Cuma, Ocak 18, 2008

Fırındaki

Burayi epey bir bosladim yine. En son yazdigimdan beri pek cok sey oldu aslinda. Bun in the oven deyimi son aylarda yasadiklarimizin kisa bir tarifi olabilir belki. An itibariyle 16 haftalik hamileyimdir. Sanki bundan oncesini cok hatirlamiyorum gibi bugunlerde. Tabii mutluyuz, gururluyuz. Ama ilk ogrendigimde sevincten oyle havalara filan ucmadim dogrusu. Elbette sevindim ama biraz da endise duydum. Daha cok girdik bir yola, aaa hakikaten oldu, sorumluluuuuuuuuk gibi dusunceler gecti kafamdan. Zamanla daha bir yerine oturdu hersey. Su asamada ne kadar oturabiliyorsa yani.

Aralik basinda annem geldi, biraderin mezuniyeti icin. Zamanlamasi pek iyiydi aslinda, geldi bize iki hafta guzelcene bir bakti, yemeklerimizi pisirdi. Genel olarak bu yemek kismi pek eglenceli gecmiyor benim icin maalesef. Kokulara zaten hassastim, bu aralar iyice sacmalar durumdayim, metrelerce oteden duydugum bir kokudan rahatsiz olabiliyorum. Dolayisiyle kendim yemesem bile baskasi icin bile yemek pisirmek yalan oldu. Bir sogan kavurmaya bakiyor kendimi tuvalete atmam. O yuzden ben etraftayken kimse sogan kavuramiyor, heh heh… Disarida buranin aptal yemeklerinden yemekten de biktik. En cok izgara kofteci ariyorum bu aralar. Bir de porsiyon doner olsa diye ic gecirmekteyim.

Yemekle ilgili dusunmeyi hic birakmadim sanirim. Her ne kadar yiyemesem de. Bulanti 7. haftada basladi, en son bugun tam gaz devam ediyordu. Sozum ona ikinci trimester’da geciyormusmus… Olur, gorursem soylerim. Bir de neden sabah hastaligi denmis bu olaya onu da cozebilmis degilim. Sabahlari kendimi normal hissettigim tek saatler diyebilirim. Benim bulantilar genelde ikindi vakti basliyor, aksamina bazen kusma ile devam ediyor. Agzimda pas gibi eksimsi bir tat. Manyak gibi de tukuruk salgiliyorum. Maganda gibi etrafa tukurur oldum. O kadar cok salgiliyorum ki hepsini yutunca midem cok kotu oluyor. An geliyor midem yaniveriyor, pat bir bakiyorsun bulantiya donusmus. Kendini nasil hissediyorsun diye soranlara cevabim surekli degisiyor. O yuzden artik suratimda garip bir gulumseme ile karsilik veriyorum bu soruya. Yani ne sen sor, ne ben soyleyeyim gibilerinden… Annelerle her hafta konustugumuz zaman da ayni muhabbet. Eee, Yesilerikcim, nasil oldun, gecti mi bulanti, kusma? I-ih.. Aa, hay allah, az kaldi, sIk disini. Insallah, ne diyeyim. Dokuz ay ceken de varmis bunu, sadece bir hafta midesi bulanan iki hamile arkadasimi ben biliyorum, grrrrrrrr… Annemin bir diger teorisi bebegin ilk kipirtisini hissetiginde gecmesi bulantinin. Aslinda ne teorisi, kadincagiz birebir kendi tecrubelerine dayanarak konusuyor. Belki de genetik bu is, ne bileyim. Cok uzattim galiba ama yemek yemenin benim icin ne kadar onemli bir aktivite/zevk oldugunu daha bir iyi anladim son iki aydir (sanki bilmiyordum).

Kilo durumum da yiyecekleri midemde tutabilme becerime gore oynak beyimiz gibi davraniyor. Zaten hayatimin en sisman doneminde hamile kaldim. Neyse bunu gectik. Once bi 2 kg aldim. Sonra verdim. Sonra iki haftada birdenbire (!) 4 kg aldim. Son durumu bilmiyorum ama biraz daha almis olmam kuvvetle muhtemel. Zira yiyince midemi bulandirmayan yegane yiyecekler karbonhidratca zengin olanlar. Yani gelsin kuru kuru bagel'lar, haslanmis patatesler, pilavlar, makarnalar. Bolca salata meyva yiyeyim hayalleri suda epey bir suredir. Su dedim de, su bile icemiyorum, ancak geceleri. O da hem uykumu boluyor, hem zirt pirt tuvalete cikmama sebep oluyor. Doktorum dert etme, sana kendini ne iyi hissettiriyorsa onu ye ic dedi. Dedi de bi de tuvalete cikamama durumlari var. Malum, hamilelikte salgilanan hormonlar duz kaslarin fonksiyonlarinda yavaslamaya sebep oluyormus. Yani tam bir Estergon Kalesi’ne donmus durumdayim. Kuru incir, kayisi filanla idare ediyorum iste. Edilebildigi kadar.

Moralman ne durumdayim? Aslinda bu soruyu Erik’e sormali herhalde. Bana kalirsa cok bir degisiklik yok davranislarimda. Oyle ota boka gozlerim falan dolmuyor, daha sinirli filan da hissetmiyorum kendimi. Dedigim gibi Erik’e sormak lazim tabii ama onda da bir sinirli hal var bu ara. Bir de as erse diyecegim tamam, onda da semptomlar belirginlesti, beraber doguracagiz.

Bebegi 9 haftalikken ilk kez ultrasonografide gorduk Erik’le. Kuyrugu vardi, olcumde 3.1 cm cikti boyu. Bir de sonlara dogru kipirdadi biraz. Kafa atti bize yeter rahatsiz ettiginiz gibilerinden. Anne-baba olarak ilk kez birlikte agzimizin payini almis gibi olduk :P Ama muthis bir his ekranda gormek bebegi. Minicik kalbi paldir kuldur atiyor, ne telas. Sonra gumbur gumbur sesini de dinletti doktor. Inanilmazdi. Bu ziyaretten sonra bir kac hafta kendisine kokteyl sosis diye hitap ettik. Ta ki Erik bir sabah uyandigimizda, eee, Haydar nasil diye soruncaya kadar. Haydar mi, iyidir, ellerinden oper dedigimden beri uzerine yapisti bu isim bizimkinin. Bebekcagiz kiz degilse eger uzun bir sure bu Haydar sacmaligi devam edecek gibi gorunuyor. Aslinda kiz ise de devam edebilir ya neyse…
.
.
.
.
.
.
Diye yazmisim iki hafta kadar once. Bugun Cuma, enseyi kapa, kapamiyorsan dalga gec modumdayim, gene ciziktireyim dedim bir seyler.

18. haftadayim simdi. Bulantilar biraz hafifledi gibi sanki. Gene kusmayi basardim tabii bu hafta ama genel olarak daha bir iyiyim sanki.

Onumuzdeki hafta Haydar’in cinsiyetini ogrenecegiz. Level II ultrasound denen ultrasona girecegiz. Cok heyecan var. Hangi cinsiyet olacagi benim icin pek onemli degil ama gene de catlayacagim meraktan.

Bu arada bun in the oven diye aratinca karsima bu komik tisort cikti. Pek tatli seyler tasarlamislar aslinda. Bir tane de “coming this summer” tisortlerinden almayi dusunuyorum. Uzerine kocaman bir hirka ile kisin da giyebilirim sanirim.

Gobegim bu hafta epey bir buyudu. Hatta bir gun bile farkediyor sanki. Tuhaf bir sekilde insanlarin once karnima sonra suratima bakmalarina alismaya calisiyorum bugunlerde.

Benden bu kadar simdilik.

17 yorum:

Alp ve Ege'nin Annesi dedi ki...

cok sevindim, herseyin yolunda gitmesini diliyorum,ben yanimda tukuruk torbasi olmadan gezemez olmustum, kilolara hic aldirma 55 le baslayip 80 den sonra tartiya bakmamaya baslamistim, emzirirsen söz veriyorum ilkinde geri dönersin ama 2. icin garanti veremiyorum :))) kendinize iyi bakin, sevgiler

Donna Quijote dedi ki...

ne tatli bir telas almistir simdi sizi. hadi bakalim, gelsin haydar beyefendi -working title tabi ki-
eger dogru hesapladiysam haziran sonu gibi, degil mi?

fethiye dedi ki...

coookkkk sevindim yavrukusum! Ay ay ay, yakismistir o gobecik simdi sana ;) Gunbegun daha da cikacaktir, harika olacaktir!

ycurl dedi ki...

aaaaaaa... Tebrikler... Cok sevindim. Gecen gun aklimdan gecmisti hatta mail atacaktim sana cunku su anda cevremde 3 hamile daha var :))

bgm dedi ki...

OLEY!!!!! Gerisini mailde yazacağım!!! :)))

Pnarist dedi ki...

merhaba :)

en son yazmış oLduğunuz 4 araLık tarihLi posttan sonra her qün itibariyLe bir şeyLer yazmıştır diye bakıp durduğum bLoqunuzda yeniden birşeyLer qörmek mükemmeL..en son dün akLımdan yahu bir maiL mi atsam ne bayağı boşLadı bizi die qeçirdim içimden :)

neyse ki temiz kaLpLiymişim hemencikk aLdımm yazıyı buqün :):)

bebeğiniz için de hayırLı oLsun..sağLıcakLa doğar siz ve eşiniz sayesindede üLkemize ve sevenLerine faydaLı bir birey oLur sağLıkLa mutLuLukLa inşaLLah :)

sevqi ve sayqıLarımLa

Pınar İLHAN..

YOK Kİ dedi ki...

tebrikler tebrikler!
seninle atlanta'da gorusememize zaten hayiflanirken simdi daha da artti bu (ister istemez tabii, ne oluyorsa hamile olunca :))
umarim su bulantilar gecer tez zamanda, bebeginiz de guzel yemeklerinizden payini alir.
keyifli, mutlu bir hamilelik sureci diliyorum diliyorum. habersiz birakma bizleri.
sevgiler

Aslı Cin dedi ki...

Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa !!!

Çok çok çok sevindim, daha ne diyebilirim ki?

Sağlıkla, mutlulukla...

elifsavas dedi ki...

Cok tebrik ederim!

Ben haftalarca yataklara serilmistim kusmaktan. Tam gecti, hppidi hoppidi, ben hamileyim, istedigim seyi yerinm diyecektim, bu sefer de hamilelik sekeri vurdu!

Hepsi geciyor. :o) Ay, gidip oglusumu opeyim ben.

Saglicakla.

www.elifsavas.com/blog

Ozge dedi ki...

çok sevindim bu güzel habere :)
bizi gelismelerden haberdar etmeyi ihtam etme emi?

Defne dedi ki...

Tebrik ederim! Çok sevindim bu güzel habere. Hep iyi haberlerle gel :), sevgiler.

Meltem Sozer dedi ki...

Tebrik ederim. Çok sevindim.
Umarım kısa zamanda bulantıların geçer. Ben ilk altı ayı gayet sorunsuz geçirdim. Ama son üç ay kabus gibiydi.

gezicini dedi ki...

ne güzel! hayırlı ugurlu olsun!
sevgiler
gorki

YesilErik dedi ki...

Tesekkur ediyorum iyi dilekleriniz icin :))))))))

Sevgili Alp&Ege'nin annesi, kilolar alinacak, oyle gorunuyor. Ben de kesek 55 ile baslasaydim ama :))) Neyse, 80'i ben de kesin gececegim, oyle gorunuyor.

Donnacim, evet dogru hesaplamissin, Haziran sonu gibi bekliyoruz kendisini.

Fetcim, teskur ettim. Haberlesmeye devam.

Ycurlcum, sen de icine dogan arkadaslarimizdansin desene. Aslinda herkes firt firt doguruyor, baksana biz bile..

Bgmcum, emailini aldim, cok sagol. En kisa zamanda bir cevap yazacagim, opuyorum.

Sevgili Pinar, cok tesekkurler. Maalesef pek cok blogger gibi ben de eskisi kadar yazmiyorum. Ama simdi bu hamilelikle daha bi yazarim belki. Sevgiler.

Yokkicim sagol. Bu arada gorusemememize ben de uzuldum ama sen ekstra uzulme. O zaman pek belli olmuyordu karnim zaten :) Insallah baska sefere.

Aslicim, sagol, opuyorum.

Elif, Ozge, Defne, Meltem, Gezicini, cok sagolun, tesekkurler.

uzaktan dedi ki...

tebrikler yesil erik.umarim mide bulantilarin da bir an once gecer.

Dikkat! biyo var ! dedi ki...

Çok sevindim ve tebrik etmeye geldim yeşilerik:)))

Bu sayfalarda artık bambaşka bi yeşil erik yazıları okuyacağız desene.
Yine protest yazılardan vazgeçme ama:)

Haydar ha.
Hahhahhaaahaaa

YesilErik dedi ki...

Tesekkur ederim Uzaktancim.

Tesekkurler Biyo. Protestoya illaki devam arkadasim :)