Perşembe, Şubat 28, 2008

Obama vorsis Hilari

Buradaki baskanlik yarisini pek s1k1 takip etmiyordum. Bana gore demokratlarin onundeki secenekler gayet heyecan verici. Ya bir kadin ya da bir zenci baskan adayi icin oy kullanacaklar. Ikisi de sira disi, ikisi de bence genel anlamda Amerika icin iyi secenekler. Amerikalilar’in da sosyal agirlikli politikalara ihtiyaci var, herkesin oldugu gibi. Ne kadar agirlikli oldugu konusuna ise girmeyecegim. Goreceli olarak diyelim.

Bu televizyondaki “kapisma” olayini izlememe sebeplerimden birisi de adaylarin konu dis politikaya geldigi zaman kullandiklari Amerikan halkini uyutucu, bilindik uslup. Iran’i nukleer silahtan arindirma, Putin’e karsi sert tavir takinma vs bunlara ornek gosterilebilir. Neyse ki artik kimse bes yil once oldugu gibi Irak’in ozgurlestirilmesinden bahsetmiyor, Irak’in “isgali” kelimesi artik tam manasiyla, dolu dolu kullanilmakta.

Tum bunlara ragmen, onumuzdeki hafta son ciddi bir secim yasayacak olan demokrat aday adaylarini gecen gece televizyonda izlemek istedim. Hem biraz meraktan, hem de bizim Ohio eyaleti gene belirleyici konuma geldiginden. Dun Obama kampuse geldi mesela konusma yapmaya. Oraya gitmedim tabii, o kadar da degil.

Bu kapisma olayindan epey etkilendigimi soylemek zorundayim. Adaylarin ikisi de avukat oldugu icin daha da bir kiran kirana gecti sanki. Ama beni en cok etkileyen adaylarin birbirlerine karsi ne kadar saygili davrandiklariydi. Yeri geldiginde karsi tarafla hafifce dalga gecerek hadlerini bildirseler de asla saygidan taviz vermediler. Hatta ikisi de birbirlerini ovucu bol bol soz soylediler. Aklima bizim secimlerden once siyasilerin birbirlerine urgan atislari, kullandiklari bayagi uslup filan gelince epey bir uzuldum. Hakikaten ciddi bir seviyesizlik soz konusu ve katedilecek cok yol var Turkiye’de.

Bir baska husus da gazetecilerin sorduklari sorular ile adaylari koseye s1k1stirma cabalariydi. Bayagi ciddi sekilde s1k1stirdilar Hillary’i mesela. Ozellikle vergi beyanatini halka acmamasi konusunda. Oyle bir hava yaratiliyor ki adayin bundan lafi gecistirerek siyrilmasi cok zor. Zamani gelince aciklayacakmis Hillary, ama simdi neden aciklamadigi konusunda tatminkar bir yanit veremedi bence. Diger Clintocugumla ortak beyanat vermisler de bu sene. Nedeni bence gayet acik, Clintocugum orada burada seminerler verip milyonlari cebe indiriyor, bu milyonlari verenler Hillaricigimin de kampanyasina yuklu bagislarda bulunuyorlar, herhalde bu baglantinin daha bu kadar erken halka acilmasini uygun bulmuyorlar. Her neyse.

Burada asil varmak istedigim nokta, gazetecilerin adayin onceki beyanatlarina oldukca agirlik vermeleri ve “bakin soyle soyle demistiniz, ama simdi boyle boyle diyorsunuz” gibi soylemler kullanmalarina adaylardan hicbir elestiri gelmemesi, gelememesi. Bizim piskin Basbakanimiz ise onune gelen gazeteciyi sorduklari sorulari begenmedigi icin mahkemeye veriyor. Sinirlenmesin diye bir de kendi usulsuzce ele gecirdigi, damadinin tv kanalindan, danisikli gazetecilerle “sohbet” ediyor neseli neseli. Hangi demokrasi ilkesiyle bagdasiyor butun bunlar? Ustelik daha once vermis olduklari beyanatlari “medya carpitiyor” diye kirli camasir misali bir kenara atip siyrilmaya calismalari da cabasi. Yuzsuzluk diz boyu olmus.

Velhasil, daha bizim kirk firin ekmek yememiz lazim, bu kapismanin ozu buydu benim icin.

2 yorum:

CeM dedi ki...

Aslinda onceki bir araya geldikleri acik oturumlarda birbirlerine sozlu saldirdilar ama oy kaybi yasayinca obama ve clinton buna son verdiler, simdi birbirlerini cok seviyorlarmis ve demokratlar oy kaybetmesin halkin gozunde diye daha seviyeli sakin tartisiyolar =)

Yesilerik bizim ulkede partilerden cok onlara oy veren kisilerin kafa yapisi degismesi lazim. Adamlar hala Tayyip'e tapiyor kasimpasali abimiz, ama bak nasil adami oturtu yerine kizarak diye seviniyolar. Bunun bir ulke liderine yakismayacagini bilmiyorlar daha.

Ikincisi bu ulkede partilerinin liderlerini halk seciyor, secimlere kime guveniyorlarsa onu parti lideri olarak yoluyolar, bizde bu olay yok. Gerci olsa bu milletle Tayyip yine oylari toplar secimlere giderdi =)

Son olarak bu ulkede goruyorsun adamlar oy toplamak icin nasil her kesime kadar gidiyorlar ve konusuyorlar. Bizdeki gibi 2-3 teneke yag ve pirinc ile fakir fukara kandirilmiyor, yada din tucarligi veya milliyetcilik ile oy toplamiyolar. Onlari yapmaya calisanlar zaten pek ilgi gormuyor.

Birde su demokratik secimler dedigimiz ama hicbir demokratik yani olmayan secim sisteminde cok partili sistemden 2-3 partili sisteme gecsek bence azinligin partileri boyle basa gelipte cogunluga meydan okuyamaz.

YesilErik dedi ki...

Cem, yorumuna bir ek yapmak istiyorum. Din ve milliyetcilik duygulari burada da sonuna kadar somuruluyor. O konuda yarisabiliriz bence.