Perşembe, Aralık 21, 2006

Istanbul'dan Merhaba

Gece gece estiler, turkce klavye su an kasamayacagim ama yaziyorum bakalim… Turkiye’den selamlar. Gene bir yil uzak kaldik memleketten, ilk geldigimdeki izlenimlerimi yazayim:

Istanbul’da hava kirliligi baslamis, hele indigimiz gun cok durgun bir hava vardi, muthis pis bir hava…

Nefes almak her yerde cok zor, herkes, genc yasli, yakin uzak, herkes sigara iciyor. Ne kotu…

Trafik berbat. Gunun herhangi bir saatinde Istanbul’un bir yerinden baska bir yerine vakitlice varmak mucize kabul ediliyor. Ornegin bugun sabah Bahcelievler’den Nisantasi’na rontgen raporu almaya, oradan Bagdat Caddesi’ne baska bir doktor randevusuna, oradan gerisin geriye Nisantasi’na bir gene doktor randevusuna gittik. Butun gunumuz yollarda gecti, randevularimizi neyseki yakalayabildik.

Sikmabaslar cogalmis. Sokakta gordugum sozum ona basi bagli kizlarmiz super dar pardesu veya mantolariyla yeni bir akim baslatmislar, buradan kendilerini kutluyorum. Aman bir tel sac gorunmesin, muhim olan o. Boyle devam…

Televizyon anlamsiz bir suru program kayniyor. Pek cok dizi olmasi guzel tabii ama oyunculuk pek cogunda yerlerde geziyor. Rol yapan insanlarin cogunun tiyatro egitimli olmadiklari cok bariz belli oluyor ve kulak tirmaliyorlar.

Insanlarin, genclerin pek cok konuda duyarsiz olmalari beni uzuyor. Herkes, halkimiz bir gecim derdinde, bu cok acik belli oluyor. Haberleri Amerika’daki kadar ayrintili takip edemiyorum, malum bu benim ismen de olsa tatilim, ama uzak kalamiyor insan. RTE’nin olur olmaz bogurmelerini, Tony Blair ile yaptiklari sacma zirva basin toplantisini birerbir takip edebilme sansi buldum. Daha cok sinirlendim elbet.

Bol bol kitap aliyorum. Herhalde listemdeki tum kitaplari aldigimda uc sene kitap alip okumasam anca bitiririm, ama elimin altinda olsun hissiyle aliyorum da aliyorum.

Dun Galata Evi diye bir café’ye gittim. Cok enteresandi, eski bir Ingiliz hapishanesiymis burasi,simdi oda oda café yapmislar. Fransiz yapimi bir sominede odun yakti sahibi bizim icin, catir catir yandi o odunlar, pek guzel bir atmosfer olustu. Istanbul'un her kosesi tarih dolu.

Surada Amerika’da bi organik marketimiz bir de pazarimiz var diye avunurken bugun Besiktas Carsi’sina da gittik. Tursucusu, balik pazari, kahvalticisi, yogurtcusu, firini, kuruyemiscisi, midyecisi, muhallebicisi ayri… Kac tane organik pazar acilsa hicbirinin yerini tutamaz. Bunu farketmek uzucu oldu tabii. Simdi donunce bir ay bunalima girerim gene…

Saglik durumlarim da bi enteresan gidiyor. Geldigimden beri doktor doktor geziyoruz annem, birader, ben. Boyun ve sirt agrilarimin sebebi sonunda anlasildi, boynumda saga dogru skolyoz varmis. Ayrica boynum fitik olup olmamak arasinda gidip geliyormus kendisi... Hoduk Amerikali doktorlarim bir rontgen bile cektirmedikleri icin bu skolyozu atlamislar. Bugun ayrica boyun MR’i da cektirdim. Gidince hepsini bir taraflarina sokacagim onlarin. Hem MR cektirmeye karar vermekle fiilen cekilmesi arasinda sadece 15 dk gibi bir sure olmasi ayrica inanilmazdi. Amerika’da olsa en erken uc hafta sonrasina randevu alabilirsin, o da sansliysan. O yuzden Amerika medeni memleket filan diyenler varsa gelsin bir de benimle gorussunler, anlatayim ben onlara bu boyyukh medeniyeti, icleri bi acilsin....

Bir de dermotologla gorustum. Yarin lokal bir operasyon gecirecegim. Gene Amerika’da en erken Mart ortasinda bir dermotolog gorme sansi verilince dedim yerim ben oyle randevuyu, sagolun, kalsin...

Gelelim yiyip ictiklerime... Bugun balik kirizine girip o kadar doktor dolastiktan sonra Besiktas balik pazarindan tekir ve hamsi aldirdim anneme. Tekiri kizarttik, hamsiyi de pilaki yaptik soylemesi ayip. Yaninda da Efe’miz ve rokamiz vardi. Geleli bir hafta kadar olmasina ragmen geldigimi ilk bugun hissettim. Yillardir tekir yememistim, superdi. Hamsileri anlatmiyorum bile...

Simdilik boyle.. Hic geri donmek istemiyorum. Belki sonra gene yazarim...

18 yorum:

yalnızlar kraliçesi dedi ki...

hoşgeldin.
memleket gibisi yok değil mi?

iyi tatiller..

ycurl dedi ki...

Iyi tatiller. Benim de gelmeme az kaldi. Zaten hamsi dedin burada cok kiskandim :)

Mert dedi ki...

uhuhu, ben bu donem burada kaldim ama olsun... Amerika'da saglik hizmetleri berbat gercekten de...

cenebaz dedi ki...

Hoşgeldin. Yalnız şu 15 dakikada MR olayına çok şaşırdım. Herhalde özel doktor, özel hastane. Yoksa devlete ait hastanelere gittiğinde yine 3-4 ay sonrasına randevu veriyorlar. Kayınpedere renkli dopler için Hazirana gün verdiler. Tabi o da özele gitmek zorunda kaldı.

Oya Kayacan dedi ki...

Sesini yakınlardan duymak ne hoş. Sağlık haberlerin canımı sıktı ama Türk sağlık sistemine övgülerin hoşuma gitti doğrusu. Hoşgeldin sevgili Yeşil Erik ve geçmiş olsun. Bol bol balık ve rakıya devam, bir şeyciğin kalmaz gidene kadar.

CeM dedi ki...

Yazini hem imrenerek hemde "hadi ya" diyerek okudum yesilerik =)

Inan bana artik Turkiye gibi bir ulke(miz)de bile Ankarada 'organik' pazarlar kuruluyor cunku tarimin icine edilmis durumda. Turkiyede artik hormonsuz bisey bulup yemek luks oldu gibi bisey.

Saglik olayinada gelincede Bagdat caddesindeki doktor randevusundan bahsetigine gore senin gordugun ozel bi doktor olmuski dogal bi kac gun icinde herseyin icin randevular aldigin hele hele kisa sureli Amerikadan dondugunu bilen bi doktorsa doktorunda. Ben yazin devlet hastanelerinin kapisinin onunden gecerken bile kufur ettim ulkemizdeki saglik bakanligi ve hizmetlerine, birak icindeki verilen hizmete.

Turkiyede paran varsa doktor gorursun, hizmet alirsin, Amerikada fakirde ayni doktoru gorur zenginde, fakirin cebinde saglik sigortasi olmasada hastane onu almak zorundadir tedaviye, turkiyede adami ameliyat masasindan indiriyolar parasi yok diye. Yada ozel hastaneler sirf para olarak gordukleri hastalarini gereksiz sey icin ameliyat ediyor yada teshis koyup ilac tedavisine sokuyor. Yazacak anlatacak o kadar cok sey varki ama senin adina sevindim iyi doktorlarin eline dustugune =)

neyse tatilinde iyice seni kizdirmiyayim ben.

Sana ve sevdiklerine simdiden saglikli ve mutlu yeni bi yil dillerim, iyi tatiller sizlere.

P.S:salep icmeyi unutma =)

Aslı Cin dedi ki...

Yeşilerik, hoşgeldin. :) İlk sıralarda sıraladıklarında haklısın, herşey son bıraktığına göre daha berbat. Hele İstanbul'da soyulmadan dolaşmak bir mucize aman dikkat. ( Bugün annemin evine hırsız girdiğini öğrendik de, her sene bir ziyaretleri oluyor )

Rahatsızlıkların için üzüldüm, geçmiş olsun, o bahsettiğinin bir benzeri disk kayması da eşimde var askerliğinden bir armağan olarak kaldı, karda dağlarda yatıp 30 kiloluk çanta taşımanın sonucuymuş. Umarım seninki geçici bir şeydir.

Sana iyi eğlenceler dilerim, hele bir de tatlı bir kar yağarsa boğazın tadını çıkar :)

Nes london-ist dedi ki...

ben senden once geldim bile,soyledigin herşey katılıyorum, ama en çok dizilerde oyuncu olduğunu zanneden zavallıları yazman pek bir hoşuma gitti, meslek elden gitti bakalım napıcaz.
acil şifalar diliyorum,boyun fıtığı benim yıllardır uğraştığım bir bela, aman ha ihmale gelmez,ciddi çektiriyor insana,sevgiler,iyi tatiller erikcim.

Gün dedi ki...

Merhaaba canım, gecmiş olsun, bol bol sevdiklerinle hasret gider :)

P. Martin dedi ki...

Biz de bu haftasonu gidiyoruz Turkiye'ye. 1.5 senedir uzagiz, ne kadar ozlem duydugumuzu anlatmaya gerek yok... Fakat beni de dusunduren Istanbul'un durumu-cok guzel anlatmissin, bizim de tam bekledigimiz gibi (maalesef). Canim memleketimi oradaki kesmekes yuzunden kosa kosa terketmek istemiyorum. Buradaki dinginligi de (aslinda nefret ettigimiz sessizligi) bilen bilir-sehirde de yasamiyoruz...
Neyse, umarim tatilin cok guzel gecer...Darisi da gidemeyenlerin basina...

teyzenteyfik dedi ki...

benim de 2 haftam var istanbul`a gitmeye...:) yazdiklarini okuyunca hevesim biraz daha artti. Olumsuz izlenimlerini de siralamissin ama yine de memleket baska oluyor ya...

Defne dedi ki...

Hoşgeldin!!

Memlekette geçim sıkıntısı mı var?! Aaa, nereden çıkartıyorsun böyle şeyleri. Hatırı iyice sayılır bir üniversitenin ekonomi bölümünden mezun bir arkadaşımız eşim ve benimle sohbet ederken, Türk halkının geçim derdi yok, Türkiye'de aç insan kesinlikle yok dediğinde...eşim de ben de kalakalmıştık öylece. Zaten bu zihniyette bir insana durumun öyle olmadığını anlatmaya çalışsan ne olur, anlatmasan ne olur.

Hatırlıyorum, memlekete döneceğimizi yazdığımda, izlenimlerini merak ediyorum diye yazmıştın yorumunda. Birgün yazacağım tüm izlenimlerimi ama yazarken bile asabi ve saldırgan bir tutum içinde buluyorum kendimi ve vazgeçiyorum :).

Bu arada benim de boynum da fıtık olup olmamaya tam olarak karar verebilmiş değil. Koşuşturmalarında kolaylıklar.

Güzel günler geçirmen dileğiyle, sevgiler.

Pareo Anne dedi ki...

HOOOOŞGELDİN...ne güzel geçiyor günlerin, ooh içinize sinsin. hava kirliliği bu sene izmirde de tavan yapmış durumda, rüzgar yoksa nefes alınmıyor.
sağlık konusunda da cem' e katılıyorum. burada paran varsa hizmet alabiliyorsun ne yazık ki. ben çalışırken maaşımdan en üst düzeyde SSK kesintisi yapılmasına rağmen, sadece doğum izni prosedürleri için zorunlu olarak 2 kere SSK' ya gittim. karşılaştığım manzalaraları tarif etmek mümkün değil. bir arkadaş anlatmıştı, kadının birinin çocuğu karnında ölmüş, operasyonla alacaklar, ama kadıncağızı bir o masaya, bir bu odaya koşturtup duruyorlarmış. şuradan imza al, şuradan onay al vs. vs. diye.
bu arada boynuna dikkat et, bir arkadaşım çok çekti fıtıktan.
çook geçmiş olsun.
mutlu, sağlıklı, iyi tatiller dilerim.
aynı zamanda mutlu, sağlıklı, iyi seneler dilerim.
aynı zamanda iyi bayramlar da dilerim şimdiden.
boğaza karşı benim için de bir kadeh kaldır olur mu...

Punto dedi ki...

İyi bayramlar, mutlu ve sağlıklı bir yeni yıl dileğiyle. İyi tatiller.

elma+Z dedi ki...

hosgelmissin:) mutlu yilar

Zeynep M. TÖRE dedi ki...

Hosgeldin vatanimiza.
Bana gorede ulkemiz cennet.
Yurdumuza kesin donus yapmakla cok mutlu oldum ben.
Ne olursa olsun Turkiyem benim bizim ulkemiz.
MR sonucunu merak ettim, dermatologla gorusmen ne durumda merak ettim.
E.sehire yolun duserse beklerim,
cigborekler yaparim sana.
Gecmis olsun, iyi tatiller olsun.

YesilErik dedi ki...

Yorumlariniz ve guzel dilekleriniz icin cok tesekkurler. Dun itibariyle donmus bulunmaktayiz Amerikanya'ya. Tatilin geri kalani? Pek parlak gecmedi ama saglik olsun diyelim. Saglik sistemi hakkinda da soylenecek pek cok sey var. Ben TR'deki ozel saglik sistemini ovmustum. Amerika'daki de ozel, iki ozel sistemi karsilastirmistim, oyle laf arasinda. Neyse, herkese sevgiler, mutlu yillar, iyi bayramlar.

Pinar dedi ki...

Umarim cok guzel gecmistir Turkiye tatilin. Malesef buradan sonra bazi seyler cok zor geliyor ama yine de memleketimiz gibisi. Gecmis olsun boynun, umarim iyilesir en kisa zamanda. Bayramin ve yeni yilin kutlu olsun!