Perşembe, Ağustos 10, 2006

Iki Duyuru-Ikincisi

Findigimiza sahip cikalim!


Sevgili Oya corbada bizim de tuzumuz olsun dedi ve boyle bir oneride bulundu. Burada turk findigi bulamayacagim ama gene de findikli bir tarif denemek istiyorum bu hafta sonu. Burcu’ya da cok tesekkurler bu logoyu hazirladigi icin.


Dunya findiginin %70’ini uretiyoruz ama ovunemiyoruz.

Neden?

Maskesi dusmus islamci iktidarin “gorunmez” adami, resmi bir sifati olmadan o buyukelci senin bu buyukelci benim gezinen, devleti safdisi birakip kendince Turk insanina calim attigini sanan, Irak savasi basta olmak uzere ABD'nin tum emperyalist ve kanli saldirilarinin fikir babalarindan Amerikali $ahin Wolfowitz’in kankasi tuccar kisiligin asil uzmanlik alani da findik olursa iste seyreyliyoruz rezilligi, ciftcimizin surunmesini, halkimizin ates pahasina kendi findigini tuket(eme)mesini!!!… Nedir olayin asli? Iktidarin, yani bu gorunmez sahsiyetin kendi adamlarini Fiskobirlik yonetim kuruluna yerlestirememesi ve istedigi gibi at kosturamamasidir. Bu gorunmez findikci sahsiyetin ticari/siyasi emelleri baltalanmaktadir. Ne olacak ki, surunsun Turk halki. Sabirlidir ya!!! Dokulsun Karadeniz insani yollara, ben diyeyim 80 bin, sen de 100 bin veya 30 bin kisi, ne fark eder ki? Yeri geldi mi demokrasi mangalinda kul birakmayan AKePe iktidarinin demokrasi anlayisi yollara dokulen ciftciye sert muamele etmedi diye emniyet mudurunu gorevden almakla BIR KEZ DAHA kendini belli etmistir!!! Demokrasi kendi “ulvi” amaclarina ulasmak icin cikilan bir merdivendir, kullanilan bir aractir bunlar icin, o kadar.

Findik sorununu en son burada biraktik:


Toprak Mahsulleri Ofisi piyasaya girene kadar, ürün, tüccarlar tarafından kapışılacak
Fındıkta olan üreticiye olacak


**Hükümet, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) 15 Eylül'den itibaren piyasaya girmesini kararlaştırdı. Karadeniz'de fındığın yüzde 60'ı 1-2 hafta içerisinde hasat edilecek. TMO'yu bekleyemeyen üretici, ürününü ''kelepir'' fiyata satmak zorunda kalacak.

ANKARA (Cumhuriyet Bürosu) - AKP iktidarının, FİSKOBİRLİK yönetimini devre dışı bırakma planında olan yine üreticiye olacak.
Hükümet, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) 15 Eylül'den itibaren piyasaya girmesini kararlaştırırken, tüm Karadeniz'deki fındığın yüzde 60'ının 1-2 hafta içerisinde hasat edilmesi bekleniyor. Bu durumda, TMO'yu bekleyemeyen binlerce üretici, ürününü ''kelepir'' fiyatlarla tüccarlara satmak durumunda kalacak.
FİSKOBİRLİK yönetimi ise net bir tavır takınmak için önümüzdeki günlerde 50 kooperatif başkanını bir araya getirecek.
DSP Genel Başkanı Zeki Sezer de AKP'nin, fındık üreticisini kendi kuruluşu olan FİSKOBİRLİK'le karşı karşıya getirmeyi planladığını belirtti.
Fındık fiyatının 15 Eylül'den sonra belirlenmesinin üreticiyi sıkıntıya sokacağını belirten Sezer, ''15 Eylül'e kadar üretici fındığını kime ve kaça satacaktır? Fındık üreticisi piyasanın insafına terk edilmiştir'' dedi.
Hükümetin bir an önce belirsizlikleri gidermesi gerektiğini vurgulayan Sezer, ''İktidar, hırs ve kompleksine yenilmeyip FİSKOBİRLİK'e ihtiyaç duyduğu kredinin açılmasına izin verseydi, kuşkusuz bugün yaşanan sıkıntıların hiçbiri söz konusu olmayacaktı'' görüşünü dile getirdi.
Başbakanlık önünde yaptığı eylemle gündeme gelen CHP Ordu Milletvekili Sami Tandoğdu da TMO'nun alım yapmaya başlayacağı tarihe kadar fındığın yaklaşık yüzde 60'ının hasat edileceğini söyledi. Tandoğdu, ''Bütün bu üreticilerin borçları var, çocukları okula gidecek'' dedi.


FINDIK-SEN BAŞKANI YAŞAR

'Ankara'ya yürürüz'

AHMET ŞEFİK
TRABZON/GİRESUN - Hükümetin fındık alımını, asıl işi hububat olan Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) aracılığıyla yapma, ürün fazlası fındık alımı ve fiyatı piyasaya bırakma kararı büyük hayal kırıklığı ve tepki yarattı.
Fındık Üreticileri Sendikası (Fındık-Sen) Genel Başkanı Kutsi Yaşar , hükümetin tutumunu değiştirmemesi halinde Ankara kapılarına dayanacakları uyarısında bulundu.
Hükümetin fındık konusundaki yaklaşımının üretici için felaket anlamına geldiğini, bu tutumun değişmemesi durumunda tavırlarını sertleştireceklerini açıklayan Yaşar, ''Hükümetin tutumunda değişiklik olmazsa, üreticiler olarak Kızılay'ın göbeğine oturursak, kalkmayız'' dedi.
Yaşar, ''Fındık rekoltesinin 600 ila 700 bin ton arasında olduğu yönünde çeşitli ilgili kurumlardan açıklamalar yapılmaktadır. Yeni mahsul fındıkta 100 ila 200 bin ton arz fazlasının oluşacağı ortada'' dedi.
Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği ( FİSKOBİRLİK ) Yönetim Kurulu Başkanı Salih Erdem de kararı, ''birliği saf dışı bırakmak'' olarak nitelendirdi.
Erdem, şöyle konuştu: ''FİSKOBİRLİK'in depolarından yararlanacaklarını söylüyorlar. Biz depolarımızı vermeye hazırız, alımlar için yardıma da hazırız. Ancak şartımız yeni ürün taban fiyatının üreticinin yüzünü güldürecek şekilde olmasıdır. Ayrıca mutlaka 2005 ürünü fındığın sorununun çözümlenmesidir."

Cumhuriyet
10 Agustos 2006

6 yorum:

Aslı Cin dedi ki...

Ne yazık ki bu konuyu da unutup gideceğiz. Dur bende fındıklara dikkati çekeyim de elimden geleni yapayım. Tabii bir de bol fındık tüketeyim.

fethiye dedi ki...

yaw arkadasim, seni haber yorumcusu mu yapsak?! Bu kadar iyi derleyip toparlayana rastlamadim son zamanlarda.

ben findiklimi yaptim yazacagimdir, belki fikir verir diye. :)

ycurl dedi ki...

:) Fethiye'ye katiliyorum. Super haber derleniyor :)) Findik bulursam catir cutur yemegi planliyorum.

YesilErik dedi ki...

Potansiyelariza, eline saglik, insallah bir seyler olur dileklerine katiliyorum.

Asli, gundem ne cabuk degisiyor degil mi.

Fethiyecim, Ycurlcum, sagolun da, yok canim, ne haddime benden haber yorumcusu :) Bir seyler yaziyorum iste oyle. Ama icimden ozenmiyor degilim su gazetecilere, biraz daha "icerden bilgi" edinmek isterdim dogrusu. Bir de cok arastirmak gerekiyor, cok zaman alan bir is olsa gerek.

Findik aldim haftasonu Butun Yemekler'den ben de. Ama bu aksam yapmayi planliyorum tarifimi.

Oya Kayacan dedi ki...

Gerçekten kutlarım Yeşil Erik, çok iyi sahip çıktın FINDIK ZAMANI'na...

YesilErik dedi ki...

Kesmeseker, sagol. Elimden geldigince takip etmeye calisiyorum iste.

Oyacim, asil ben seni kutluyorum hassasiyetin icin. Bir suru sorun var, findiga mi geldi sira demedigin icin. Bir tanesinin kenarindan tutmak gerekiyor iste.