link vermistim. Istersen ona da bir bak.

Mert dedi ki...

Batinin yanar donerligi zaten o kadar acik ki, yazdiklari yorumlari direkt tarafli oldugu icin kaale bile almiyorum artik.

Bir de AKP bu onumuzdeki secimi degil bundan sonraki 5 secimi bile kaybetse ceplerine 5 kusaga yeticek para doldurdular...

YesilErik dedi ki...

Davsancim, dunyanin duzeni boyle. Dengelerle oynamak da her ne kadar bizim elimizde degil gibi gorunse de biraz da elimizde aslinda.

Sevgili Alp&Ege'nin Annesi, senin de eline saglik.

Ycurlcum, onu atlamisim bak.. Ama context ayni.

Mert, oyle valla.