Salı, Ağustos 08, 2006

Yasaklar

Simdi reflu var ya bende. Radikal’de cikan su yazi dizisini takip ediyorum birkac gundur. Soyle bir yasaklar listem varmis:

Yasak listesi uzun: Çikolata, kahve...

· Kola, soda gibi gazlı içecekler içmeyin.
Evet, biraktim bunlari. Tahmin ettigimden cok daha kolay oldu.

· Öğünlerde mideyi tıka basa doldurmayın
El mahkum, ayak gardiyan, bunu da yapmiyorum diyelim

· Üç ana öğün yerine beş ufak öğün yiyin.
Zaten uc ogun yiyen kimdi ki afedersin…

· Sıvıların yemeklerle birlikte alınmamasına özen gösterin.
Yani yemek yerken bogulayim, onu mu istiyorsun?..

· Özellikle akşam son öğünde fazla yemeyin.
Bi aksam dogruduzgun yemek yiyorum zaten, alla allaaaa…

· Yemeğin ardından en az iki-üç saat sonra yatın.
Valla koltukta ne zaman sizarsam o zaman yatiyorum, zaman tutmadim.

· Dar kemerler takmayın, dar pantolonlar giymeyin.
Iste burda hop dedik… Kemer takmayabilirim de dar kotlarima laf soyletmem ona gore. Gerci strec olanlar cok da sikistirmiyor, yani sikistirmiyordur insallah…

· Yatağın baş kısmını 20 santim kadar yukarı kaldırın, kilo verin.
Ahahaha, evet kilo vereyim tabii. Sagol hatirlattigin icin. O yuzden bi tarafimdan ter damlamakta kac haftadir, ama hala tik yok. Soylemesi kolay… Ayrica bas kismimi 20 cm degil 5 cm bile yukari kaldiramam, boynum sakat.

· Sigara içmeyin.
Allahtan bu gereksiz ve de zararli aliskanliga hic bulasmadim. Sansli sayiyorum kendimi.

· Reflü hastasındaki belirtilerin asıl nedeni yutma borusu alt ucunun tahriş olduğu için bu tahrişi artırabilecek limonlu, asitli yiyeceklerden, çay-kahveden ve domatesli gıdalardan da kaçının. Çikolata, sarmısak, soğan, nane ve yağlı yiyeceklerden zak durun. Alkol alımını kısıtlayın.
Valla aciklama icin cok tesekkurler de, burada bir ikilem icersindeyim. Simdi raki icsem yaninda haydari yiyemiyorum. Ama zaten rakiyi da icmemem gerekiyor. O zaman haydari ne olacak? Onu kim yiyecek?

9 yorum:

mono dedi ki...

zaten yemeklerle içki içme de demiş yeşileriğim o yüzden sen bundan sonra rakıyı tek başına götür, bi nevi kokteyl muamelesi yap rakıya :)

Nes london-ist dedi ki...

korktum simdi bu yastan sonra reflu olursam hayatın en buyuk zevklerinden biri olan yemekten insanı sogutur bu hastalık.Yaw zor is gecmis olsun ama gecmiyor mu yani ?

pinomino dedi ki...

bu reflü denen şey hamileykende oluyo (bana oldu:)..çok berbat bişey..hele de yemek yemeyi seviyorsan...yeşilcim erikcim sanırım tedavisi var bunun ama emin değilim bir araştır sen...

Quentins dedi ki...

Geçmiş olsun... Benim de ablamda ve işyerinden birkaç arkadaşımda var, hepsine de doktor reni diye bir ilaç verdi (nasıl ayzıyor bilmiyorum ama en azından okunuşu böyle) Taze sıkılmış portakal suyu vs. de içemiyorlar hiç. Leblebi güya iyi geliyormuş ama bu tamamen obur arkadaşımın safsatası da olabilir :)

Nenoni dedi ki...

geçmiş olsun sanırım işbir yatak reflü yastığı diye birşey çıkarmış .uyurkenki reflüden doğan rahatsızlıkları gideriyormuş

aqua / ~~denizbahcesi~~ dedi ki...

annemde de var benım reflü :(

Ozde dedi ki...

Yesil Erik merhaba,

yeni bir Ermeni tasarisinin onaylanmasini engellemek uzre Sikago Baskonsoloslugundan gelen e-maili yayinladim sayfamda. Ancak sanirim daha cok sayida kisiye ulasmak icin yardimina ihtiyacim var.

Sayfadan mektubun tamamini kopyalayip yayinlayabilirsin.

Sevgiler.

YesilErik dedi ki...

Bonacim, fena fikir degil. Hatta Oya'nin harika bir yazisi vardi (gene :)), rakinin icine salatalik koyuyordu, oyle yapabilirim bak :)

Nescim, sagol. Evet uyuz bir hastalik. Aslinda hastalik da denir mi bilmem, durum diyelim. Tamamen mekanik bir ozur, yemek borusunun mideyle birlestigi yerdeki o kapakcik tam kapanmadigi icin mide asidi yemek borusundan yukari dogru sizmaya basliyor. Cok genel onlemlerinden birisi midenin asit salgilamasini azaltmak. Diyetle ve ilacla. Ben de o ilaclardan kullaniyorum. Ve evet, kronik bir durum bu maalesef.

Taze naneyi kaynatip limonla icmek iyi geliyor hakkaten degil mi Duygu.. Bu kastettigi belki de kaynatmadan tuketilen nane. Ozellikle naneli sekerler benim de mideme dokunuyor, belki cok yogun bir bicimde alindigindan, bilmiyorum.

Potansiyelariza, 'istah cok irade zayif'la cok guzel ozetlemissin durumu. Sana da gecmis olsun. Ayrica ben de iyi bilirim soyle guzel bir sarmisakli yogurtlu manti yiyememenin ne demek oldugunu :(

Pinocum, yok tedavisi maalesef. Yukarida azicik anlattigim gibi, sadece belirtileri azaltabiliyorsun.

Quentins selam. Bu reni ayni reniyse, benim bildigim kadariyla olusan asidi gecici olarak, o anda geciren bir tablet (Antacid). Icinde karbonatli bir bilesik var, mide asidiyle birlesince CO2 cikariyorsun :) Hatta soyle de bir liste buldum, wikipedia'dan:
Aluminum hydroxide (Amphojel®, AlternaGEL®)
Magnesium hydroxide (Phillips’® Milk of Magnesia)
Aluminum hydroxide and magnesium hydroxide (Maalox®, Mylanta®)
Aluminum carbonate gel (Basajel®)
Calcium carbonate (Tums®, Titralac®, Calcium Rich Rolaids®, Rennie®, Alcalak®)
Sodium bicarbonate (Bicarbonate of soda, Alka-Seltzer®)
Hydrotalcite (Mg6Al2(CO3)(OH)16 · 4(H2O); Talcid®)
Bismuth subsalicylate (Pepto-Bismol)
Ablana da gecmis olsun.

Nenoni tesekkurler. Turkiye'ye geldigimde bir arastirayim bu yastigi. Ama maaelsef benim boynumda da problem oldugu icin yuksek yastik kullanamiyorum. Bir de bu tur onlemleri daha ileri vakalar icin oneriyorlar. Benim durumum o kadar ileri degil neyse ki.

Aqua, annene de gecmis olsun.

YesilErik dedi ki...

Ozde Merhaba, bu ileti bana da dun gelmisti ve ben emailleri yollamistim. Buraya da koyabiliriz elbette, neden olmasin. Sevgiler.