Cuma, Kasım 10, 2006

Yasanmis bir olay

Yasanmis bir olay: Bir genc kizimiz kendisini iftara davet eden baska bir genc kizimizin evine gidiyor. Giderken yolda eli bos gitmeyeyim diye ugrayip marketten baklava satin aliyor. Ev sahibi kiza veriyor baklavayi. Kiz icindekilere bakiyor. Aa, bunun icinde vanilya ozu kullanilmis. Biz yiyemeyiz diyor. Oldugu gibi atiyor cope. Diger kiz saskinlik icinde. Biraz aliniyor ama gene de aciklamak istiyor. Bak diyor, vanilyanin icinde cozundugu etil alkolun kaynama derecesi 78. Bu baklava 200 derece firinda pisiyor. Mumkun degil icinde alkol kalmis olmasi. Bu kizlarin ikisi de kimyager, ABD’de kimya doktorasi yapiyorlar. Yok, ikna edemiyor diger kizi… Bildiniz… Bu diger kiz malum cemaatten…

Bu nasil bir beyin yikanmasidir ki yoluna baskoydugu meslegini bile hice saydirabiliyor insana? Aptallik deyip gecemiyorum, bunun otesinde bir sey bu. Dindar olmak mi bu? Yok, bu olsa olsa dinci olmak olur. Kitapta ilk emir oku ise ve sen de “okumus” isen bu sekilde davranmak niye, nasil, neden? Sormaktan bikmayan bizleriz, bu sorulari asil sormasi gerekenler ise yaptiklarindan bu kadar mi bihaberler?

Bu mantiga sahip bir insanin soyledigi hangi seyi ciddiye alabiliriz, almaliyiz? Kalkip da ben basimi kendi istegimle ortuyorum dediginde ilk inanmayacagim sey bu oluyor, kimse kusura bakmasin! Bu sekilde beyni yikanmis bir insani, bir kadini herkes her amac icin kendine alet edebilir. Bugun basini ortturur, yarin kicini bile actirir. Cunku dusunce yetisini yitirmis birisi vardir artik muhatap.

Biliyorum bu soylediklerim cok klise oldu artik. Boyle yuzlerce hikaye vardir. Ama bazen bu kliseler kulak dolgunlugu yapiyor, ustunde durmaz olunuyor. Hatirlamakta, tekrar degerlendirmekte yarar var. Kizlarimiz, kadinlarimiz kendilerini bu tur bir mekanizmanin icinde buluyorlar, baski goruyorlar, taa cocuk yastan. Oyle yetistiriliyorlar. Ama akil gene onlarin. Kimse onlara mumin olmayin demiyor. Mumin olun, ama birey de olun, gozunuzu seveyim. Yillar yili zaten hakedilmis olan bu haklari Ataturk kullanma imkani verdi Turk kadinina. “Gelismis” medeniyetlerden bile cok once. Kiymetini bilin.

Bir 10 Kasim daha geldi. Ataturk’u yasadigim her dakika ozlem, hurmet ve saygiyla aniyorum bir Turk kadini olarak, 10 Kasim, 11 Kasim, 12 Kasim…Varoldugum surece.

12 yorum:

ycurl dedi ki...

Sanirim ben de bu konu hakkinda bir yazi yazsam benzer seyleri yazardim. Hatta buna benzer seyler benim de basima geldi. En komedisi ise bir arkadasin (erkek) evinde sohbet ederken mumin olan kizimiz kapiyi caldi cocuga bir sey sormak icin ama iceride girmiyor. Kapida elinde laptop soru soruyor dersle ilgili. Cunku bir erkegin evine tek basina giremez. Hadi buna saygi gosteriyorum ama iceride 2 kiz daha var oturan ve tabii ki hisimla disari cikip, 'bana bak diyorum iceride biz de variz. Hadi anladim tek basina girmek istemezsin ama bu davranisin bize de guvenmedigini gosterir' diyerek tekrar iceri giriyorum. Aklina yatmis olmali ki pasa pasa iceri giriyor ve sorularini sorabiliyor. Ne yazik ki bu kizimiza muhendislik alaninda doktora yapiyor ki bu alanda ozel sektorde calissa herhalde labta bir erkek ile calismayi bile kabul etmeyebilir. Yemek konusunda da baska anilarim mevcuttur :)

Unknown dedi ki...

Zaman gazetesi gazozlardaki alkolle ilgili gunlerce yayin yapti.

http://www.zaman.com.tr/webapp-tr/haber.do?haberno=439241

Sonra Uludag Gazoz da testlerini yaptirdi. Patates ve hurmada gazozdan kat be kat daha cok alkol oldugunu gosterdiler.

http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/5288743.asp?m=1&gid=112&srid=3429&oid=1

Tabi bu haber Zaman gazetesinde hic cikmadi.
Ben simdi vanilin ve patatesteki alkol oranini merak ettim.

fethiye dedi ki...

"Bugun basini ortturur, yarin kicini bile actirir."
hahahhaha, ne yazik ki dogru bu ya! offf. kafa zorla calismiyor.

bgm dedi ki...

Yesilerik,
yazmis oldugun yazi ile benim dusuncelerim birebir ortusuyor. Sesimizolup bize tekrar hatirlattigin icin tesekkurler..

Nes london-ist dedi ki...

bi de kimyager,doktora yapiyor ve egitimli, YUH !

Zeynep M. TÖRE dedi ki...

Benimde aklima bir zamanlar limon kolonyasinin icindeki alkol yuzunden kullanmayan birileri geldi, yesilcim, erikcim haftada
$ 150 icin basini orten o kadar cok insan var ki? vatanima donunce yuzlercesini gordum.
Ellerine saglik, opuyorum seni,
Fethiyecim cok guzel yazmissin senide optum :))

Pinar dedi ki...

Beyin yikamak ayri olay, mantigi tamamen iptal ediyor demek ki. Gercekten cok yazik boyle iyi seviyelerde egitim goren insanlarin bile bazi seyleri idrak edememesi :(

Aslı Cin dedi ki...

Yeşilerikcim, yazının ilk paragrafını iki kere okudum. Çok güldüm ve şoklardayım.

Anlattığın bilimsel açıklamaları reddetme durumu zaten içler acısı da, ben hala ona değil, vanilyada alkol var diye( onu da şimdi senden öğrendim )tatlının çöpe atılmasına şaştım.

Yani o zamanlar insanlar sarhoş dolaşıyormuş diye içki yasaklanmışsa,bunda kastedilen hiç bir şey yemeyin ve hatta israf yapın demek değildir herhalde.

Ben çok çabaladım ama anlayamıyorum bazı şeyleri.Kendimi kaybetmedikten sonra içerim de, perşembe geceleri duamı da okurum. Hiçbirini gösteriş için yapmam.

Yapan, beyni yıkanmış zihniyetlere de yazık. Herkes kendisine yakıştırdığı gibi yaşıyor nihayetinde.

ibeking dedi ki...

yeşilerikcim bi daha görüşme sen onla...ne katabilir ki bir arkadaş olarak bu kız sana...sen gel buraya ben arkadaşın olcam senin :P

"rsqwyxdx" bu blogger bazen çok ayıp ediyo..ne bu word verf. böyle..

YesilErik dedi ki...

Ycurlcum, yemek konusundaki baska anilarini da paylasirsin umarim ileride. Yaraticilikta sinir olmadigina eminim :)

Daginik Kafa, hosgeldin. Iyi takip etmissin bu olaylari dogrusu, benim sinirlerim o gazeteyi okumayi her zaman kaldirmiyor.

Fetcim, off ki ne of.

Bgmcim, burayi okudugun icin asil sana cok tesekkurler.

Nescim, oyle evet.

Zeynepcim, limon kolonyasinda hatiri sayilir bir miktarda alkol vardir (ortalama yuzde 70 diyelim). Tenle temas sonucu cabuk sayilabilecek bir surede buharlasir, buharlasirken tenden aldigi enerji sonucu bize ferahlik verir. Bir kismi da deri tarafindan emiliyor olabilir. Gelgelelim ne kadar kolonya surmen veya ayni mantikla kac kilo baklava yemen lazim ki mesela bir yudum bira icmis kadar olasin? Bosuna konusuyorum, mantik yok ki zaten bu isin icinde.

Pinarcim, ben artik o kadar da uzulemiyorum boyleleri icin biliyor musun... Yani genel olarak elbette uzuluyorum beyin yikanmasi durumlarina ama herkesin iyi kotu bir akli var. Biraz kullanilmali diye dusunuyorum, hele de boyle egitimli isen.

Aslicim, son cumlene aynen katiliyorum. Sanirim Pinar'a da boyle demek istedim yukarida ama sen cok daha iyi ozetlemissin.

Ibekingcim, yok :) Ben gorusmuyorum bu kimseyle.. Sen benim zaten arkadasimsin. Hem geliyorum da yakinda :)

Bezen Hindistan dedi ki...

vanilindeki alkol oranina takilan bir zihniyete sadece pes diyebiliyorum...bi de yuh yani. egitimliyim diye geciniyorlar bir de, tuylerim diken diken oldu valla.

YesilErik dedi ki...

Bezen hosgeldin sen de. Ilk duydugumda ben de seninkine benzer bir tepki vermistim.