Salı, Şubat 12, 2008

Döneklik zamanı

Mehmet Ali Birand, bi s..tir git!!!!

Türkiye'de iktidar el değiştiriyor...

AK Parti (AKP) dahi 22 Temmuz seçimlerinde yüzde 46.6 oy alabileceğini beklemiyordu. Herkes şok yaşadı. Bu sonucun ne anlama geleceği, daha ilerde farkedildi. Başbakan dahi seçim gecesi yaptığı konuşmadı "Kaygı duyanlar dahil, herkesi kucaklayacağını, uzlaşı arayacağını" vurgulamıştı. Galiba, o da böyle bir sonuca hazırlıklı değildi. Nitekim sonradan öyle adımlar attı ki, ne uzlaşı arayışı, ne de "kaygılı kesimleri kucaklamak" kaldı.
Seçimlerden sonra öylesine bir fırtına başladı ki, her şey değişti. Artçı depremleri tetikleyen de MHP oldu.
Önce, kaybedildiği düşünülen Çankaya kalesine, MHP tutum değiştirince, Gül oturdu. Sonrası çorap söküğü gibi geldi.
YÖK'ün başı ve iç yapısı değişti.
Anayasa mahkemesi'nde dengeler değişti.
Yargıda ince ayar başladı.
AK Parti, 22 temmuz seçimlerine kadar hükümet olmuş, ancak iktidar olamamıştı. Hatta iktidar olabilmek için pek mücadele de vermemişti. Pragmatik davranmış, ne türban, ne de imam hatipler konusunda zorlamaya girmemişti.
22 temmuz sonrasında ise, AKP ilk defa iktidarı ele geçirdiğinin farkına vardı.
Ne asker kaygısı, ne laik medya, ne de muhalefet... Hiçbirini umursamadı. "Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir" sloganını kullandı ve "millet istiyor" diye yola çıktı. Yüzde 46.6 oy alması, aslında bu partiye büyük bir özgüven verirken, AKP'yi desteklemeyenlere de korku saldı.
AKP bu oranı arkasına alıp, yine MHP'nin tetiklemesiyle türban başta, tüm duyarlı noktalara ve arı kovanlarına parmağını sokarken veya sokmak zorunda kalırken, bilinçli şekilde, Türkiye'ye yön veren kurumları da değiştirmeye ve bürokratik atamalarda kendileri gibi düşünenleri tercih etmeye başladı.
Eskiden, bu kadrolarda laik kesimle aynı düşünceye sahip insanlar çoğunluktaydı. Şimdi, laikliği farklı yorumlayanlar çoğunlukta. Anayasa mahkemesi, YÖK, rektörler ve yargı yavaş yavaş değişiyor. Eski supaplar artık kalmıyor.
Bürokrasideki bu değişim, sadece laiklik çerçevesinde kalmıyor.
Eğitimde, zihniyet farklılaşıyor.
Para el değiştiriyor.
AKP'nin zenginleri giderek artıyor. Giderek daha çok ortalarda dolaşıyor, daha fazla ihale kazanıyorlar. Merkez Bankası başta, para bürokrasisi de el değiştiriyor.
AKP medyası da giderek büyüyor. Laik diye adlandırılan medya giderek daralıyor. Dindar medya yaygınlaşıyor.
Nihayet, AKP belediyeler aracılığıyla, günlük yaşamımızda egemen oluyor. Kendilerine özgü giyinişleri, konuşmaları, kokularıyla Türkiye'nin yönetimi tümüyle el değiştiriyor.
Önümüzdeki 5-10 yıl içinde bambaşka bir Türkiye'de yaşamaya hazırlıklı olalım.

1 yorum:

Pnarist dedi ki...

21 yaşında bir qenç olarak,içine düştüğümüz bu berbat durumdan nasıl çıkacağımızı düşünmekte,ama birşeyler yapıp yapamayacağımın endişesi içindeyim..

Lanet olsun ki...