Salı, Ekim 11, 2005

Bir fincan kahvenin...

Cappuccino’nun kopukleri, dusunce dizileri. O onune gecilemez, keyifli anlari taze tutma durtusu harekete gecirir insani. Usenilmez, yagmur camur denilmez, kahvecinin yolu tutulur. Kimisi basit bir kafein bagimliligi der buna, kimisi ben tadini sevmiyorum der. Eyvallah. Ama o durtuyu hissedenler bilirler, bulurlar birbirlerini cogu zaman, suc ortagi ararlar yanlarina. Kahveciye varilir, siparis verilir. Para uzatilir, yaninda da 9 alana 10.nun bedava verildigi kart. Bir delik daha acilacak. Hatta abartilip iki kart tasinir yanda, bir biri verilir, bir oburu, delik sayilari birbirleriyle yaristirilir. Bir sevdiginizle geldiginiz zaman iki tane bedava kahve soyleyebilirsiniz, bunun da zevki ayridir. Bir de kahvecinin sizi gorur gormez siparis almadan kahvenizi doldurmaya baslamasi vardir ki, bu cok mutluluk verici bi seydir. Sonunda sicak kahve ele tutusturulur, sut veya seker eklenir ya da bir sey eklenmez, herkesin zevki ayridir. Sade kahve, Turk kahvesi, latte, mocha, cappuccino, $uccino, buccino, cinsi farketmez. Kahve alindiktan sonra icilir bir yudum, surata bir gulumseme yayilir. Cevrenin daha bir farkina varilir belki o an, dunyanin… Belki icimizle disimiz uyum icindedir, etrafa soyle bir goz gezdilir gayri ihtiyari. Salina salina yurunulur, oturacak yer aranir, varsa yanda bir arkadas, sohbet edilir, “kahvedas” olunur. Gundelik bir iki seyden bahis acilir kimi zaman, kimi zaman da kisa sureye sigamayacagi dusunulen derin konular. Belki de zaman kisa oldugu icin daha iyi ozetlenir hersey o anda. Ne oldugu onemli degil, dusunceler paylasilir, paylastikca zenginlesir insan, tamamlanir. Buyuklerimiz “bir fincan kahvenin kirk yillik hatiri vardir” demisler, ne guzel soylemisler...

12 yorum:

fethiye dedi ki...

simdi eve gidip kahve yapacam sayende! sonra da gozume uyku girmeyecek.

cok guzel anlatmissin. $uccino :)

Hanife dedi ki...

Nasil guzel yazmissin Yesilerik. Bu saatde kahve icmeyecegim ama, sabah erken kalkmam gerek:)) Cok sevdigim kahveden Ege'ye hamileyken ve sonrasinda yani uzunca bir sure ayri kalmistim, simdi doyasiya tadini cikariyorum. Ama yazini gelecek sefer elie kahve alip yeniden okuyacagim:)

mono dedi ki...

hmmm mis gibi kahve koktu

Selen dedi ki...

Ben de çok severim kahveyi... Yazdıkların çok güzel, kahve kokusu neredeyse burnuma kadar geldi. Bence kahvenin tadına tat katan; yanındaki o dost muhabbetidir.
Ama bir fincan kahvenin kırk yıl hatırı yokmuş maalesef, olsaydı bir zamanlar tüm kahvelerimi beraber içtiğim dostum yine yanımda olurdu.

bgm dedi ki...

okudugum en guzel kahve yazilarindan biri.. Eline saglik.. Yazi ile beraber kahve tadi agzıma geldi.. icmis gibi oldum..

Gün dedi ki...

Kahve tutkunluğum hiç yok ama öyle güzel yazmışsın ki, kahve içesim geldi :)

Margot dedi ki...

Bu kağıt bardak kahvecileri açıldı açılalı etrafı fena kokutmaya başladılar zaten. Hayır bir de adımı ezberlemişler (baktılar çantada Margot), bir hoşuma gidiyor,bir hoşuma gidiyor, böyle kasım kasım kasılıyorum. Komik mi komik :-) Kağıt bardaklı kahvecilerin VIP'siyiz bugüne bugün!

ZeYNeP dedi ki...

Benimde kahve konusunda en cok sevdigim sey Turk adi ne cok lanse edilir kahve ile, TURK KAHVESI, cok severim boyle soylemesini, cunku Turk kahvesi sertligi,lezzeti ile un yapmis dunya capinda, bizim kahvemizin pisirilmesi emek ister, eskiler once kavururlardi, rengi kivama gelince dibekte doverlerdi, sonrada bakir cezvede mangal atesinde kopurene kadar beklerlerdi degil mi?
hadi bakalim herkes Turk kahvesini icsin, sonra fal kapatin, fallariniza bakayim :))

Zeynep

YesilErik dedi ki...

Simdi bu kadar guzel sozun ustune bana da tekrar kahveci yolu gorundu :) Yalniz gidecegim bu sefer ve yazdiklarinizi dusunup gulumseyecegim. Tesekkur ederim hepinize.

ycurl dedi ki...

zeynep abla,
fal bakacaksan geliyorum ziyaretine :))
10 tane alana 1 tane bedava kahve kartlari da benim favorim. Hani benzin istasyonlarinda 99cente satilan kahveler vardir. Bizim okulun orada var bir tane. Sagolsun kasadaki adam beni tanidigi icin artik fazladan karta delik acardi. Kahve icesim geldi hemen kendime yapayim.

şugibi dedi ki...

iki gündür sabrediyorum artık dayanamayacağım. başlığı gördüğüm andan beri : bir fincan kahveee olsam kırk yııl hatııırım vaardıı, ömrümü ben sana verdim dönüp baksan nee vardıııı.

YesilErik dedi ki...

Ycurl, ben de severim oyle delik acma kiyagini. Hatta bedava kahve aliyorduk bi ara biz de. Her gun geliyoruz, kahveci cocuk aciyor muydu artik halimize ne. Kahve parasini cocuga bahsis veriyorduk bazen.

Fal muhabbetini de ozledim. Iyi fal bakani dinlemesini cok severim. Benim annem iyi bakar, ama tabii asla kabul etmez iyi baktigini. Ne demisler, fala inanma, falsiz da kalma.

Su'cugum, severim senin neseni :) Gel beraber soyleyelim diycem ama ben hatirlayamadim. Ne kadar sanat musikisi ozurlu oldugum da ortaya cikmis oldu boylelikle.