Çarşamba, Mayıs 03, 2006

Beyaz Peynirli, Zeytinli Karpuz Salatasi

Yazi erken getirdik bu sene :) Herhalde Forever Summer kitabinin en ilgi cekici tariflerinden birisi bu beyaz peynirli, zeytinli karpuz salatasi. Karpuz ve beyaz peynir ikilisi hemen hemen herkesin sevdigi bir lezzettir. Ben de severim. Ama fotograftaki o kirmizi sogan, maydonoz ve zeytinleri gorunce bir dakika o kadar da degil, bu kadin da iyi ucmus dedim. Hatta salatayi yaparken ve ilk lokmayi tadana kadar bile ‘deniyoruz ama iste bakalim nasil olacak’ seklinde kuskucu bir yaklasim icerisindeydim. Tadina baktim ve o an inanamadim boyle bir ferahliga ve lezzete. Hep yanibasimizda duran bu malzemeleri bu sekilde bir araya getirmek ne kadar da iyi bir fikirmis. Hatta bence domatesli salatadan bile iyi oldu dedim Erik’e, ama o yapma o kadar da degil dedi. Valla bence neredeyse o kadar. Bundan sonra s1k s1k yapacagim bu salatayi. Malzemeler:

Iki buyuk dilim karpuz, kucuk kucuk dilimlenecek
Yarim orta boy kirmizi sogan, yarim ay seklinde dogranacak
¼ demet dogranmis maydonoz
¼ demet dogranmis taze nane
2 kucuk limin suyu
2 yk sizma zeytinyagi
taze cekilmis karabiber
200 gr beyaz peynir, ufak kesilmis
8-10 adet siyah zeytin

Hepsi karistirilacak. Tarif icin lim yerine limon kullanilirsa nasil bir sonuc alinir bilemiyorum. (Daha once mojito yapmak icin boyle bir degisime gitmistim ve tam anlamiyla patlamisti :)) Iki yerine bir limon kullanmak gerekir muhtelemen limon daha asidik oldugu icin ama ayni zamanda daha az aromatik oldugu icin de salata icinde o havayi verir mi bilemiyorum. Denemek lazim. Sanki limon yerine nar eksisi daha iyi sonuc verir diye dusunuyorum. Onu da bir denemek lazim.

10 yorum:

fethiye dedi ki...

ben de ilk yapisimda "aman ya, bunca karpuz ve peynire yazik edecegim, kimse yemeden birakacak" diye dusunurken bu tada pek alisik olmayan amerikali dostlar bile silip supurmustu :) :)

yok walla nigella iyi bi si cikartti ortaya bence. zaten o kadinin cogu tarifini seviyorum ben; yagini da az tutmuyor, eksini, tatlisini da.

ha, bir de limonlusunu da denemistim yanilmiyorsam ve fena olmamisti. mojito ayri bi dava bence :)

Deniz dedi ki...

Hiic hazzetmiyorum Nigella'dan onu soyleyeyim. Onun o elli kollu yemek yapmasi erkeklere pek sekisi geliyormus ama parmagini daldirinca biseyin icine midem bulaniyor benim.

Bi de, Defne Koryurek'in de vardi bu tarife benzer bi tarifi, eski dukkaninda.

Yaz geldi burayada da bugun itibariyle, ayrica duyurmus olayim.

YesilErik dedi ki...

Fetcim, mojito konusunda hakli olabilirsin.

Denizcim, ben hic izlemedim bu kadini tv'de. O yuzden bir yorumda bulunamayacagim. Yaziniz da gelmis evet, gordum :)

Cerise dedi ki...

Valla pek bağdaştıramadım bu malzemeleri birarada ama neden olmasın :)

ycurl dedi ki...

ben de domatesin yerini karpuzun tutacagini sanmiyorum :) Domates+kirmizi sogan+ceviz ve ustune nar eksisi, azicik zeytinyag yanina da mangalda pismis ekmek :)))

aqua / ~~denizbahcesi~~ dedi ki...

SEEMS DELICIOUS :)

yuvakuran dedi ki...

Siyah arka zemin cok rahatsiz ediyor. Beyaz arka zemin ve daha buyuk font kullansan derim, sen bilirsin.

uzaktan dedi ki...

ben de tv'de gordugumde ay rezil etti demistim karpuzu.sonradan deneyeyim dedim bu tarifi ama hep vazgectim.belki denerim simdi :)
bi de Deniz'in dedigi gibi Defne Koryurek'in de var boyle bi tarifi.

crystalsdreams dedi ki...

domat yerine karpuz,ilginç olabilir..zati ben bu ara salatalara takılmış vaziyetteyim(tellerden sonra bi müddet ara vermem gerekse de her türlü lezzete:)) balığın yanına herkesin yıllardır yediği roka salatasını 1 ay önce keşfettik,balık kültürü iyi olduğunu iddia eden babam ve koca ile:) roka,domates,sarımsak,azıcık peynir,zeytinyağı ve nar ekşisi..bu salatayı yıllardır ıskaladıım için pek şaşkolozmuşum:) sen kesin biliosundur yeşilerikçiim bu lezzeti di mii:)

YesilErik dedi ki...

Ne guzel, harika salata onerileri aldim bu yazi sayesinde.

Crystalcim, balik-roka'yi elbet biliyorum, hatta balik-roka-raki diyorum :) Senin anlattigin sekilde yapmadim rokayi, kesin yapmam lazim.