Pazartesi, Ekim 31, 2005

Baslik koymamisim.

Cumartesi gunu Erik’le Hint yemegi yapasimiz geldi. Hintli kiza gicigim diye Hint yemeklerine de gicik olmanin bi alemi yok diye dusundum. Yeni jenerasyon sefimizin verdigi tarifleri cok seviyoruz. Bak bak bak, kendisine Amerika'nin Naked Chef'i de deniyormus. Baglantiyi kurabiliyorum aslinda. Neyse, hem otantik, hem gunluk hayatta uygulanabilecek kadar da pratik tarifleri var. Gazi alip kendimizi baharatci dukkanimizda bulduk. Burayi bir arkadaslarimiz tavsiye etmislerdi. Biz de gittik ve sonra hastasi olduk buranin. Ozellikle turk urunlerine verilen paye beni gercekten cok mutlu ediyor (kekik, defne yapragi, baharat karisimi vs). Sahipleri s1k s1k gidiyorlarmis Turkiye’ye. Neyse, biz bize lazim olan ve de olmayan baharatlari topladik bi guzel. Evde dogru durust bir korimiz yoktu. Sweet curry aldik. Sonra ground coriander ve ground fennel. Ama ground clove almayi unutmusuz, eve gelince farkettik. Bir de en onemli urun olan Turkish seasoning’den aldik. Ilk gordugumuzde “aa, hadi len”, ne anlar bunlar gibi bir dusunceye kapilmistik. Tabiri caizse kullandiktan sonra got olduk, o kadar lezzetli idi. Simdi her bir seyi onunla yapiyoruz ve kendimizi evimizde hissediyoruz. Sonra bir de hot chocolate mix diye yeni bir urunleri varmis, hemen onu da koyuverdik sepete. Ben bi de su Fransiz baharatlarindan almak istiyorum ama Erik sevmiyor onlari. Hem Fransizlara hem baharatlarina gicikmismis efendim. Neyse, bi dahaki sefere dinlemeyecegim onu. Herbes de Provence’li sogan corbasi yapip yedirecegim ona, gorcek gununu :P

Neyse, yaptik Hint yemeklerimizi. Bi ispanakli nohutlu bir sebze yemegi, bir de korili tavuk. Amanin, ispanaklisi pek aci oldu ama guzeldi. Yemekleri mideye indirdikten sonra acaba uc vakte sivilce cikarir miyiz diye de dusunduk. Bu kadar cok baharat yuklemesi yapmamistik ne zamandir. Neyse, bir sey cikmadi, iyiyiz.

Dun de manyak gibi ev topladik. Erik de bastan ama benim isim vardi biraz dediyse de cok yardim etti bana. Yapilan isleri siraliyorum, kronolojik ve es zamanli olarak ele alindiginda:

Kahvalti hazirlanip yenmesi, sofranin toplanmasi
Yataklarin duzenlenmesi, yatak eteginin utulenmesi
Yastik kiliflarinin cikarilip yikanmasi
Alt katin supurulmesi
Fatura, kagit, incik cincik ayiklanmasi
Evin diger kalan her yerinin supurulmesi
Corap ve don cekmecesinin duzene sokulmasi
Banyolarin temizlenmesi
Mutfagin gereksiz ivir zivirdan arindirilmasi. Kutulama mutulama. Tezgahlarin silinip yalanmasi
Toz alma
----Hot chocolate arasi---
Camasir yikama/kurutma, uc posta
Aksam yemegi hazirlanip yenmesi, bulasiklari makineye kaldirma, makineyi calistirma, henuz bosaltamama
Koltukta sizarak dizi izleme

Cicekh kibin oldu evimiz.

9 yorum:

tavsan dedi ki...

gule gule oturun :)

fethiye dedi ki...

yaw siz bize ne zaman tasinacaksiniz? Pek yararliymissin gulum sen! :)

Ben de o irka kilim bu aralar, sorma.

YesilErik dedi ki...

Ay tesekkur ederim Tavsan hanim, bekleriz :)

Fethiye sen yatili temizlikci ariyorsun galiba :) Isin zor, ne diyeyim. Ama sarma yaparsan, bi de baklava, bi de fastane sekeri isterim, bi deee su degisik joleli tatlindan, ondan sonraciima kabak cicegi dolmasi, bi de su cennet meyvesi smoothi'sinden yaparsan kesin gelirim :P Ha, bi de daha simit yapacaksin.

fethiye dedi ki...

Aaa, ben yemek yaparsin diye cagiriyordum! Gunahimi almis olmayasin? :D

Yaparim gulum, sen aciktin ama herhalde!

fethiye dedi ki...

Yine ben :)

Simdi baktim da baharatcinin websitesine gercekten ne de cok bahsetmis bizde iyi olan baharatlardan. Diger defne yapraklari konusunda ben de hemfikirim onlarla: Kaliforniya'da da topladim dalindan ama yok, Mersin'de topladiklarimin yaninda hicbir ozelligi yok gibiler.

Esas, bende de simdi dank etti! WI'da yasarken ev arkadasim da hep Penzeys marka alirdi, meger yerel bir seymis, nerden bilebilirdim. :)

NaCizane bir sey tavsiye edecegim: alabilirsen bazi baharatlari tum al, havanla dovup kullan. Inan ki farkini tadacaginiza eminim. Ozellikle bahsettigin karanfil, rezene ve kişniş gibi gayet kokulu tanecikleri.

yemekvebiz dedi ki...

Cicekh kibin olan eviniz su an ne durumda ?
her pazar bende ayni isleri yaparim, ama pazartesi aksami heryer heryere girer yine, nasil beceriyoruz bilemiyorum, Zipzip sagolsun, mutfak bankolarini dagitma uzmani, cekmeceleri merdiven seklinde aciyor ve onlara tirmanarak bankonun uzerine cikip oradaki dolaplardakileri bir zuzayli gibi inceliyor, her bulasik yerlestirme isleminden 15 dk sonra tum kasiklar bicaklar catallar yine birbirlerine karismis oluyor :((
is hic bitmiyor hic,
bende Fethiye'nin soyledigi gibi baharatlari alip dovme fikrine katiliyorum, onun icinde meksikalilarin tastan havanlarindan aldim, cok basarili oluyorum, ozellikle esime sinirlendigim zamanlar :))))
sevgilerimle,
zeynep

tavsan dedi ki...

valla cagiriyosun tabii uzaktayim diye rahat rahat; ama soyliyim daha gecen gun 10 senelik amerigan vizemi aldim. Kasim sonunda da kardesime ve konferansa geliyom ona gore;)

YesilErik dedi ki...

Fethiye, baharatlarin turkcelerini seyettirdigin icin tesekkurler. Dun resmen usendim desem. Bolisim benim! :)

Evet baharatlari butun alip dovmek daha iyi oluyordur eminim. Mesela karabiberi mutlaka taze cekilmis kullaniyorum, biraz da kolay onu cekmek, o yuzden herhalde.

Zeynepcim, cok hossun ya. Iyi stres attiriyordur, haklisin :) Bu arada, cocuklu arkadaslar da bahsediyorlardi bloglarda. Cocuklar cekmece karistirip mutfagi birbirine sokma gibi aktiviteleri pek seviyorlarmis. Valla isiniz zor :) Zipzip'i opuyorum cok.

Tabii cagiririm :) Ben gayet ciddiyim valla Tavsan Hanim. Madem bu taraflara geliyorsunuz. Mailleselim, haberleselim, gorusebilelim. Operim.

dalgic dedi ki...

Evet efendim, fransiz baharatlarinin kokusunu sevmiyorum. Ama yutturmasi kolay olmayabilir. Ben kul yutmam... ;)

Bu arada, hosgeldim. :)