Pazartesi, Nisan 10, 2006

Capon esintili hafta sonu

Ay yazmaya cok hevesliydim, lafa nerden girecegimi bilemedim bir an. Dumduz giriyorum valla. Cuma aksamindan basliyorum. Aksam bir arkadaslarimiza oturmaya gittik. Araya epey zaman girmisti gorusmeyeli, iyi oldu gittigimiz. Biraz sohbet ettikten sonra ellerinde cok ilginc belgeselimsi bir CD oldugundan bahsettiler. Daha cok onbir eylulle ilgili bir komploteorisi niteliginde bir seymis. Izledik hep birlikte. Anlatimi biraz s1k1ci olmakla birlikte cok ilgincti. Olaylarin tamaminin hukumet tarafindan tasarlandigi ve her seyin bir aldatmacadan ibaret oldugunu anlatiyordu. Ne diyeyim, bazi aciklamalar gercekten de fazlasiyla mantikli geldi. Izlemek gerek mutlaka. Hani koru korune inanmak icin degil belki ama iyi bir alternatif sundugu icin. Ilk basinda da bu CDye sahip olundugu ortaya cikarsa solugu G.Bay’de alabilirsiniz seklinde bir uyari vardi. Ama biz gene de bir kopyasini aldik arkadaslarimizdan. Ondan sonra da Org. Isleri izledik. Buyuk bir ekranlari var arkadaslarimizin, Ist. manzaralarini izlemek gercekten buyuk keyifti. Tabii memleket hasretiyle doldu icimiz. Aslinda TRdeyken gitmek istemistim ben ama firsatim olmamisti. Orada izleseydim cikip iki adim otede gercek guzelligin ortasinda bulabilirdim kendimi, onun yerine burada bohu seklinde kalakaldik. Bir de Ist.’da dogup buyudugum icin cok sansli hissettim kendimi, tum bunlardan bagimsiz sekilde.

Cumartesi sakin, bol gunesli ama buz gibi bir gune uyandik. Sabah kahvaltimizi ettik ve oglene kadar miskinlik yaptik. Erik gunluk lale teftisini yapti bir ara disari cikip. Hala acmamislar ama tomurcuklari gorebiliyorum diye girdi iceri. Tam bir hafta, on gundur ayni seyi soyluyor :)) Umit var hala, cikacaklar :) Bu bahar ne oldu bize bilmem, acayip sabirsiziz cicekler bocekler acsin, ortaya ciksinlar diye.

Cumartesi aksam ustune dogru artik evden cikalim dedik, dogruca japon bakkalina gittik. Artik zamani gelmisti de geciyordu bile. Su sushiyi evde bir yapacaktik. Cok basarili bir bakkal orasi. Iceride gozleri cekik veya hippi gorunuslu olmayan neredeyse bi ikimizdik Erik’le. Alisveristen sonra eve donerken konusuyorduk, burada olmanin guzel yanlari da var, iste bak, niyetine girip bir japon bakkalindan yarim saat icinde istedigimiz alisverisi yapabiliyoruz, ne guzel diye. Bir heves internetten sushi yapimiyla ilgili bir seyler arastirip bulduk ve ise koyulduk.

Simdi, sushi yapimi icin gerekenler:

2,5 su bardagi sushi pirinci
4 yk pirinc sirkesi
2 yk seker
1 ck tuz
Wasabi
Sushi icin ozel balik
Yaprak yosun (nori)
Zencefil koku tursusu

Pirincler birebir olcude kisik ateste hicbir ilave olmadan 20 dk kadar haslanir, atesten alinarak 10 dk kadar demlenmeye birakilir. Beri tarafta pirinc sirkesi seker ve tuzla icindekiler eriyene dek karistirilir, cozunmeyi kolaylastirmak icin gerekirse atesin ustune konulur. Bu karisim sogumaya birakilmis pirincin ustune devamli karistirarak az miktarda baslanarak posta posta eklenir. Hatta biz abartip pirinci karistirirken kurutma makinesiyle havalandirdik. Pirinc daha sonra sogumaya birakilir. Icine koyulacak malzemeler hazirlanir. Biz ton baligi ve yalanci yengec eti kullandik. Yanina da ince dogranmis salatalik, havuc, turuncu havyar ve krem peynirimizi hazirladik. Bu noktada sizi kimse tutamaz. Gercekten istediginiz malzemeyle istediginiz kombinasyonu deneyebilirsiniz. Asil eglence de orada zaten. Yosunlarimizi da alip ise koyulduk. Ilk yaptiklarimiz pirinci fazla koydugumuz icin cok sisko oldular. Ikinci postada biraz daha basarili olduk diyebilirim. Sonunda su gorunuste sushilerimiz oldu:


Ayrintili yapim icin mediterasian.com’a veya herhangi baska bir yere basvurulabilir, internet sushi yapimi ile ilgili site kaynamakta. Gelgelelim bizim tarife gore pirincler tam pismediler, bazilari takir takir kaldi. 15 dk yerine en az 20 dk pisirmek ve 15dk demlenmeye birakmak gerekiyor pirincleri. Bir de ilk kaymaya ciktigimda guzlce karistirmali. Bizim sushilerimiz o kadar iiy olmadi. Ilk denememiz diye teselli ettik kendimizi ama pirinc iyi pismemis olursa sushi de bir halta benzemiyor, balik ne kadar lezzetli olursa olsun.

Ayrica bu sushi inanilmaz bereketli bir seymis. Insan kendisi yapinca bunun farkina variyor. Azicik bir pirincle ve malzemeyle koca bir roll cikiyor ortaya ve o bir kisiyi epey doyuran bir sey. Biz dort tane roll yaptik tabii. Yaninda da iki tane nigiri. Baligi duzgun kesmenin ne kadar onemli oldugunu anliyor insan nigiri yapinca. Tabii ki bizimkiler o kadar estetik olamadilar.

Sushilerimiz biraz patladi ama gecenin yildizi sirke sosunda yengec salatasi oldu. Bunun ahtapotlu veya karidesli veya hepsinin karisik versiyonlari var ve cok lezzetli bir sey. Ayrica tarifi olmadan kendi deneme ve yanilma yontemimizle lezzetini kesfettigimiz icin cokh bir guruluyumdur, ohom… Neyse, tarife gecersek:

-2 yk cok ince dilimlere dogranmis salatalik (bu kabuk soymak icin kullanilan aletle cok kolay yapilabiliyor)
-Salataliklarin uzerini yarim parmak gececek kadar pirinc sirkesi (yaklasik 5-6 yk diyelim)
-2 tk seker
-yarim limonun suyu

karistirilacak. Lezzeti kendinize gore ayarlayabilirsiniz.

-ustune yengec eti
-suslemek icin limon dilimleri ve radish sprouts

Sonunda soyle bir sey oluyor:

Pazar sabahi baska bir arkadaslarla piknikimsi bir aktivite icin bulusmak uzere evden ciktik. Sandvic aldik Einsteinsdan. Sonra disarida oturup yedik hep birlikte bir seyler ama hava fazla ruzgarli ve serindi, mokumuz dondu. Sohbet de baslarda epey s1k1c1ydi, neyse sonra biraz daha iyi oldu. Oradan okula ugradik, yarim saatlik bir isimiz vardi, Erik’in de benim de. Ben deneyimi koydum ve sonra ordan Erik’e pantolon almaya gittik. Artik ayakta zor duruyorduk yani ciktigimizda. Alisik degiliz biz oyle Pazar sabahi kalk, piknige filan git. Miskinizidir biz. Epey de usumusuz, eve gidince ben hemen kitabimi alip yatagin uzerine kivrildim. Yorgani da cektim bogazima kadar, ancak isinabildim. DaVinci’nin Sifresini okuyorum. Biliyorum dunya alem okudu ama ben okumamistim. Mayis’ta filmi geliyor diye kendime motivasyon yaptim. Epey ilginc ilerliyor. Hosuma gitti. Severim ben oyle surukleyici bestseller’i. Favori bestsellerim The Firm’dur, JohnGrisham’in.

Aksam da GreysAnatomy repeat’ti, gicik olduk. Sonra Erik bavulunu topladi, iki gun yok. Sabah erkenden de gitti. Tabii evdeki gicirtilar birdenbire cok gurultulu gelmeye basladilar bana. Salak gibi tirsip kapiyi kilitleyip yattim. Daha rahat ettim n’apiyim. Bir de sonra anahtar cevrilip kapi acilmaz mi. Odum koptu valla. Meger Erikmis, parking permit’i birakmayi unutmus, geri gelmis. Offf ya… Iyi ki kilitlemisim kapimi… Eve soyliyim de cok fazla genlesmesin ve citirdamasin iki gun. Ben eskiden boyle korkak biri degildim, ne oldu bana bilmiyorum. Iki yil kadar yalniz yasadim burada, hic boyle sacmaladigimi hatirlamiyorum. Gencken daha bir gozupek oluyor insan herhalde.

Bugun gene Pazartesi, gene iyi bir hafta dileyeyim. Gecen haftaki iyimserlige devam...

10 yorum:

Nes london-ist dedi ki...

su sushi tarifini yıllardır defterimde saklar,ve evde herzaman malzemesini bulundurur ama bir turlu yapmaya fırsat bulamam.L. bey pek sever halbuki.Somon carpaccio daha kolay geliyor bana,o da çiğ:)iste gavur memlekette yasamanın faydaları,londondayken kolay da ,burda ,daha eve gelmeden baktım wasabiye macro markette mesela,benim londrada ki lokal marketin 3 katı fiyatı,kıymetini bil US nin.Capon mu istedin ya da hint mi,daha ucuz ve ulasması kolay.Ama buraya da bahar geldi naber :)

Deniz dedi ki...

Enschede'den bahar durumlar da soyle: sizofren bahari yasiyoruz, gunun basinda dolu yagiyor, oglen gnes aciyor, aksam yine soguk.

Sushilerinize bayildim, daha evve bunlar yapiyor biz de yapalim diye lahmacun yapmistik, simdi de sushi yapmak sart oldu. Gozunu sevdigimin gavuru hakikaten, aliyoruz ucuz ucuz boyle TR'de alamayacagimiz seyleri diye mutluyum.

Son olarak, az evvel aksam yemegi yerken Organize isleri izleyelim dedik, olmadi. Hayatimda ilk defa Almanca dublajli Turk filmi gormus oldum boylece. Baska sefer artik.

Pinar dedi ki...

Sushi ayni gercegi gibi olmus! Elinize saglik, canim cekti benim simdi :) Ama sanirim yapamam, hazirini bulup yerim. Sevgiler.

Cerise dedi ki...

Valla pirincini tadini bilemem ama dunyanin parasini verip yediklerimiz gibi gorunuyorlar buradan bakinca :) Siz malzemeyi alip gelin buraya paraya para demezsiniz valla :)
Cok canim istedi ama 1 ay daha bekleyeyim de tadini tamamen unutmus olan arkadasla beraber yiyelim, ona da yazik ;)
Bu arada ben de cok korkarim yanliz kalinca seslerden. Cok garip bir durum...

BGM dedi ki...

Yesil Erik o ne lezizi sushi! Ekrandan inanılmaz güzel gorunuyor. Ellerine saglık.

YesilErik dedi ki...

Nescim, biz de aynen. Malzemeler haftalardir dolapta bekliyordu. Sonunda seytanin bacagini kirdik. Su somon carpaccioyu ben de denemek istiyorum, cok pratik gorunuyor. Bu malzemeler konusunda da en iyisi yurt disina cikildiginda yuklenip gelinmesi bence. Yani bir gun TRye donersek ben oyle yaparim gibi geliyor. Neyse, bol keseden atmayayim :P

Denizcim, artik aramizda bir telepati olustuguna iyice inaniyorum. Bu kacinci hafta sonu ayni filmleri izlemeye calistigimiz veya izledigimiz? :) Sonraciima, biz de Koray tavsiye etti su likorden arayip dort donmustuk Erik'le, rose bilmemne idi, tam hatirlayamiyorum simdi. Sonra Murphys'i sirf sen seyettirdin diye denediydim. Ama sonra onun da senin Murphys olmadigini ogrenip hayal kirikligi yasamistim. Bahara gelince, gelecek elbet namussuz...

Pinar, bizim sushiler de gercekti. Valla :) Yapmasi hic zor degil aslinda, belki sonra denersin.

Cerisecim, teklifleri degerlendiriyoruz valla. Erik bi ara koftecilik yapacakti, olmadi sonra, vazgectik :PPP Bu arada yazik evet sevgiline, ozlemistir askerde sushiyi :) Selam seyettirirsin bizden gene...

Begumcum, sagol.

Mert Ulas dedi ki...

Ilk olarak 9/11 hakkindaki o cd yi izlemedim ama internette dolasan videolar var ve celik gokdelenlerin nasil 9 saniye icinde cokebileceginden bahsediyordu ve iceriye patlayici yerlestirmeden bunun mumkun olamayacagindan.

Japonya'da sushi stogumu yapip geldim belli bir sure doydum sanirim, bu arada yengec eti inanilmaz guzel bir tat ama kolestorelu cok yuksek sanirim ya da restoranda bize eritilmis tereyagi ile sunulunca oyle hissettim. Sizin ki daha bi saglikli gozukuyor.

YesilErik dedi ki...

Mert, hosgeldin japonyadan. Iyi yapmissin sushi stoklayarak :) Bizim kullandigimiz yengec eti de yalanci yengec etiydi. Genelde beyaz etli bir baliktan yapiliyor. Gercegini de yedim, arada az biraz fark var tabii ama o kadar kolestrol almamak icin ideal yalanci olani. Ayrica cok daha ucuz.

O CDnin icinde de bahsettigin turden aciklamalar ve daha fazlasi var. Her olay ayri ayri incelenmis.

huysuz ve tatlı dedi ki...

sushiler müthiş ! valla tebrikler :)

YesilErik dedi ki...

Sagol Huysuzcum. Goruntuleri iyi oldu da, pirinci patladi :)