Çarşamba, Ağustos 16, 2006

Olan biten..

Yesilerik cephesinde yeni bir gelisme yok. Finduklarimizi almistik haftasonu. Dun aksam aklimdaki bir tarifi denedim, istedigim gibi olmadi pek. Bir kez daha denemek istiyorum, iyi sonuc verir umarim. Vermezse de baska bir seyler yapacagiz artikin. Turkiye’de ne kadar bilemiyorum ama findik burada diger yemislere gore epey pahali. Ayni miktar ceviz veya fistik neredeyse yari fiyatina bulunabiliyor. Satici elemanlardan birisine de ozellikle sordum bu findigin nereden geldigini biliyor musunuz, Turkiye’den olabilir mi acaba diye. Hep yazar ustunde ama bir sekilde bu paketin uzerinde yazmiyordu. Bilmiyorum ama turk findigi harika oluyor dedi kadin. Hos bir seydi bunu duymak.

Butun Yemekler’in yemis kisminda ayrica dikkatimizi ceken bir bolum oldu hafta sonu. Simdi fistik burada ibadullah ya, tabii ezmesi cok meshur. Ama oyle markette raflarda kavanoz kavanoz satilanlari yiyince pek hakkini veremiyormusuz fistik ezmesinin. Butun Yemekler’de tazesini aninda cekebiliyorsunuz. Hatta badem ve cashew falan da var. Biz balla yogrulmus fistik ve badem ezmesi aldik, parmaklarimizi da birlikte yedik. Keske findik da daha bol olsa burada, (veya gelse buralara!!!) onu da cekebilsek boyle dedik.

Cumartesi alisveris gunumuzdu. Sabah pazara ugradik, ordan da turk bakkali ve Butun Yemekler seklinde bir rotamiz vardi. Turk bakkalimiz kapanmis, epey uzulduk. Temiz bir yerdi ve harika simit, pide yapiyorlardi. Baklavasi da muhtesemdi, hatta son zamanlarda borek filan da yapiyorlardi. Donduremediler iste, n’apsinlar. Sebeplerine burada cok girmek istemiyorum ama milletce bir turlu birlik olamayisimizin bir gostergesi bana gore bu olay. Olamayacagiz da bu gidisle.

Neyse gelelim italyan kasabin hikayesine. Burada bir italyan kasap/marketimsi bir yer vardi alisveris ettigimiz. Ozellikle filet mignon gibi pahali kesimleri cok uygun fiyata veriyordu. Asil parayi oradan yapmadiklari cok belliydi sahiplerinin cunku ayni zamanda bir likor shop isletiyorlardi. Turk bakkalinin ustune bunu da kapanmis gorunce biraz moralimiz bozuldu. Bakalim, bulacagiz kesfedecegiz artik yeni yerler biz de herhalde…

11 yorum:

ycurl dedi ki...

Ben de findikli tarifleri ekledim bloguma. Whole Foodstan daha yakin bir Arap market var ama whole foods kadar buyuk bir yer. Demek findik fiyati ayni. Ben California'dan geldigini tahmin ediyorum benim aldigim findigin. Cunku bu market herseyini CA'den getiriyor.
Turk marketine de uzuldum. Baklavalari cok guzeldi. Bizim buradaki de kapanmis ama buradakinin kapanma sebebi isletme hatasiydi. Bu gittigim marketin karsisinda cesitlilik konusunda ayakta durmasi cok zordu. Burasi hatta abartip kavaklidere okuzgozu, bogazkere, narince saraplarini da getirmeye basladi.

fethiye dedi ki...

Findik Oregon'da yetisiyor bol bol. Gecen haftasonu oradaydik ve mevsimi diye "bahceden kendin topla", "taze findik" vs afisleri gorduk bir suru. Kaliforniyada hic gormedim belki bizden daha da kuzeyde yetisiyordur; benim civarimda daha cok bademciler var ki biz "kuzey kalif"deyiz.

Ondan otesi bir baska sey gordum ki findik kabugunun kullanilmasina dair, cok hosuma gitti ;) Hani ciceklerin dibine agaclari kesip kesip mulch yapiyorlar ya, onun yerine kirilmis findik kabuklari kullanmislardi. Pek gussel duruyordu ve tabii kediler filan da eselenmiyor boylece.

Haa, Trader Joe's varsa onlarda yarim kilosu $4.5 mu neydi...

Aslı Cin dedi ki...

Benim fındıklı tarifim yok ama biz annemle zaten hemen herşeye ceviz ve fındık ekleriz.Olmaz mı? :)

YesilErik dedi ki...

Ycurlcum, sizin sarap olayi iyiymis hakkaten. Gerci bizim burdaki diger organik market de kavaklidere getiriyordu bir aralar.

Fethiye, findiklarin yetistigi yer konusunda hakli olabilirsin. Bol yagmurlu bir iklim gerekmiyor mu sonucta? O mulch'lara uyuz oluyom ben bu arada. Findik kabugu iyi fikirmis. Bi deee, Trader Joe's dakilerin uzerine zarlari vardi, bunlar "blanched", o yuzden daha pahalidir belkim.

Kesmeseker, cok cok sagol sordugun icin :) Yasaklarla aram iyi, (yani bazilariyla fazla iyi :PP) ilacimi da aliyorum ve asiriya kacmadigim surece bir problemim olmuyor cok sukur.

Asli, olur neden olmasin :) Pek cok seye cok yakiyor zaten ceviz de, findik da.

Pareo Anne dedi ki...

yeşilim eriğim
afiyet olsun bal şeker olsun.
fındık, ceviz, badem çok faydalıdır biliyorsun. ben de azar azar tüketmeye gayret ederim düzenli olarak...
yalnız ööyle balla yoğrulmuş ezmeler mezmeler...
çok yemeyin valla, dost tavsiyesi.
bi bildiğimiz var da söylüyoruz.
ehi ehi...

YesilErik dedi ki...

Duygucum, oyle oluyordu evet. Sanmiyorum yeni bir bakkal acilsin yakin bir zamanda..

Nefincim, haklisin, cok yemiyelim biz :) Dot dobek seklinde geri geliyor sonra valla...

YesilErik dedi ki...

alooo, yorum, niye cikmiyon?

Oya Kayacan dedi ki...

Ne fena değil mi insanın alıştığı yerlerin ansızın yok olması. Türk bakkal, İtalyan kasap; söylemek bile hoşuma gidiyor. İstanbul'da da aynı şey, ne Laz bakkal kaldı ne de Arnavut manav. Ödüm patlıyor bizim mahalledekilere de bir şey olacak diye.

Fındık konumuz keyifli bir yere geldi. Kendi değerimize sahiplenmemiz beni seviindiriyor. Sizler de oralardan nefis tariflerle katılıyorsunuz, fındık adına bunlar harika girişimler:-))

Meltem Sozer dedi ki...

Whole Foods alış verişleri pazara gitmeler Türk ürünleri aramalar ne kadar paralel hayatlarımız varmış. Neyseki bizim burada Türk restoranı var baklavayı da ben yapıyorum. İdare edip gidiyoruz işte.

YesilErik dedi ki...

Oyacim, laz bakkal, arnavut manav benzetmesi pek hos olmus. Umarim sizin oradakiler devam ettirirler. Findik konusu da harika bir yerlere geldi, sayenizde. Biz de yeni tarifler denemek isteriz, zevkle...

Meltem merhaba, ne hos oluyor bu paralellikler degil mi... Simdi senin sayfana da baktim. Cizimlerin bir harika!!!

Aslinda bizim burada da turk restorani var, ama bakkaldan almak daha iyi oluyordu baklavayi. Ne bakkal ne restoran olmayan gunlerde biz de yapardik eskiden :)

nilly dedi ki...

Merhaba, bende Oregon'da yasiyorum. Walla bizim memleketin findiklari Oregonun "meshur" finfiklarina bes ceker bence. Bizim burada henuz turk bakkali yok ama Turk urunleri getiren international bir market var. Bugun sonunda kardesimide goturebildim ve kendinden gecti :) Tabi ac gidilince ve bir suru abur cubur bulununca napilir? Bilincsizce her birseyden alinir. Eve gelinip hemen 5 kutu olarak alinip stok hale getirilmis Kayseri mantisi pisirilir. Adam basi 1,5 porsiyon yenilerek sisilir. O da yetmez cit cit cekirdek citlatilir Tv karsinda. Pesinden turk cikolatasi yenilir hatta doyulamayip diger pakette acilir... Gecen gittigimde de Efes Pilsen bulmustum son 2 paket 6liklardan. Digerlerine gore pahaliydi birazcik ama o kadarda olsun di mi yani :)