Çarşamba, Ağustos 19, 2009

Dusunceler

Blogu ozledim mi?

Bu aralar ne cok sey yasiyorum. Eskisi kadar yogun degilim, ama yasadiklarimi disa vurum konusunda bir bikkinlik geldi bana. Turkce klavyemi bile kullanmiyorum artik.

Hayat yogun evet. Kirpicik koca adam oldu. Dermisim :) Ama epey buyudu sipa. 14 aylik olduk. Tadindan yenmiyor. Her gun yeni bir sey ogreniyor, bizleri sasirtiyor. Piti piti oradan oraya kosturuyor. Yere kapaklaniyor, aglamiyor. Saclari fino gibi oldu, bugun trasa goturecegim onu. Okullar aciliyor diye pek bir yogunluk var, iki kere kapidan donduk, sonunda randevu aldim Pasa icin.

Donem haftaya bitiyor. Siz de benimle beraber bir oh cekersiniz artik. Bir yazi da boyle gecirdik diyecegiz. Sonra ver elini tatil. Florida'ya gidiyoruz tatilde. Napalim, baska uygun yer bulamadik. Hem arkadaslarin sorunsuz ucabilecegi, hem saat farki olmayan tek mekan. Gelgelelim kasirga sezonunda gidiyor olacagiz. Simdiden anti-yagmur dualarina basladim :P

Deniz de corba sicakliginda olacak, onu da biliyoruz. Ama hic girememekten iyidir. Gonul isterdi bir Turkiye tatili ama kismet degilmis bu sene.

Ilk kez arkadaslarimizla grupca bir tatile cikacagiz. Bir reunion olayi. Ayni evde kalacagiz hepimiz coluk cocuk, kopekler vs... Bakalim nasil olacak. Iyi gecerse her sene tekrarlanacak.

Kirpicik'e yeni car seat aldik. Yakinda yuvaya baslayacak, Erik'le ikimizin ayri zamanlarda almasi sozkonusu onu, o yuzden ikinci bir car seat aldik. Bundan aldim.

Cok ozledim Turkiye'yi. Bu aralar kafamin icinde donup dolasan sey su: Kirpicik nasil yetisecek burada? Evet, imkanlar cok daha iyi, bir suru avantaji var buranin. Ama burada olursa Amerikali olacak, kismen de olsa bir parcasi oyle olmak zorunda. Buna engel olmak imkansiz. Bu nasil bir sey bir butun olarak, bunu anlamaya calisiyorum. Sanki bir 5 yil sonra buradan gidip, bir 15 yil Turkiye'de gecirip sonra buraya geri donesim var. Kirpicik'i Turk yapip donmek yani amac. Sanki Amerika da bizi kucak acip bekliyor olacak. Burada her sey duracak. Sacma sapan dusunceler. Kime ne yarari olacagi belli degil, bencilce belki de. Ama engel olamiyorum aklima gelenlere.

Okyanusu bir gectin mi boyle bolunuyorsun iste. Fiziksel olarak burdasin ama gonlun nerde, belli degil. Aslinda belli. Iyi bir isin bilmemnen olsa, burada niye durasin ki? Ama istedigin isi memleketinde yapabiliyor musun? Cocuguna iyi bir gelecek saglayabiliyor musun? Isin icinde bunlar olunca senaryo karmasiklasiyor. Zor iste.

7 yorum:

YOK Kİ dedi ki...

Florida'ya mi geliyorsunuz?! Nereye? Ne zaman? Bizim sehirde pek gorulecek bir sey yok ama Sarasota'yi tavsiye ederim. Siesta Key harika, denizi ve kumu bizim oralari hatirlatiyor. Grupca gidince zor ama eger yakinlara geliyorsaniz haber edin, goruselim. Kirpicige opucukler!

bgm dedi ki...

Yesil Erik, su türkiye + cocuk büyütmek kısmı inan okyanusun orasında da olsan burasında da olsan hep sorun hep sorun... Bence işi zorlaştıran şey "çocugumun geleceği ne olacak" sorusunun cevabının cok zor olması.. Bak yarama tuz bastın.. off... için daha da sıkılsın istersen soyle ben sooyle uzunca bir iç karartıcı mail yazayım... :))

İyi tatiller,

Adsız dedi ki...

Uzun zamandır okuyorum, ben de tam bunu diyecektim. Böyle iyi eğitimli insanların Türkiye'de olmamasına ben çok kırılıyorum. Bazen siz( yani bütün o "siz", bizim ihtiyacımız olan ama burayı bırakıp gidenler) yoksunuz diye burda bunlar oluyor gibi geliyor. Bizim de karşımıza çıkmadı mı yurtdışında çalışma imkanı? evet çıktı, hem de iyi maaşlı. Ama gitmedik, gidemedik, ailemiz burda yerimiz burası dedik. Tabi bu bir tercih, kimsenin tercihine karışılmaz, Muhakkak ordaki işiniz tatmin edicidir, tatminden parayı kastetmiyorum. Ama benim içim acıyor, az bir az eğitimli nufüs ancak yetiştirebiliyor Türkiye, onlar da gidiyor. Şahsen ben yurtdışının( avrupa- amerika) pek çok konuda konforlu olsa bile ülkemizden iyi olduğunu düşünmüyorum. Bunu, burda yaşıyorum diye söylemiyorum. Ohooo buranın da zorlukları var, ama oraları tercih etmeyi gerektirir kadar korkunç değil görüşündeyim. Neyse kafanızı iyice karıştırmayım. Ama gerçekten bence sizler burda olsanız, burasını hepbirlikte daha iyi yapardık. Haberleri okuyup hepimiz üzülüyoruz ama laf etmeye gelince bence gidenlerin öyle de çok laf etmeye hakkı yok.

YesilErik dedi ki...

Yokkicim, Tampa civarlarina gidiyoruz, Anna Maria Island'a. Bakalim nasil olacak.

Bgmcum bi emailleselim biz ya :)

Sevgili Didem, yorumun icin tesekkurler. Biz buraya is teklifi ile gelmedik, okul bitti, yuksek ogrenim icin geldik. Sonra da burada devam ettik. Bu devam kismi tercih kismi oldu bizde. Beni ne kadar zamandir okuyorsun bilmiyorum ama ben genel anlamda Amerika'nin (baska yerde yasamadigim icin oralar hakkinda yorum yapmam) Turkiye'den daha iyi oldugu gibi bir seyi savunmuyorum. Artilar var, eksiler var. Bu herkesin kendi kisisel suzgecinden gecirmesi gereken bir durum. Ben 11 yildir buradayim. Elbette burada hic yasamamis birisinden farkli bir dusunceye sahibim. Dogrusunu istersen Turkiye'de olsaydim ne gibi bir katkim olurdu direkt olarak pek bir fikrim yok. Biraz acabilir misin bunu? Yani benimle benzer konumda olan arkadaslarim ne yapiyorlar da Turkiye daha iyi bir yer oluyor?

Yurt disinda yasayan pek cok arkadasim da hemfikirdir, burada cogu zaman kendimi Turkiye'ye cok daha yakin hissediyorum. Uzakta oldugum icin daha net bakabiliyorum genel gorunume. Agaclardan ormani gorememenin tersi gibi. Ormani gorebiliyorum buradan. Ve hasret oldugu icin her saniye Turkiye ileyim. Evet, trafik cilesi cekmiyorum belki her gun, veya her gun Tayyip'i ekranlarda gorup her gun sizler gibi sinirlenmiyorum, ama ben de bir Turk vatandasiyim ve en az memlekette yasayan vatandaslar kadar olanlara sinirlenmeye hakkim var. Burada yasiyor olmam Turkiye ile baglarimi kopardigim anlamina gelmiyor. Tam tersi.

Adsız dedi ki...

Ülkede yaşamak, ülkede çalışıyor olmak ülkeye doğrudan ya da dolaylı bir katkı olacaktır diye düşünüyorum, özellikle bu ülke kaynakları ile bu ülkede iyi eğitim alabilmiş ve iyi yetişmiş insanlar açısından. spesifik bir katkı örneği vermek güç ama örneğin siz orada nasıl bir katkı sağlıyorsanız onun aynısı burda da geçerli olurdu sanıyorum. Ya da seçme hakkını burda kullanabilmek buraya esastan bir katkı sağlayacaktır mesela. Toplumda sadece eğitimli insan varlığının olması bile bir katkıdır. Uzaktan herşeyi anlamak daha iyi, kolay ve hatta isbaetli olabilir ama bu algılama netice de ne işe yarıyor? orasını bilemiyorum. Herneyse bu yorumu sizi üzmek ya da bir şeyleri incitmek için yazmadım. Zorluk ya da problemler olarak burdaki trafik çilesinden de bahsetmiyorum, ki zaten öyle bir şey yaşamıyorum. Sadece her burs bulan çekip gidiyor da (sadece bilgi için söylüyorum, herhangi bir şey ima etmiyorum biz de yurtdışında yüksek lisans imkanı bulanlardanız) ben ona dertleniyorum.

YesilErik dedi ki...

Sevgili Didem, konu acilmisken bahsedeyim. Bloga yazmamistim ama gecen yil Turkiye'ye bir donme girisiminde bulundum. Istanbul'daki koklu universitelerden birisi ile gorustum. Maalesef sonuc cok ciddi bir hayal kirikligi oldu. Iki acidan. Birincisi akademik ortamda karsilasmayi ummadigim bir "unprofessionalism". Ikincisi de parasal acidan tatminsizlik. Gorustugum bir devlet universitesi idi, arastirma imkanlari daha iyi diye orayi tercih ettim, alet edevat bakimindan. Allah askina ayda 1200 TL'ye insan nasil aile gecindirir? Ustelik de cebime en az bir 10.000 TL koyup gelmem tavsiye edildi ciddi ciddi. Simdi bana hangi gelcekten ve hangi katkidan bahsediliyor? Ben katki yapmak istiyorum ama ne pahasina? Cocugumun acliktan nefesi mi koksun? Ayda 1200 TL yahu! Okumus insanin degeri bu ulkemizde. Biz oyle aileden mirasi filan olan insanlar da degiliz. Hep kendi ayaklarimiz uzerinde durduk. Yani bu noktada is biraz tercih durumundan cikmis durumda bizde. Oyle maceraci bir yapim da yok, bu saatten sonra burada ugrasarak elde ettiklerimi de cope atarsam dimdizlak ortada kalabilirim. Yani demek istedigim, oyle disaridan gorundugu gibi degil bazi seyler.

Unknown dedi ki...

Hic endiselenme, benimki yarim Turk, yarim Amerikali. Gecinip gidiyoruz. ;o) Turkce'de bana yetistiriyor, Ingilizce'de babasina. Ben Turkish American'im diyor. Iki tane kocaman ulkelerim var diyor. Diyor da diyor. Onlarin gercegi de bu iste. :o)

elifsavas.com/blog