Salı, Eylül 20, 2005

Soru yagmuru-imdaaaaat!!!!

Bir insan cok soru sorarsa bu onun:

1- Olaylarin derinine inmeye calisan bir insan oldugunu mu
2- Kendisinin bazi seyleri kesfedemeyecek kadar salak oldugunu mu
3- Baskalarini surekli rahatsiz etmekten hoslanan birisi oldugunu mu
4- Isleri baskalarinin uzerine yikarak kendisine zaman kazanmaya calisan kotu niyetli birisi oldugunu mu

gosterir?

Herhalde sordugu sorularin ne kadar nitekli sorular olduguna bakar bu. In any case, bizim labdaki Hintli kiz beni sorulariyla delirtmek uzere bir kac gundur. Cok da tatli bir kiz aslinda. Ama nefes almadan ve uzerinde iki dk bile dusunmeden habire soru soruyor eleman. Ayakustu asansorde, haftalik toplantilarda, evde, isyerinde, tuvalette. Bir kac gundur de benim oldugum mekanda dukkan acmis bulunmakta, dolayisiyle hatunun gunluk sordugu sorularin coguna muhtemelen ben maruz kaliyorum. Artik South Parkdaki Tweak karakteri gibi dokunsan ya da bu durumda kiz soruyu patlattigi an ben de yerimden bir sicrar duruma geldim. Ictigim kahvelere hic suc bulmamayim. Isin kotusu kimse kendisini artik ciddiye almamakta. Tamam, soru sormak guzel ama, her seyin azi karar cogu zarar. Heh, simdi bu yaziyi yazarken de geldi gene su soruyu sordu, aynen aktariyorum: Does the door lock by itself when you close it? Do you have to open it with a key? Bi de bombardiman seklinde ogrenmek istedigi sey icin en az bes ayri soru sormasi lazim, sen daha sordugu ilk soruya cevap ararken. Hayir guzelim, ben gorunmez olup giriyorum iceriye, ama senin herhalde anahtar kullanmanda yarar var. Allahim, sen sabir ver.

12 yorum:

Mert dedi ki...

:) bazi insanlar da sosyallesmek icin soru sorarlar, bende kucukken annemlere cok soru sorup biktirirmisim ama cocuklarda genel birsey bu sanirim ogrenmeye ac olduklarindan.

mono dedi ki...

hakkaten belki konuşcak konu olsun diye yapıyodur...

oky dedi ki...

ben konuşmayı sevmeyen biriyim ve çok soru sorarım. evet, konuşmayı sevmeyen insanlar soru sorar. aklıma konuşacak bir şey gelmez, ama çok soğuk davranmamak için çareyi saçma sapan ve cevabını hiç de merak etmediğim sorular sormakta bulurum.

YesilErik dedi ki...

Mert, cocukken durum biraz farkli sanirim. Meraktan, ogrenme isteginden dolayi gayet normal soru sorulmasi. Hatta soru sormayan cocuktan suphe etmeli.

Pinar, yapmasin o zaman oyle. Bu kizin diger zamanlarda yeterince sosyal ve konuskan oldugunu soyleyebilirim. Sordugu sorular zaten genel olarak ihtiyaci olan seyler. Odada telefon var mi, goruyor ki yok, internet baglantisi nerde, kapinin anahtari, iceride yemek yiyebilir miyiz vs vs vs) ve bazi teknik konularda. Galiba ben de o yuzden bu kadar gicik kaptim. Git kendin ogren kardesim, kapat kapiyi mesela ve anahtarinla acmayi dene. Acamazsan gel sorunu sor, bi sorun varsa halledelim.

Oky, senin olayin farkli gorunuyor. En azindan sordugun sorulardan daha pozitif bir ortama gecis yapma imkani doguyor gorunuyor. Bi sekilde muhabbet oluyor herhalde sonunda.

ycurl dedi ki...

Acikcasi Hintli ve Cinli deneyimlerim dayanarak soyluyorum ki hintliler herseyi sorar. Cunku akillinca herseyi ogrenip sonra senden ogrendiklerini baskalarina kendilerinin fikriymis gibi hemen satarlar. Cinliler soru soramaz cunku ingilizce konusma yerine cinceyi tercih ederler. Genelleyemem tabi benim yasadigim orneklerden boyle bir istatistik cikardim ama sana cok soru soran hatun kisi birgun senin dusunceni kendi fikri gibi satarsa da hic sasirma. Hintli iyi arkadaslarim olmustur ama yillarca ingiliz somurgesinde yasamis bir milletten ne beklersin diye nokta koymak isterim. Bes yil sonunda insan bu kadar irkci mi olur bilemiyorum. Ama yazdiklarimdan oyle oldugum anlasilmasin :) Birkac gereksiz sorusunu gecistirirsen sormayaya baslar. Deneyimle test edilmistir :)

Gün dedi ki...

Benim liseden yakın bir arkadaşım öyleydi, bir şey anlattığımda da habire kesip soru sorardı, çıldırtırdı beni, kızın zekasından şüphe eder olmuştum ama çok da zekiydi aramızda en iyi üniversiteyi o kazanmıştı mesela. Hala da çözemedim :)

fethiye dedi ki...

ben de irkci oldum yavastan :( ama bu soru sorma isinin irkla alakasi yok tabii. :) benim hintli vardi bi, isyerinde, aman tanrim! adamda soru sorma kapasitesi bile yoktu ki sorabilsin. tamam kotuyum.

YesilErik dedi ki...

Ya aslinda bu yaziyi yayinladiktan sonra dusundum, kizin Hintli oldugunu yazmama gerek var miydi diye. Cunku yazarken pek de dikkat etmemisim, sonradan gozume carpti. Demek ki bende de biraz onyargi olusmus, bir konudan bahsederken hemen o insanin milletini/irkini belirtir olmusum. Acikcasi benim Hintlilerle kotu bir tecrubem falan da olmadi, aksine iki olumlu tecrubem var. o yuzden ne gibi bir onyargidir bu bendeki, ben de anlamadim. Belki de bir anlami yok kizin Hintli olmasinin, oylesine yazdim. Neyse..

Ycurlcum, merak etme, bu kizin bana oyle yamuk yapabilecegi bir pozisyonu yok. Ama dedigin daha once basima geldi, sagolsun eleman amerikaliydi. Sorulari gecistirme konusunda da basariliyimdir, zaten yuz ifademden ne dusundugu hemen belli olan birisiyim. Bazen boyle ise yariyor iste, bazen de pek iyi olmuyor :)

Guncum, bence universite sinav sonucuna gore degil, yillar boyunca bu arkadasinin sende biraktigi izlenime guvenmelisin. Belki de sadece soru sormayi seviyordu senin arkadasin da.

Fethiyecim, moron her yerde moron diyorum ve evet, ben de kotuyum :)

Eger ki su amerika'da biraz irkci/onyargili olduysam, benim icin kara listede ilk sirayi amerikalilar aliyor, onu da burada belirtmek isterim. Ama bu ayrintisiyla irdelenmesi gereken bir konu, boyle yorumda pek olmuyor. Bu konuyla alakali Crash filmini de burada yeri geldigi icin siddetle tavsiye ederim. Ya en iyisi ben bi ara bununla ilgili bi yazi yazayim.

Adsız dedi ki...

benim soru makinam da yeni baslayan filistinli doktora ogrencisi.. hayir genel olarak araplari sevmem ama bu cocugu bati seria'dan bulup cikartmislar diye duyduk..yaziktir felan dedim.. geldiginden beri surekli bitmek tukenmek bilmez bir gorev askiyla yardim ediyorum kendisine ve sorularini cevapliyorum.. ama yakinda kendi kendime zarar verecegim, cildirmak uzereyim!!!tamam bu bolgeden gelenler yasanilan kosullar nedeniyle daha talepkarlar felan ama bu tembellikle nereye kadar??? bir seyi de kendin ogren di mi? en nihayetinde "google knows everything!" ve de yeni ogrenmis bulunmaktayim ki zaten 2 senedir amerikada yasiyormus .. sabir 1, sabir 2, sabir 3...
Felix

YesilErik dedi ki...

Soru makinasi, haha :) Cok dogru.. O bolgeden gelenlerin ne baglamda daha talepkar oldugunu anlamadim korkarim Sevgili Felix. Yani yasanilan kosullar nedeniyle ne tur beklentileri oluyormus?

Adsız dedi ki...

ya bu benim hem filistinliler hem de israilliler icin dusundugum bisey uzan zamandir.. sanirim devlet kurma, savunma, toprak alip verme gibi surecler bu insanlarin "hak" ve "hak savunma" kavramlarini onemli olcude etkilemis...sanki dahi kavgacilar, daha tutkulular istediklerine ulasma konusunda.. hani kimse sana bir sey sunmaz sen alirsin hesabi..
Felix

YesilErik dedi ki...

Enteresan. Aslinda dogru kanalize edilirse iyi bir ozellik.