Pazartesi, Kasım 28, 2005

Hindirtesi

Pazartesi sabahi mahmurlugu ve tatil sonrasi sendromundan cikamadim hala. Zaten arkidislerimiz de hala buradalar, bu aksamustu ucuyorlar memleketlerine. Belki ondandir.

Bir Hindi Tatili daha gecti gitti. Persembe gunu, yani Hindi’nin yendigi gun butun gun mutfakta aksam yemegini hazirlamakla gecti. Ama ondan once Erik, MG ve ben bilimsel bir tartismaya girdik. Beynimiz kafein hucumuna mi ugradi nedir. Biz MG’yle iki kimyaci, Erik matematiksel dusunen insan, o oyle degil hayir soyle, uc boyutta dusun, evir, cevir, mirror image, ustuste bindir bak bakiyim biniyor mu, allahtan evde kitap varmis, bi acilip bakilir, ulan bu ayni plane of symmetry diil mi, ama once tanimini soyle dogru yapmak lazim, orneklere sonra gecilir, “if” baska sey, “if and only if” baska sey, bu duruma uygulanamaz, ama biz tanimini soyle yapmistik, hayir o tanim degil ornek, bidi bidi bidi… Sonunda anlasabildik, ayni dilden konusabildik. Iki saat surdu ama cok keyifli oldu sabah sabah.

Hay allah, bunun tarihi gecmis.. Ama valla pers. sabahi tartistik :P Sonra mutfaga gectik, once hindiyi hazirlamaya giristik. Kusu once guzelce bi yikadik, sonra hop hop hindi top hindi diye ziplatip suyunu akittik.

Sonra da Hindi Kafacilik oynadik. Ben zaten sabahtan beri zacmalayan insan, MG her daim zacmalama modunda, yok daha yukari kaldir, biraz daha, hah, kal oyle, puaaaahh!!!! Yemek bize bahane zaten… Kus olmus, balik olmus farketmez. Zaten seneye hindi yapmak istemiyorum sanirim. Erik’e soyliycem, soyle guzel kocaman bi balik alip pisirelim, bakalim...

Neyse sonunda pisti kus, diger yemekler yapildi ve kusana kadar yendi. Pismisinin resmini koymuyorum, hicbiri guzel cikmadi.

14 yorum:

ZeYNeP dedi ki...

ayy cok komiksiniz,
hindi kafa demek :)))

afiyetler olmustur insallah hindiniz...

zeynep

Gün dedi ki...

Hindi hiç sevmem ya, ama çok hoşuma gitti son resim :) Afiyet olsun canım...

wizkid dedi ki...

teshir etmissin hindiyi. Kesik yerlerine siyah bant cekseydin.. :)

YesilErik dedi ki...

Afiyet oldu valla, sagolun. Ama hepsi bitmedi, bu hafta simdi hindi etli corba, hindi etli sandvic cesitlemeleriyle senlenecegiz.

Olayi sansurlemek hic aklima gelmemisti dogrusu Wiz. Bu genclerde hic terbiye kalmamis, cik cik cik...

ycurl dedi ki...

afiyetler olsun efendim. Sansure kurban gittik ama olsun :)) Artik hergun hindi yersiniz bitene kadar :P Kalanlardan lazanyali hindi yapmistik. Tavsiye edilir.

Oya Kayacan dedi ki...

Ay bu haller tam benlik. Ben de mutfaga girdigimde ziplayip hoplamaya baslarim nedense.
Kolay bitmez tabii o hindi. Pek baba hindiymis... Biliyorsunuz degil mi, "Bir baba hindi heeey Allah, Fener'e de bindi heeey Allah," diye bagirirdik eskiden. Biz Galatasaraylilar tabii. Artik degil bagiracak konusacak bile halimiz kalmadi. İyi olun hep boyle...

mono dedi ki...

hakkaten ya hindi diil kuzu sanki :)

YesilErik dedi ki...

Simdi Ycurl, sen hindili lazanya mi demek istedin, yoksa hindi o kadar coktu ki lazanya yapraklari hindi etlerinin arasinda kayboldu gitti mi? Fikir guzel cok, hani hepsi bi anda tukenir, iyi de olur.

Sevgili Oya, yemek yapmak o yuzden bana da cok eglenceli geliyor. Mutfak $aklabanlik yapmak icin mukemmel bir ortam :) Bu arada, o baba hindi Fener'e binebilir, bi sakincasi yok, GS'ye de, zira biz Besiktas'liyiz efenim. Ama hic binmese de olur, ligi takip etmeyeli yil oldu cunku.

Simdi burasi Amariga, burada herseyin boyugu makbul ya. Hindi o yuzden normal insanlara buyuk gozukmus olabilir. Bu hindi satilan orta-ufak hindilerdendi aslinda, 14 lb'cik. Kuzu degil aslinda dana boyu olanlar vardi ama biz almadik Pinar hanfendu :P

ycurl dedi ki...

hehehe evet hindili lazanya tabii ki. ben yaparim oyle seyler su altindan saman yuruttugum de olmustu :) sabaha karsi yatip erken kalkmak iyi gelmiyor bunyeye tahminen. Lazanyayi kiymali yapmak yerine hindi eti ile yapiyorsun. Eh herhalde epey bir artmistir diye dusunuyorum.
Bu arada su tartistiginiz bilimsel problem hakkinda eger plane of symetry olmayinca chiral molekul oluyordu degil mi? mesela ellerimiz cunku non imposable degil. Ama coraplar imposable cunku simetrik. Hahaha kimyadan corap ve ellere gectim ya neyse ben biraz calisayim bari :)

ycurl dedi ki...

non imposable degil yanindaki degil olmayacakti.

YesilErik dedi ki...

Dort ayri substituent'i olan bir atomun substituent'leri yer degistirdiginde ortaya cikan izomerlerin ustuste bindirilememe (nonsuperimposable) durumu chirality olarak tanimlanmakta. Ayni sekilde bu tip molekullerin ne point ne de plane of symmetry'leri bulunmakta. Eller guzel bir ornek evet bunu icin. Hatta uc boyutta dusunursen elleri daha da iyi oturuyor. Bu tip izomerlere enantiomer adi verilmekte. Coraplari ise yandan bakarsak, yani plane of symmetry durumunda iki ayri yuzunde farkli desenleri varsa eger enantiomer'lik icin uygun bir ornek sayabiliriz.

Neyse Ycurlcum, bu kadar kimya yeter bunyeye. Sana da kolay gelsin.

Mert dedi ki...

ben if ve if and only if arasindaki farka takildim, ne farki var? Biri eger boyle olursa boyle olur diyor ama ucu acik, digeri sadece boyle olmasi durumunda boyle olabilir mi diyor?

YesilErik dedi ki...

Evet, sanirim oyle Mert. Benim de genel anlamda anladigim bundan ibaret.

Dalgic dedi ki...

p --> q ise q --> p demek degil.
p <--> q oldugunda ise her kosulda
p--> q ve q -->p dogru demektir.