Perşembe, Haziran 01, 2006

Limeade ve Okunasi bir yazi

Sicaklardan bunaldigimiz bir gundu gecen Pazar. Erik, birader ve ben salona asmalik bir ayna almak icin uc dort dukkan dolastik. Sonunda bulduk bir tane. Eve gelince aynayi biraktik bir koseye ve bu ikisi hemen tavlanin basina oturdular. Ben de ne yapsam ne yapsam diye ortalikta dolandim biraz. Ne zamandir bir limeade yapmak istiyordum. Ona giristim. Biraz Burcu’nun tarifinden esinlendim. 5 tane limin kabuklarini ince ince rendeledim, uzerine 6 corba kasigi seker koydum. Ayni mojito yapar gibi taze nane yapraklari da ekleyip hepsini bir guzel ezdim. Uzerine yarim litre su koydum, seker cozunene kadar iyice karistirip normal tel suzgecte suzdum. Tadina baktim. Yeterince eksi olmamisti. Icine bir limonun suyunu ekledim. Tadi yerine geldi. Surahinin ust kismina da bol bol buz koydum. Enfes oldu. Ahan da sekilde goruldugu gibidir:


Iste. Biz kendi minik dunyamizda boyle yasayip giderken memleket meseleleri de tepemizde yagmur oncesi bulutlari seklinde dolanmaya devam ediyorlar. Dunyanin obur ucunda da olsa insan farketmiyor. En azindan benim icin bu boyle.

Memleketin gidisati uzerine Iran’a yonelik benzetmeler hep daha cogunluktadir. Cunku gerceklesmis bir olay. Bir de bizim gibi seriat pencesinde olan bir baska ulkeye bakmakta fayda var. Bilenler bilir, Fas’taki mecliste de bir “Adalet ve Kalkinma Partisi” var. Ama onlar biraz daha acik ve net gorunuyorlar hedeflerinde bizimkilere gore. Bakalim:

DÜZ ÇİZGİ
ÜMİT ZİLELİ
Cumhuriyet 01.06.06

"Adalet ve Kalkınma Partisi
Adı PJD ...
Bu rumuz size bir şey çağrıştırmayabilir, Türkçe karşılığı şöyle:


- Adalet ve Kalkınma Partisi!..


Faslı şeriatçıların 1967 yılında kurdukları parti, 1999 yılında adını Adalet ve Kalkınma Partisi olarak değiştirdi.. Bünyesinde ağırlıklı olarak her renkten şeriatçı grupları barındıran AKP, 2002 yılındaki seçimlerde büyük bir atak yaparak oylarını tam üç kat arttırdı ve ülkenin üçüncü büyük partisi konumuna geldi... Anketlere göre gelecek yıl yapılacak seçimlerde iktidara gelmesine kesin gözüyle bakılıyor. Siyaset bilimciler, iktidarda bulunan Sosyalist Halk Birliği'ndeki yıpranma ile merkez sağ ve soldaki bölünmelerin AKP'ye büyük avantaj sağladığı konusunda birleşiyor...


Fas'ın AKP'sinin çok açıkça, gayet net biçimde dile getirdiği amacı ise şöyle:
- Yeşil devrim!..


Henüz iktidarda değiller ancak bu hiç önem arz etmiyor; AKP son yıllarda rejimi adım adım değiştirme hedefini başarıyla gerçekleştiriyor!.. Beş yıl önce nüfusunun yüzde 98'i Müslüman olan bu ülkenin sokaklarında türban takan kadın parmakla gösterilecek kadar azınlıktayken, bugün her üç kadından biri türban takıyor. Başı açık olanlar partililer tarafından ''sert ikna'' yöntemleri kullanılarak takmaya zorlanıyor. Erkeklerin durumu da pek farklı değil; sinemaya gidenler, kültür ve sanat faaliyetleri düzenleyenler dinsizlikle suçlanıyor!.. AKP'li şeriatçıların bir sloganı da şöyle:


- Ülkedeki her bara karşı 10 cami açacağız!..


***
Henüz iktidara gelmeden rejimi değiştireceğini ilan eden AKP'nin önde gelen yetkilileri için en büyük hedef, kötülüklerin kaynağı olarak niteledikleri, 1999 yılında Fas Kralı 6. Muhammed tarafından çıkarılan bir yasa...


- Kadın Hakları Yasası!..


Şimdi Fas'ta neler olduğunu çarpıcı biçimde anlatan şu örneklere göz atalım:


- Prof. Sukayna: Üniversitede göreve başladığımda yalnızca bir öğretmen türban takıyordu. Bugün ise durum tersine döndü... Küçük tacizlerin ve baskıların birikmesiyle kendinizi bir anda dışlanmış bulursunuz. Örneğin önce kısa kollu gömleğiniz veya ruj sürmeniz konusunda uyarırlar. Dolabıma üç kez başörtüsü bıraktılar.


- Gazeteci Hasan Zeruki: Aşırı İslamcılar okullarda öğrencilerin beyinlerini yıkıyor. Sevmedikleri her şeyi yasaklıyorlar. Sinemaları, kültürel faaliyetleri, kadınların havuza gitmesini... 5 yıl önce bu ülke böyle değildi. Sessiz ve derinden yapılan bu baskı yüzünden birçok kişi ülkeyi terk ediyor, özellikle de kadınlar...


- Memur Saadia: Ben çalışan bir kadınım. Türban takmıyorum, çünkü çağdaş tarzda giyinmeyi seviyorum. Geçen hafta bir grup genç bana bıçak çekip türban takmamı istedi, çok korktum... Ülkem yakında İslamcı militanların üssü haline dönüşecek...


- Öğrenci Emine Maadi: Sessiz ve hissettirmeden şeriat amaçlarına ulaşmak için yoksul, hasta, işsiz, öğrenci gibi kesimlere iyilik meleği gibi yaklaşıyorlar... Militan gibi çalışan dinciler üniversite öğrencilerine çok cazip olanaklar sunarak gençleri kendi saflarına çekmeye çalışıyorlar. Gezilere götürüyor, özel parasız dersler veriyorlar. Amaç bizi kendi davalarının bir parçası haline getirmek...


- Adını saklayan bir memur: Hasta, dul, işsiz, yetim gibi kesimlere cömertçe yardım ediyorlar. Yoksulların cenaze törenlerini düzenliyor, hatta ziyafet günleri tertipleyip et ve yemek dağıtıyorlar...


Ne kadar tanıdık geliyor, değil mi?!..
Le Monde gazetesinin bu araştırması da yeterli gelmediyse AKP Genel Sekreteri Saadine Osmani 'nin Vatan gazetesi yazarı Ruşen Çakır 'a verdiği demeci okuyun:

- Seçimi kazandığımızda ABD bize 'ikinci Hamas' olarak bakarsa onlara 'Hamas değil, Türkiye'deki AKP'yiz' diyeceğiz. Hamas'ı değil, Türkiye'nin AKP'sini referans alıyoruz...


Ben de aynen öyle düşünmüştüm!!! "

9 yorum:

ycurl dedi ki...

hmm... limeade pek guzel gorunuyor. Yazi cok ilginc. Tesekkurler buraya aktardigin icin.

CeM dedi ki...

cumhuriyet gazetesini bosuna hedef almiyor bu yazida anlatilan kesim, cunku cok guzel orneklerle acikca konuyu anlatmis yazar.

ben donunce bir sesli kayit sayfama koyacam, almanyadaki bir hocanin sesli kayiti ve diyorki: "ALLAH kemalistlerine basina pkk'yi verdi artik bizlerle ugrasamiyorlar"

tuylerim diken diken oldu dinlerken bunu, dusunebiliyormusun kendine muslumanim dindarim diye gecinen sahsiyetin dedigi lafa ve onun bu sozleriyle cosan kisilere.

iyiki basimizda ataturk ilkelerini takip eden bir TSK ve komutanlari var, yoksa bu talibanimsi kasaplar baltalarini/bicaklarini bilemis koselerinde bekliyolar kan akitip 'seriatin akitigi parmak acimaz' demeye.

ayrica ycurl'da dedigi gibi 'aktarim' icin tesekkurler yesilerik.

bgm dedi ki...

Yesilerik'cim limeade pek serinletici gozukuyor. Agzım sulandı walla.

İlettin yazi uzerinde cok dusunmemiz gerekn bir konu..

fethiye dedi ki...

hani bu pust escinsel evliligi, kurtaj vs yuzunden oylari kazanmisti ya, aynen bizim akli bir karis havadalar da bir turban takma ugruna secime gidiyormus gibi gosterip ayni sonucu elde ediyorlar. demek ornek aliniyorlarmi, ne guzel, artik ovunmek icin bir baksa sebepleri cikti baslarindaki hiyarla.

ibeking dedi ki...

ümit zilelinin olaylara bakışına bayılıyorum..her sabah tatlıses radyoda sesli gazete diye bir program sunuyor...yorumlarını ve tespitleri çok mantıklı. burada da olduğu gibi..

limonata süper gözüküyo..lime dilimlerinide içime atsaydın daha şık gözükebilirdi sanki. ne dersin?

tavsan dedi ki...

ya bu inceden yikama, yayilma, baski isi hakikaten tahminlerin otesinde vahim bir hizla ilerliyor sanirim. ve oyle bir damara dayandiriliyor ki bunlar, verecegi tepkiyi dikkatli secmesi gerekiyor insanin. sagol yesilerikcim yazi icin, gercekten fena carpici.

Gün dedi ki...

Neden bu gazete hedef gösteriliyor belli kesim tarafından apaçık ortada değil mi? Gerçekler ancak bu kadar güzel aktarılır.

canalem dedi ki...

Mhp nin koalisyon hükümetine girmesiyle, birdenbire ortada uzun pardisolu, koyu güneş gözlüklü ve pala bıyıklı tipler boy göstermeye başlamıştı. Geçenlerde eve giderkene -motosiklete biniyom yazları- bir kadın karşıdan karşıya geçmek için yola indim. Kadın diyorum ağız alışkanlığı, o kapkara çarşafın içinde, sadece gözleri görünen insan bildiğimiz kadarı ile kadın olmalıydı. İnanamadım bu gördüklerime hergün defalarca görsekte. Şimdi de bu tipler ortaya çıkmaya başladı sanki moda gibi. Ya bu sadece gözlerini gördüğüm insan bir suçlu veya azılı bi sapık olsa nolcek. Sadece gözlerinden bi insanı teşhis etmek kolay diil. Arabalar da bile plaka lambası akşamları yanmıyorsa ceza kesiliyo. Tabi sadece kimliği gözüksün diye demiyorum bunları ama umarım bu günler de geçer.

YesilErik dedi ki...

Arkadaslar, limonatami begenmenize ve yaziyi sizin de ilginc bulmaniza sevindim.

Cem, TSK basimizda demeyelim, istersen yanimizda olsunlar ve hep orada kalsinlar. Digerleri icin ise diyecek soz bulamiyorum. Insanliktan cikmis kafalar bunlar, hele bir de din kisvesi altina girdi mi is, tam felaket.

Ibekingcim, atarim bir kac dilim de lim bir dahaki sefere, nolcek :)

Canalem, verdigin ornege cok guldum :)) Tek basina bu bile aklin mantigin yerinde yellerin estigini gostermeye yetiyor bu tip zihniyetlerde. Insanin, pardon kadinin araba kadar bile hukmu yok.