Çarşamba, Mart 15, 2006

Haftasonumu yazayim biraz

Cumartesi gunu epey gec uyandik, kahvaltimizi brunch seklinde disarida yapalim dedik. Burada cok sevdigimiz, eski bir warehouse’u kapali bir market olarak degerlendirildigi bir yer var. Icinde de her milletten yemekler, peynirler, taze sebze meyva, et ne varsa satiliyor. Oraya kahvaltiya gittik. Gecen yil da gitmistik. Sanki daha dun oradaymisiz da ustunden bir yil gecmemis gibi hissettik. Kahvaltidan sonra araya baska isler de girdi, sonra hep birlikte iskembe avina ciktik. Annem cok guzel iskembe corbasi yapar. Onun gelecegini duyan bir arkadasimiz da rica etmisti yapar mi diye. Onlari davet ettik. Gelgelelim, elin memleketinde ha deyince iskembe alinamadigina bir kez daha sahit olduk. Gecen yil elimizi kolumuzu sallayarak girip alip ciktigimiz iskembe bu yil pek o kadar kolay bulunacaga benzemiyordu. Ayni yer, ancak ozel istek uzerine getirtiyoruz diyordu. Onun uzerine sehir kazan biz kepce seklinde bilimum lokal supermarketleri dolasip helak olmak uzereyken birisi WalmartSupercenter’da bulunur dedi. Hay gozunu sevdigimin Walmarti. Hakkaten de orada varmis. Hatta dana cigeri, bobregi, dili bile satiyorlardi. Hani oyle eser de, onlar da bi gun lazim olursa nereye gidecegimizi ogrenmis olduk. Boyle butun gun iskembe pesinde kosarken aksami etmisiz. Yorgunduk, aksam yemegini de disarida yiyelim dedik. Yemekten sonra da eve donduk. Annem iskembeyi bi haslayalim bakalim dedi. Tabii evi harika bir iskembe kokusu sardi. Sagolsun, bizim evin mutfaginin da kendine ait bir penceresi ve kapisi olmadigindan, evde kapisi olan bilumum yerlerin kapilarini kapatarak kokunun yayilmasina nacizane engel olmaya calistik. Tabii iki saatin ustune iskembe tam pismedi, duduklude pismesine ragmen. Ertesi sabah da bu haslama isi iki saat daha devam etti, tabii koku da aynen devam. Erik, annem ve ben ucumuz mutfakta dipdibe ve hummali bir calismaya giristik. Annem sonunda pisen iskembeden yaptigi corbayi terbiyeledi. Erik ayrica pirinc corbasi yapti. Bizim arkadasin esi yari vejeteryan, iskembe yemiyor diye. Sonra mercimek koftesi yaptik. Ondan sonra da profiterol yapimina giristik. Ben eskiden annem yaparken izlerdim ama olcusunu neyin hic bilmiyordum. Ogrenmis oldum. Zor degilmis. Yalniz o kadar pofuduk olmadi bizim hamur. Annem Sana kullaniyormus Turkiye’de. E, haliyle ondan bulamadik, tuzsuz tereyagi aldik. Ayni sekilde kabarmadi. Zaten bu hamur isi yas is, ben hep soylerim. Olcusunu tam tutturacaksin, en ufak bir malzeme degisikligi katastrofik degisikliklere sebep olabiliyor. Neyse, biz ucuz atlattik bu sefer. Bir de yeni bir cikolata sosu denedi annem. Icinde sut oldugu icin biraz acik renk oldu ama lezzeti iyiydi. Sonra arkadaslarimiz geldiler. Bebekleri var, simdi 4,5 aylik filan oldu. Aman, pek bir huysuzlandi, tam yatma saatinden once yapiyormus oyle. Ama masallahi var, neredeyse yuruyecek, hic 4,5 aylik gibi degil. Neyse, tatli sey. Yedik, ictik, sohbet edildi, sonra uyku saatine yakin onlar kalktilar. Biz de eeele oturduk sonra bizbize.

Simdi satir aralarini veriyorum. Cuma gununden itibaren ic huzuru diye bir sey kalmamisti hicbirimizde. Tedirgin bir bicimde Sali gununu bekliyorduk. Endiselerimizi birbirimize pek caktirmamaya calisarak boyle mesgul bir haftasonu gecirdik iste. Dun aksam da yemekte isyan cikardilar, annemle Erik. Ikisi de somon yemeyiz diye tutturdular. Annem ben kavurdugum paziya yumurta kiracam dedi, Erik de bir kac gun onceden kalan uskumrudan yiyecekmis. Ben oyle kalakaldim. Ama iyiki de yememisler, epeydir bu kadar saman gibi somon ben de hic yememistim. Ama hic onemli degildi. Dunun guzel haberlerini yas uzum rakisiyla islattik sonra Erik’le.

13 yorum:

fethiye dedi ki...

harika olmus bu iskembe arayisi ile kafa dagitma! Inan oyle sevindim ki yesilerikcigim, dunden beri aklima gelip gelip duruyorsun gulumsuyorum kendi kendime.

anneciginden iskembe corbasinin tarifini istesek? birden canim istedi gibi oldu yazini okuyunca. o guzelim sosu hele. hmm... demek walmart superstore'da var! burada da o yok, olsa da gitmemeye calistigim bi dukkan oldugu icin bilmem aklima gelir miydi iskembe bulunabilecegi! ama ne zaman bir sey bulamiyorum, nerede satildigini dusunemiyorum, walmart her zaman o derdime care bulmustur.

ha bir de, annen sana yerine burada da margarin gibi, tereyagdan daha "hafif" bir yag kullanmak isterse belki smart balance kullanabilirsiniz? onun da baking icin ayri olani var :)

tavsan dedi ki...

oh oh afiyet olsun, yas uzum rakisi da yarasin efendim:) ben iskembe sevmem hic yemedim ama profiterol severim:) hani tarif vereceksen (ya da yapacaksan daha makbul tebii;) aklinda bulunsun:))

Adsız dedi ki...

Yeşilim eriğim, büyük geçmişler olsun, sevindim sağlık haberine. Bayılıyorum yemekli satırlarına, halk oyunu gösterisi uğraşlarına, buraları oralarda yaşatmanıza...

Emre sanane ya, isteyen istediği adı takar kocasına, keyfince yazar, blog bu, köşe yazısı değil, şekil şart aranmıyor.

Gün dedi ki...

Ohh anneciğinle keyifli günler canım, gelişmelerin iyi olmasına çok sevindim. İşkembe sevmem ama bu kadar uzak kalsam belki ben de içerim :)

Dalgic dedi ki...

Kucuk birkac aciklamaya yapayim. Yesil Erik henuz Yesil Erik degilken ben Erik'tim. Hikayesi biraz uzundur, parca parca da mide bulandiricidir. Her neyse, ben Erik olmaktan cok da sikayetci degilim. Ustelik burada lokantalarda neyim isim yazdirdiginda anlayip yazabildikleri yegane adim da o.

Iskembe corbasina gelince... Corba guzel guzel olmasina da, terbiyesi yumurtayla yapiliyor maalesef. Takip edenler bilir, pek hoslasmam yumurta terbiyesiyle. Yani hala gelistirilecek bir yerleri var tarifin.

Ben kac gundur yaptigim terbiyeli (un-limon-yogurt) pirinc corbasini iciyorum eksi eksi. Iskembe de dolap bekliyor pazar gununden beri. Eki eki eki... Galiba kimse gunlerce sarmisak kokmak istemiyor. ;)

YesilErik dedi ki...

Fethiyecim, sagolasin :) Iskembe corbasinin tarifini yazacagim bi ara. Senin smart balance'i da bi denemek lazim. Ama ben bi daha ne zaman profiterol yaparim kimbilir.

Tavsancim, onun da tarifini yazarim iskembe ile birlikte. Sanirim annem bizim deftere gecirdiydi onu da. Bizim bi tarif defterimiz var da :)

Periscim, sen kimsin? :) Herkesler nicklerini degistiriyor, ben takip edemiyorum galiba :)

Sagol Guncum. Bu arada, iskembe corbasini miden soyle cok kotuyken bir icmeni tavsiye ederim. O zaman kiymetini daha iyi anliyor insan :)

Emre, gizli veya degil, istedigi isimle yazmak herkesin keyfine kalmis bir sey. Ben kimseyi elestirecek bir taraf goremiyorum bunda. Ayrica nick'le yazanlar sadece kadinlar da degil. Is boyle dusunmeye gelince mesela ben de senin gercek isminin Emre oldugunu nereden bilecegim ki? O da bir nick olabilir gayet guzel. Onemli olan yazilanlarin samimi olmasi bence.

Cerise dedi ki...

Iskembe corbasini hic sevmememe ragmen, aile saadeti ile mutluluk dolu yazini gulumseyerek okudum :)
Sevenlere afiyet olsun, ben almayayim :)
Size de daha nice guzel gunler, guzel haberler diliyorum Yesil Erikcim.

Adsız dedi ki...

Yesilerik, hani sen korkuyorsun ya pek çok blogger gibi, ben kendimi anlatıyorum ama beni okuyan kimler bilmiyorum diye, o korkutanlardanım ben, nickim falan değişmedi hiç, çünkü blogum yok:)

YesilErik dedi ki...

Sagol Cerisecim.

Periscim, actiralim o zaman sana da bi blog :)

Adsız dedi ki...

emre bayagi nergisimsi yazmis =) emre birde actigin blogda kulandigin resim sana ait deyilken sen neden burda isim olayinda kendilerine takma isim almis kisileri garipsiyorsunki =)

bu sohbet arkasina iskembe icinde 1-2 kelime ben edeyim. burdaki iskembeler cok zor pisiyormus bizim burdaki bir turk ablanin dedigine gore, o yuzdende sizlerde bayagi ugrasmisiniz zaten pisirmesinde ama o kadar zahmete deyiyor icerken.

YesilErik dedi ki...

Cem, degiyor evet zahmete :) Gerci bu bizim 4. yapisimiz filan burada iskembe corbasini, en zor bu son aldigimiz iskembe pisti, artik niye bilmem.

ycurl dedi ki...

belki walmarttan aldiginiz icindir :) Ben de bi kere denedim ve bir turlu pisemedi. Kokudan dolayi da bir daha yapacagimizi sanmiyorum. Anne yapimi profiterol ozledim ben :(

Pareo Anne dedi ki...

selam, ben de seni tebrik ederim aldigin iyi haberlerden oturu.
insan rahatliyor di mi?
afiyet bal seker olsun bu arada...
sevgiler