Pazartesi, Mart 26, 2007

Karışık

Hani işler yoğundur, yaparsın onları ama aklın başka yerdedir. Tam olarak el işte göz oynaşta durumu değildir bu ama yakınsar. Geçen hafta böyle geçti biraz. Bahar tatilimsiden yararlanan çok bir adi meslektaşlarım çil yavrusu gibi etrafa yayılırken kimseye bir şey söylemediklerinden kaldım mı kös kös... Ben de erken çıkar sinemaya giderim dedim, bana ne bana ne... Gittim de. Das Leben der Anderen (Lives of Others)’ı gördüm. Uzun zamandır izlediğim en iyi filmdi diyebilirim.

Aklıma takılıyor. Filmle ilgili değil. Hayatı herkes benzer yaşıyor da yorumlaması mı farklı yoksa farklı yaşıyor ve o yüzden mi değişik yorumluyor? Galiba ikisinden de biraz.

Bir de biyografi okumanın çok hoşuma gittiğini farkettim. Biyografisi yazılan kişiyi tanımak için tek bir kaynaktan değil pek çok değişik kaynaktan yararlanmak gerektiğini daha iyi anladım sanki. Hayatta veya değil, o kişinin belli anlarda söylediği belli şeyleri kaç kişi aynı şekilde yorumluyor? O kişiyi tanıyanlar biyografisi yazılan kişi hakkında ne gibi bir görüşe sahipler? Ondan ziyade nasıl bir dünya görşüne sahipler? Hoşgörülüler mi, dürüstler mi? Biyografisi yazılan kişi sadece onu sevenlerin gözüyle mi anlatılmış? Herhangi sıradan bir olayda bile pek çok kişi değişik yaklaşımlar sergiler. Sıradan olmayan, daha dramatik diyelim, olaylarda ise bu farklılıklar iyice su yüzüne çıkıyor gibi. Tüm bunlara rağmen insan gene de bir fikir edinebiliyor biyografisi yazılan kişi hakkında. Neyse, haftaya böyle de bir giriş yapıyorum. İş güç bekler, bana müsade...

6 yorum:

tavsan dedi ki...

ben de merak etmeye baslamistim seni. hadi ben konferanstaydim bi hafta yazamadim; senin kocan da yoktu yaninda hani yazacaktin hergun;)
o filmi izleyemedim ben (filmin yapildigi yurttayim ya o yuzden dil konusunda bir sIkIntIm var; ne tuhaf di mi), ama aklimda. giderek sIkIstirliyorum bu filmi oven yazilarla; bakalim.

Alp ve Ege'nin Annesi dedi ki...

Merhaba YesilErik,
yazilarini severek okudugum ve fikirlerimizin örtustugunu dusundugumden seni yeni blogumdan tiklamak istedim ve listeledim. Umarim mahsuru yoktur? Sevgiler.

cakiltasi dedi ki...

merhaba yeşilerikçim,
senin blogunu pinomun blogu sayesinde keşfettim. öyle sıkıntıya gelemeyen bi tip olduğum için ki onun listesi pek bi uzun. keşfim, listesinden isminin cazibesine kapılarak tıklamam sayesinde oldu: ) kırk yılda bir girdiğim vakitler senin blogunu tıklamadan çıkmıyordum. artık kırk yılda bir girmiyorum ama gene de blog özürlü sayılırım. yorumlar yapmasam da sıkı takipçinim ve söylediğin her şeye katılıyor ve espirili dilini büyük bir keyifle okuyorum.

çakıltaşları karışmasın diye bi ses vereyim dedim: ) senin listendeki çakıltaşı olduğumu sanmış olabilirsin gibi geldi pinonun benim hakkımda yazdığı yazıya yazdığın yorumu okuduğumda. işte böyle ben başka bir çakıltaşı’yım ve sıkı takipçinim: )))
sevgiler.

YesilErik dedi ki...

Tavsancim, kocam yok diye yemedigim halt kalmadi :P Sandigimdan cok daha sosyal bir zaman gecirdim, o yuzden blog mlog hak getire durumu oldu biraz :) Konferans iyi gitmistir umarim. Operim. Filmi de izle derim gene, belki ing. veya turkce altyazili oynatan bir seans bulabilirsin, mi ki?

Merhaba Alp&Ege'nin Annesi. Hep goruyordum senin oralardan birisi okuyor beni diye, tanistigimiza cok memnun oldum :) Guzel sozlerin icin de cok tesekkurler. Ben de baglantilarimi guncelledigimde seni eklerim, elbette senin eklemende bir mahzur yok. Sevgiler.

Cakiltasim. Zahmet edip Pinocumun verdigi baglantiya tiklasaydim boyle bir karisiklik olmayacakti muhtemelen. Eh, bu vesileyle senin de dogum gununu simdiden kutluyorum. Ben de senin yazilarini cok seviyorum. Hele o gittigin apartman toplantisini anlatisin hep aklimda, hatirladikca guluyorum :) Ben de seni takipteyim, elimden geldigince diyeyim, cunku ben de epey bir blog okuma ozurlu oldum son zamanlarda. Sevgiler.

Punto dedi ki...

Biyografilerin ne kadar sağlıklı olduğunu bilmek çok kolay değil. Yazarların çoğu biyografilerini ya kendileri yazıyor ya da kontrol ediyorlar. Şunu iyi biliyorum. Sizin yazılarından çok beğendiğiniz yazarlardan bazılarını bir de bana sorun.

YesilErik dedi ki...

Punto Amca, bugunlerde daha cok Ataturk, Latife Hn hakkinda filan okuyorum. Tam olarak neyi danisayim size, onu anlayamadim :( Otobiyografi yazanlari mi kastediyorsunuz acaba?