Perşembe, Haziran 23, 2005
Ahan bu da tarifi
Dun aksam ac bir vaziyette eve dogru yol alirken ne yesek diye dusunduk. Uzun uzadiya bir sey yapacak ne halimiz vardi ne de vaktimiz. Sonunda LowCountryBoil yapmaya karar verdik. Hem yapmasi cok kolay hem de cok lezzetli oldugu icin cok cekici geldi bu fikir. Bu amerikanin guney eyaletlerine ozgu yoresel bir yemek. Hem biz hem de MG daha once oralarda yasadigimiz icin bol bol yedik bundan. Tum islem sadece yarim saat suruyor. Koca bir tencere alinip icine yariya kadar su dolduruluyor. Kaynamaya cikinca icine tuz ve marketlerde bulunan crab/shrimp boil mix denen baharat paketi atiliyor. Bu baharat paketinin icinde hardal tohumlari, defne yapragi, sage (adacayi) ve cesitli chili biberleri var. Eminim benim bilmedigim de bir suru sey vardir, her markanin formulu de gizli aslinda. Bunlar eklendikten sonra bir butun sogan ve patatesler atiliyor. Biz new potato denilen kirmizi patateslerden kullaniyoruz ama ince kabuklu sari patatesler de kullanilabilir. Pisirme olayi en fazla yarim saat surecegi icin patateslerin ufak olmasi tercih sebebi. Bunlar eklendikten 7-8 dk sonra ikiye bolunmus ve genetik olarak oynanmis iki renkli misirlarimizdan ekliyoruz tencereye. Bu noktada ben fazladan 2-3 adet defne yapragi ve cayenne_pepper da (bir cesit kirmizi toz biber) ekliyorum, biraz acili sevdigimiz icin. Bir 3 dk kadar sonra sosisleri ekliyorum. Sosisler gene burada markette satilan herhangi bir kalin sosis olabilir, @kielbasa, smoked_sausage. Ya da herhangi bir italian_sausage da olabilir. Biz all_beef_smoked_sausage kullandik. Sosisleri de ekledikten sonra bir 10 dk kadar kaynatmaya devam ediliyor. Sonra herhangi bir cins kabuklu karides karisimin icine atiliyor. Bir tasim kaynattiktan sonra tencere hemen atesten aliniyor. Iyice bir karistirilip icindekiler servis tabagina aktariliyor. Bu noktada en onemli olan sey karidesin kabuklu olmasi ve az pisirilmesi. Kabuklar o guzel karides lezzetinin sinmesine yardimci oluyor. Pisirme suresi de cok onemli. Ben daha onceki denemelerimde karidesin pisme suresini hic ayarlayamiyordum, genelde fazla pismis oluyordu. Artik gayet iyi ayarlayabiliyorum. Hepsi bu kadarcik. Yaninda soguk bir bira ile enfes ve pratik bir aksam yemegi oluyor LowCountryBoil. Bir de biz acili soslara banarak yemeyi cok seviyoruz. @Texaspete, @Louisiana, @tobasco, cekiklerin aci soslarindan, ne marka aci sos tercih ediliyorsa yaninda super gidiyor. Ketcap da olur tabii, neden olmasin… Bu tarifin pek cok versiyonu var. Biz amerikali bir arkadastan ogrendik bunun nasil yapilacagini. Gugildan arattim ve bizim tarifin yeterince otantik oldugunu gordum. Bu yemegi paellaya da benzetebiliriz. Butun malzemelerin lezzeti birbirine girmis oluyor. Ozellikle misirin cok kendine has bir lezzeti oluyor. Biraz acili yapilirsa aci lezzet misirin icine iyice nufuz ediyor. Tabii sosis ve karidesten gelen lezzetler ayri. Neyse, hepsi bu kadar, biraksan ben bu yemek hakkinda daha cok konusurum. Ha, bir de olculeri yazayim hazir bu kadar konusmusken: Adam basi 2-3 patates, 1-2 misir, 3-4 parca sosis ve bir suru karides fazlasiyla yeterli olacaktir.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
13 yorum:
ben bunlari burda nerde bulurum alamanyadaki adlari nedir bilen yardim etsin lütfen yutkunmaktan canim cikti ekranin karsisinda :)
birde ellerine saglik yesil erigim
Bilmiyorum ben bu tur seylere pek acik degilim sanirim. Karidesle sosisi ayni anda yiyemezmisim gibi geliyor. Ama tabiki damak tadi herkese gore degisir. Karidese bayilirim sosiside pek sevmem belkide bu yuzden. Ama misira biterim.
cok aciktim olsada yesek..
bunu yapabilirmiyim bilmiyorum.
bir tasim kaynamak ne demek ? kac dakika yapiyor ?
tam cajun mutfagi olmus bu eminim nefistir! hemen deniz hanimla istisare edip uygulamaya koymamiz lazim. nitekim yazin acili yiyecekler ve soguk bira ikilisi gibisi yoktur :)
bu arada sosis ve karides birlikteligine onyargili yaklasmamak lazim; cokca sef deniz urunleriyle sarkuteriyi birlikte kullanmayi seviyor; mezgit filetosu uzerine bacon takviyesi gibi. bana kalirsa da deniz urunlerinin o kendine has kokusunu dengelemek icin iyi bir arac sarkuteri ayrica iclerindeki tuz ve baharat sosa gecince sonuc guzel olur. e tabii pastirmayi bu ise alet etmemek lazim :)
Wizkid bir tasim kaynatmak demek 1-2 dakika fokurdayarak kaynatmak demektir...
Bence süper olur. Tatlar bana uyuyor. Yalnız mideye sıcak havada çökmesi sözkonusu olabilir değil mi?
aaaa ama birayla yenebilir yazmış Koray belki bir oranda hafifletir
Yesil erikcigim, goruyorum ki koca da kardes de bu fikri cok tutmus, el mahkum pisirecegiz bunu artik. Yalniz zor burada all spice mix bulmak, ben onu teker teker baharatlari ekleyerek yaparim belki. Guzel bir sey olursa bunun avrupa versiyonu olarak haber veririm, olur mu?
Yesil erikcigim, goruyorum ki koca da kardes de bu fikri cok tutmus, el mahkum pisirecegiz bunu artik. Yalniz zor burada all spice mix bulmak, ben onu teker teker baharatlari ekleyerek yaparim belki. Guzel bir sey olursa bunun avrupa versiyonu olarak haber veririm, olur mu?
tesekkurler koyubeyaz.
tesekkurler koyubeyaz.
Baharat paketinin icinde tam olarak ne vardi diye bakacaktim, gene unuttum. Yalniz MG'nin dedigine gore kesinlikle msg koyuyorlarmis bu hazir paketlerin icine. Bu beni biraz hayal kirikligina ugratti.
$eker kiz, bu sosislerden almanyada bulmak zor olmaz herhalde diye dusunmekteyim. Adamlar kitabini yazmislardir eminim.
Wizkid, yapabilirsin bunu, cok kolay, sadece hasliyorsun herseyi bir arada o kadar. Malzemeleri toplamak biraz kasabilir tabii. Moskovada satilir mi bunlar hic bilemedim.
Denizcim, bak seni nelere bulastirdim, heh heh :-) Bu arada, kendi baharat paketini yaparken mutlaka cheese_cloth gibi bir seye koy, sakin ha hepsini oyle tek tek eklemeyesin. Tecrubeyle sabit, baharatlar tek tek yapisiyor herseye, ayiklamasi tam bir eziyet oluyor.
Koray, sanirim ayni dilden konusuyoruz, mezgit ustune bacon dedin ve koptu orada olay :)
Defnecim, birayla inanilmaz oluyor gercekten de. Bir de burada her yer klimali oldugu icin, yaz kis farketmeden yiyoruz biz bu yemegi. Anlamiyoz iklim mi degismis, noolmus oyle diye. Mideye de cokmuyor, haslama neticede, oyle agir bir sey degil. Ama kendini tutamayip cok yersen o ayri :)
Koyubeyazcim ve Mertcan, bence once bir deneyin, tadina bir bakin, sonra karar verin. Gonlum razi olmaz boyle bir guzellikten mahrum kalmaniza. Biliyorum siz bunu guzellik olarak gormuyorsunuz, neticede herkesin damak zevki farklidir ama, gene de isterdim once bir tadina bakasiniz.. Ve ewet, sosis sucuk gibi seylerin icine ne idugu belirsiz bir suru sey girmekte. Bilmiyorum, belki de o yuzden cok lezzetli. Ben pek ogrenmek istemiyorum da aslinda. Bir arkadasim mikroskop altinda iskembeye mi iskembe corbasina mi ne bakmis, o gunden sonra hic icemez olmus. Ignorance_is_bliss diyorum, hayatta bakmam ben :)
Yorum Gönder