Perşembe, Ocak 05, 2006

Istanbul'dan kisa kisa

Bir kosusturmacadir gitti Istanbul’da. Her gittigimde oldugu gibi. Erik’le mitoz bolunduk bu sefer, ben daha cok bizde kaldim, o da daha cok anne-babasinda. Zaten bir suru is getirmisti yaninda, o yuzden onun icin tatil filan olamadi bu gezi maalesef. Ben de daha cok gunduzleri annemle ve kardesimle gecirdim. Gunlerimiz bir uc saat kadar kaymis yasadik. Sabah 11’de kalkis, uzun kahvalti, ustune turk kahvesi ve sonunda evden cikis 1.30’u buluyordu genelde. E aksam da 4.30-5’ten sonra trafik iyice berbatlastigi icin toplam 3-4 saat bir sey kaliyordu her gun. Aksama zor bela bir yerlere varis, yemek, sonrasinda Erik’le beraber arkadaslarla bulusma. Arkadaslarla bulustuktan sonra eve gitme, anneyle ve kardesle sabah 2-3’e kadar oturup sohbet. Sonra ertesi sabah yataga yapisma. Gunler bu sekilde akti gitti.

Ilk hafta bir aksam Erik’in kuzeni ve nisanlisiyla balik yemege gittik. Cibalikapi restoranda. Kadir Has universitesinin iki yani. Super tarif, gitmek isteyenlere duyurulur. Hakkaten eliyle koymus gibi buluyor insan. Bi de Cibali restoran var, orasi degil. Galata kulesi manzarasi esliginde yedik ictik. Mezeler bir harikaydi. Palamut yemek istedim ben izgara. Hazir tazesini ucundan yakalamisiz. Ismarladiktan sonra gelir mi dedim izgaraya. Garsonun ici rahat etmedi, size sarikanat getireyim ben dedi. Onun izgarasi daha iyi olur. Olur dedim.Ilk kez Efe rakisindan ictim. Artik muhabbetin tatiligindan mi, rakiyi cok ozledigimden mi, yoksa Efe rakisinin hafifliginden mi bilinmez, sanirim uc duble falan ictim. Yeni rakidan genelde bir en fazla iki duble icebiliyorum. Tadini cok seviyorum rakinin ama pek dayaniksizimdir, hemen uykum gelir. Bilemiyorum, uzun zamandir yaptigim en iyi raki muhabbetiydi. Amanin, tatli bolumunu anlatmayi unutuyordum az kalsin. Guvecte isitilmis helva-pekmez getirdiler. Ustu silme toz antep fistigi kapli. Yemeden once ne oldugunu bilmedigimiz icin tahminler yuruttuk. Tahinin tadini aldik tabii hemen ama pekmez cok guzel gizlenmisti dogrusu. Onu garsona sorup ogrendim. Hatta icinde nar tanecikleri de vardi. Muthisti muthis. Erik’in kuzeni cok komik ve hossohbettir. Nisanlisi ile de kaynasmis olduk. Anne-babalar sanirsak pek sevindiler bu duruma giyabimizda. Ay ne guzel cocuklarimiz da gorusuyorlar kendi aralarinda diye :PP Guzel bir aksamdi.

Iki gun sonra liseden kankamla bulustuk Kadikoy’de. Aptal bir café’ye gittik arka sokaklardan birinde. Konustuk da konustuk. Senede bir gorusebilince anca kapatiyoruz arayi. Ona ragmen daha gecen hafta gorusmus gibiydik. En guzeli de o zaten. Su sahlep hikayesi gecti. Azicik kizdim ben. Sonra Ciya’ya gittik. Amanin!!! Kafayi yedim orada resmen. Zaten daha iceri adimimizi attik, amcam beyaz sosisimsi seylerden koyuyordu o guzel metalimsi tabaklardan birine. Mumbar di mi bu dedim. Evet dedi. Kankam sakatat hic yemez, dedim siz yarim porsiyon koyun. Sonra usumustuk corba icelim dedik. Keledos yedim ilk kez. Enfesti. Sonra kuru patlican dolmasi, icli kofte, manyak bir patlicanli kiymali bir yemek, yedigim en guzel falafeli ismarladik. Baska ne yemistik yaa? Neyse, sonra dedim ben su salata barini da bi ziyaret etmek zorundayim. Ne kadar ot varsa doldurdum tabaga. Hardalotu, mersinotu, su teresi, yabani sarmisak, hatirlayabildiklerim bunlar, superdi hepsi. Bi de su teresine neden o ismin verildigini anladim, su gibiydi hakkaten, pek tadini alamadim onun digerleri gibi. Butun bunlarin yaninda gunun hosafindan soyledim, biraz fermente bi tadi vardi, onu cok sevmedim. Hani ictim ama bi daha icmesem de olur gibiydi. Cok istedim sonra Erik’i de getirmek Ciya’ya ama olmadi. Hem kebap bolumune de bi ugramak istiyordum. Bi dahaki sefere artik.

Goruldugu uzere Istanbul’da midemin isteklerine epeyce boyun egdim ve midemin goturdugu yerlere gittim. Bence iyi de yaptim. Simdi aaah ah diye ic geciriyorum gene, olsa da yesek diye. Tat damakta kaldi, allahtan bizim kilolar oldugu yerde saydi.

11 yorum:

simiole paris carnet dedi ki...

agzim sulandi yaziyi okurken hain seni. allahtan haftaya ben de bir Istanbul yapacagim da cok kudurmamaya calisiyorum simdilik. Ciya gibisi var midir offf

ZeYNeP dedi ki...

Cok kotusun yaaaaaaaaaaaa!!!!
5 yildir Turk topragina ayak basmamis biri olarak, satirlarini ic cekerek buyuk bir hizla okudum.
Guzel yerlerde guzel insanlarla olmak en guzeli degilmi?

Allah icinize sindirsin derler bizde, bende aynen oyle diyorum sana ve Erik'e. Darisida basima diyorum tabi ki.
Sevgilerimle...
Zeynep

not: su kiymali patlican yemegi nasil birseydi merak ettim? musakkami?

ycurl dedi ki...

benim de agzim sulandi okurken. Ciyadan bahsettiler son gidisimde ama gitme sansim olmadi. Efe rakisini ben de sevdim. Icimi yeni rakidan daha guzel ama tekirdag gibisi yok dermisim :) Soyle rakili sohbetleri ozledim ben ya :(

mono dedi ki...

böhüü yaa benim içimde ukde oldu resmen çiya, bidaki gelişimde ilk durak orası olcak zaten.

Deniz dedi ki...

Oh oh afiyetler olsun yesilerikcim, insana da bu anilar kaliyor zaten, bosver kiloyu falan. O firinda helvayi evde de yapabilirsin, ben burada raki balik yaptigimizda hep yapiyorum, acayip makbule geciyor yaninda dondurmayla.

Ay bi de o cibalikapi balikcisinin salatalari ve lakerdasi ne guzeldi, agzimin suyu akti sabah sabah.

fethiye dedi ki...

Kilom deyip durma ya! Goren de hehehe.

salep isine acayip sinir olmustum, yine okuyup yine hatirlayinca yine sinir oldum. ayip denen bi si var cidden. diger bahsettigin yerleri ise ilk defa duyuyorum, basak oralar da giderse belki sitesinde yayinlar, biz de uzaktan uzaktan bakiniriz artik...

haaa, bi daha hosgeldiniz! :)

YesilErik dedi ki...

Heh heh :)) Bizim de olsun o kadar sefamiz ya di mi ama, yazik bize de :))

Simicim, sana simdiden iyi yolculuklar, Ciya'da benim icin de gotur lutfen :)

Zeynepcim, sen gitmeyeli cok uzun zaman olmus be arkadasim. Boyle ballandira ballandira anlattigima uzuldum simdi.
O patlican yemegi musakka gibi degildi. Dilimlenmis patlicanlar aralarina ayni kalinlikta kiymalarla dikine dizilmisti tencereye. Ona da musakka deniyorsa bilemiyorum tabii.

Ycurlcum, Tekirdag rakisi bence de superdir :) Raki super bi sey arkadaslar, icelim, icirtelim. Bize gel Ycurlcum, beraber icelim bi gun.

Bonacim, atla arabana git valla Istanbul'a, cok bekletme derim. nasilsa 2,5-3 saatlik yol, biraz kanat takarsan :P Ciya icin deger.

Denizcim, yapayim hakkaten o helvadan firinda ben de. Iyi fikir. Lakerda superdi gercekten de. Demek siz de gittiniz oraya, ne guzel. Meshur falan bir yer mi orasi yoksa tesaduf mu? Gerci meshursa hic sasirmam, superdi cunku.

Esekbasicim, icelim guzelleselim diyorum :)

Fethiy'anim, bi daha hojbulduk, sagolasin :) Kiloma laf soyletmem, biliyorum insanlar kiziyorlar bana ama gobegim cikti, nefret ediyorum napiim :) Ciya'dan bahsetmisti Basak onceden yanilmiyorsam. Hatta Tijen de bahsetmisti, gene yanilmiyorsam.

ne yazdı ne yazamadı dedi ki...

aaaa ben hergün istanbuldayım ne ciya yı biliyorum ne bişey...ay bu kadar güzel şeyler mi var benim şehrimde yaff...doğru var ya...ama rakının tadı ancak nadide güzel insanlarla çıkar...yoksa ne meze ne balık anlamam ben...

Adsız dedi ki...

Ay ben de ozledi cok. Kardesin dugunune gidecegiz kismetse Eylulde. O zamana kadar yutkunup yalanarak idare etcez galba...

YesilErik dedi ki...

Yazar hanimcim, al yanina sevdigin bir arkadasini, git buralara bir an evvel. Istanbul'un keyfini sur derim.

Sevgili Hande, sen de Amerika'dasin sanirsam. Su durumda son post'umdan hic hoslanmayacaksin :)

YesilErik dedi ki...

Sevgili Bilmemkinedesem, Tekirdag'in yas uzum rakisini aldik, onu bir deneyecegiz bakalim. Ciya'ya giderseniz simdiden afiyet olsun.