Salı, Nisan 04, 2006

Harput Piyazi



Uyduruk mu uyduruk tariflerimizden biri. Cok lezzetli oldu ama. Kisitli zamanda lezzetli bir seyler yaratmak isteyen olursa gerisini okusun...

Yarim kilo kadar haslanmis veya konserve (maalesef bizde oldugu gibi, utanmadan bir de markasini vereyim: Kroger) nohut alinir. Uzerine uc tatli kasigi kapari, ince ince dogranmis dortte bir kirmizi biber ve sifon kesilmis taze nane eklenir. Bol uzum sirkesi, sizma zeytinyagi ve deniz tuzuyla tatlandirildiktan sonra uzerine bir cay kasigi kimyon ve bir cay kasigi kirmizi biber eklenip karistirilir. Istenirse hemen, istenirse bekletip afiyetle yenir. Bu piyazin adi da tamamen Erik Bey’in uydurmasidir. Harputlular lutfen alinmasinlar. Harput’ta boyle bir salata/piyaz yapilir mi hic bilmiyoruz. Icine kimyon ve kirmizi biber koyunca guneydogu lezzeti yakaladigimizi dusunduk ve boyle bir isim bulduk.

Cesitlemeler 1: Nohut yerine fasulye veya borulce
Cesitlemeler 2: Kapari yerine ince dogranmis kornison tursusu
Cesitlemeler 3: Uzum sirkesi yerine, limon, nar eksisi veya balzamik sirke veya bunlarin karisim kombinasyonlari

kullanilabilir.

Not 1: Erik bu yukaridaki cesitlemelerin hepsine itiraz etmektedir. Ama tarif benim tarifim, o yuzden istedigim gibi oynama hakkini sakli tutarim.

Budur.

Ha bi de, bezelye yemegi yapmistim. O kadar fotografini cektim, yazmadan birakmam :P



Efendim, bezelyeler icin tipi$ tipi$ Butun Yemekler dukkaninin yolunu tutup organik olanlarindan aliyoruz. Ben dondurulmus aldim.

Bir orta boy sogani zeytinyaginda rengi iyice donene degin kavuruyoruz. Onun uzerine kucuk kup seklinde dogranmis bir havuc ve bir patates ile 2 dis ince dogranmis sarmisak ekliyoruz. Bunlar kavrulurken yarim corba kasigi cok aci biber salcasindan ekliyoruz. En son olarak buzlu bezelyelerimizi atiyoruz (bir lb’lik paket). Azicik su ve tuz ekleyip kaynamaya basladiktan sonra altini kisip uzaklasiyoruz. Bezelyelerin rengi azicik dondukten sonra bakiyoruz, aaa, dolapta sultani bezelyeler varmis. Hooop, onlari da atiyoruz tencereye. Zaten onlarin cok uzun pismesi gerekmiyor. Bir on dk daha pisirip altini kapatiyoruz. Sicak sicak, uzerine yogurtla yiyoruz. Afiyet olsunmus.

14 yorum:

ycurl dedi ki...

benim en cok sevdigim bezelye yemegidir. Simdi bunu gordum gelmem farz oldu degil mi? :) Dur su hocalara gonderme isini yapayim bu bir iki gun icinde ziyaretinize gelicem uygun iseniz ;)

ycurl dedi ki...

ah unuttum sormayi hala 19.99$+tax mi? :)

YesilErik dedi ki...

Sana tax free olur :P Sen gel hele :) Arasalim, goruselim.

Nes london-ist dedi ki...

mmm pek benim damak zevkime uygun leziz bisiler yapmıssın, Erik beyi de kutlar,isim koyma konusunda tebrik ederim.Kırmızı sogan da koysana bi daha sefere,ona da Nes piyazı dersin ,nolur yani kırma bizi :)

YesilErik dedi ki...

Olur tabii koyarim sogan, yaparim bir Nes piyazi :) Ama bu piyazin ozelligi icinde sogan olmadan da lezzetli olabilmesi ve bu sayede beklese de tadinin cok bozulmamasi. O sekilde dizayn ettiydim yane :P Gerci icinde sogan olmayan seye piyaz denir mi, o da tartisilir.

fethiye dedi ki...

sizin sitede tarif gormeyeli oldu bayagi efenim. ama soylemeden duramayacagim: sogansiz seye piyaz denir mi ey erik ailesi?! ;) Piyaz zaten sogan demek degil mi? :) En azindan Farsca'da ve dolayisiyla ondan esinlenen dillerde.

ama niye harput demeden duramayacagim :)

bizim evde pismis bezelye yenemiyor efenim. neymis, kanser yaparmis :) uyduruyor tabii yok oyle bir sey. sizlere afiyet olun diyor ben evde yalniz kaldigimda bir pisirmeyi dusunuyorum :)

YesilErik dedi ki...

Simdi efenim, ben de ayni konuda muallakta kaldigimi belirttiydim bir onceki yorumumda. Yani sogansiz piyaz olur mu? Ne diyeyim, ben de Harputular'in yalancisiyim :PP Yok yok :) Piyaz kelimesinin "p" ile baslamasindan dolayi turkce kokenli olmadigindan killaniyordum zati. Bir de TDK ne demis, soyle buyuralim: http://tdk.org.tr/tdksozluk/sozbul.ASP?kelime=piyaz&submit1=Ara

Biz galiba icine sirke girdi diye heyecan yaptik, sogani mogani unuttuk.

Bi de niye mi Harput? Hani niye guneydogu'da baska bi yer diil, di mi? Onu da Erik cevaplasin, o buldu cunku bu ismi.

Son not: Mutlaka organik bezelye kullan Fethiye, cok farkediyor.

Cerise dedi ki...

Bezelyelerin kabuklarini da mi pisirdin yesilerikcim?

YesilErik dedi ki...

:)) Yok Cerisecim, bunlar sultani bezelyeler. Cok citir ve guzel olurlar. Sadece kabuk kismi yenir, icindeki bezelyeler cikarilamayacak kadar kucuktur. Ayri bir cins.

Cerise dedi ki...

:))) Cahilligime ver valla ne bileyim gorunce oyle kabuklu mabuklu dedim ki ne degisik pisirmis :)
Sultani falan dedigine gore pek asil sizin memleketin bezelyeleri :)

Gün dedi ki...

Harputluydu melek babam, çok iyi bilmem yemeklerini ama böyle bir piyazları yok sanırım :) Olsun ismini bile sevdim ben :) Deniycem ellerine sağlık canım...

Dalgic dedi ki...

Hemencik yazivereyim beyaw...

"Neden Harput?" diye sorulmus.

Acikca ifade etmeliyim ki kesinlikle desteksiz sallamamdan kaynaklaniyor. Eger cekirdek sayi degisip farkli bir rastgele sayi sallamis olsaydim (bakiniz random number generation) Keban Mucveri olabilirdi adi.

Cok ciddiye almayin beni... Uydurukcunun tekiyim.

YesilErik dedi ki...

Cerisecim, estagfirullah ne demek :))) Bu bezelyeler TR'de sultani diye geciyormus, valla benim de almisligim yok TR'de. Burada ogrendim bunu.

Guncum ya.. Nasil kotu hissettim anlatamam, baska isim mi kalmamis yani bulacak. Benim saskoloz kocam iste, cok uydurukcudur :) Neyse zaten tarif de uyduruktu :) Sayende ogrenmis olduk. Operim canim.

Adsız dedi ki...

Valla guzel sallamissin Erik. Farting Salad`a Harput Piyazi demekle. Takdir ettim.