Salı, Haziran 09, 2009

Tum bunlarin zaten yapiliyor olmasini beklerdik...

GÖRÜŞ

BEDRİ BAYKAM

İşte Sihirli Formüllerim Sn. Baykal!

Fazıl Say CHPye yönelik bir serzeniş mektubunu 2 ay kadar önce Baykala iletmiş, geçenlerde Erdoğana önerdiği somut krizden çıkış paketiyle öne çıkan Baykal ise, bu mektubu hoşgörüyle karşılamıştı: “Siyasette hızlı iktidar olmak için mucizevi formüller yok diyordu yine de Baykal. Ardından da CHP olarak değişimi, yavaş yavaş yaşayacağız, acelemiz yok demeciyle son seçimdeki kıpırdanmaya atıf yapmıştı. Bu saptama, bizi CHPnin potansiyeli hakkında düşünmeye itiyor.

Sn. Baykalın acelesiolmayabilir. Ama bu Cumhuriyetin çok acelesi var! Çünkü her beş yılda bir, CHP oylarını yüzde 2 arttırarak ülkenin üzerine çökertilen kara bulutu dağıtamaz! AKP bir dahaki genel seçimleri yine kazanırsa neler olacağını herkes çok iyi biliyor. Bu partinin de tek gerçek alternatifi CHP. 2003 Kurultayında, Genel Başkan adaylığım sırasında öne attığım iddia, CHPnin yüzde 45 ile iktidara gelebileceği idi. Bu rüyayı gerçek dünyaya taşımak da, somut sihirli(!) formüllerden geçiyordu. CHPde Demokratik Devrim-Korku İmparatorluğuna Son kitabımda da geniş olarak ele aldığım bu başarı anahtarları özetle şöyle:

***

1) Bölünmelere son verilecek, 12 Eylül darbesinden sonra iki yakası bir türlü birleşmeyen sol yerine, her sorunu diyalogla çözerek, CHPde solun birleşmesi sağlanacak. Bunun için, açık yürekli şekilde kimseyi küçümsemeden herkese el uzatılacak. Çünkü bu tavır kararsızları ve partisizleri de etkiler.

2) Partinin milletvekilliği ve belediye başkan adaylarının en seçilecek noktalarına yüzde 25 oranında 35 yaş altı gençlerin (kız-erkek) gelmesi sağlanacak.

3) Yine aynı şekilde milletvekili, belediye başkanlığı ve il genel meclisi seçimlerinde pozitif ayrımcılıkla yüzde 25 kadın aday yerleştirilecek.

4) CHPde kimin aday olacağına kapalı kapılar ardında başkan veya MYK değil, tüm üyeleriyle örgüt karar verecek. Van adaylarını Vanlılar, İzmir adaylarını İzmirliler seçecek. Her üyenin bir akıllı kartı olacak ve herkes bilgisayarlı sistemde eğilim oyu kullanarak adayları belirleyecek. Böylece hiç kimse ben kötü yere kondum diye şikâyet etmeyecek, delege ağalığı da son bulacak.

5) Gençlik ve Kadın Kolları, her il ve ilçede eksiksiz çalışır hale gelecek, bu örgütler atamalarla değil, geniş katılımlı düzenli kongrelerle şekillenecek.

6) CHPye üye olmak kesin formüllere bağlı olacak. Üç üyenin önerisiyle, istenilen belgeleri getiren herkes, en geç bir ay içerisinde aktif üye olacak ve seçim çipli kartı kendisine ilk yıllık aidatını öder ödemez teslim edilecek.

7) CHP, sendikalar, gençlik örgütleri ve demokratik kitle örgütleriyle, önemli yol ayrımı kararlarını alırken büyük genişletilmiş açık parti meclisitoplantıları yapacak.

8) 2003 Kurultayında rekabetin önünü tıkayan utanç verici tüzük değisiklikleri derhal iptal edilecek, bu yarış tam bir fair playve demokrasi şöleni olarak geçecek.

9) CHP sol bir parti olarak siyaset yapacak, işçileri, köylüleri, varoşları ve gençleri önerdiği siyaset ve sloganlarıyla tekrar kendine çekecek. (2009 yerel seçimlerinde olduğu gibi)

10) Üniversite, yargı, basın ve kültür dünyasından ünlü isimler küstürüleceğine, siyasete kazandırılacak. Ayrıca parti örgütünün eski yöneticileri danışmanlık ve istişare kurulugibi sıfatlarla onurlandırılarak aktif hale getirilecek, parti içi eğitimde bu kadroların deneyiminden yararlanacak.

11) CHP yönetimi için esas hedefin, kurultay değil, seçim kazanmak (!) olduğu hatırlanarak, dev mitingler düzenlenecek, başarıısrarla önden hazırlanacak.

12) Parti, muhalefetteyken derhal Gölge Kabineleroluşturularak her konuda çözümlemeler geliştirilecek.

13) Genel başkan her kim olursa olsun, elinde tüm otoriteyi bulundurup koltuk dağıtan tek seçici değil, partinin halkla buluşmasını sağlayan, omzundaki sorumlulukların yüküyle ezilen, bu hareketin günde 18 saat çalışan hamalıolacak.

İşte bir sütuna sığacak şekilde özetlenmiş, sihirliiktidar formülleri Sn. Baykal.

2 yorum:

bgm dedi ki...

yazılanlar gercekten "evet işte bu" dedirtiyor da, nedense ben o koltuklara oturanların hafıza kaybına/değişimine uğramadan devam edebileceklerine inanamıyorum henuz.

zapere dedi ki...

Fevkalade yetersiz öneriler bunlar..Bu önerilerle hiçbirşey olmaz.Açık söylemeliyim ki CHP din karşıtı bir parti imajı taşıyorken hiçbirşey başaramaz.Atatürk halka dini konularda doğru bir politika ile yaklaşmıştı.Asla itelemeden,ötelemeden.İşin püf noktası budur.