Pazar, Haziran 05, 2005

Saman tadinda pestolu fettucine

Burnum hala tikali/dolu/her ne ise oldugu icin koku alabilme yetenegim sifira cok yaklasmis durumda. Benim gibi burnu cok hassas, hele hele de lezzet duskunu birisi icin bu tam bir yikim durumu tabii. Yedigim/ictigim hicbir seyin tadini alamiyorum kac gundur. Sadece tuzlu ve aci seylerin tadini azicik alabiliyorum ama oyle baharatmis, parfummus o tur icinde kompleks kimyasallar olan seylerin kokusu yok gibi bir sey.

Dun yetistirdigimiz o caaanim feslegenden bir pesto yaptik (Bkz: Sekil 1a). Sankim saman yedim ya. Hic zahmet etmeyeydik valla. Aceba saman nezlesi deyimi/lafi buradan mi gelmekte merak ettim simdi. Ben yine de pestonun tarifini yazayim, belki benim yerime tadina bakmak isteyenler olur. Erikin yorumuna gore cok guzel olmus.

-----------
Tarif foodnetw.’ten ciplak ayakli kontes programidan alinma:

¼ cup ceviz
¼ cup camfistigi
9 dis sarmisak (daha az da olabilirmis)
tuz
karabiber (tercihen taze cekilmis)
5 cup feslegen
1,5 cup sizma zeytinyagi (extra virgin), biz 1 cup koyduk.
1 cup ince dogranmis parmesan peyniri

Ceviz, camfistigi ve sarmisak blendirda 30 sn. karisitirilir. Feslegenler, tuz ve biber eklenir ve 1 dk daha karistirilir. Karistirmaya devam edilerek zeytinyagi blendirin ust kismindan yavas yavas karisima dokulur. En son olarak parmesan peyniri de eklenip bir 30 sn daha karsitirilir. Peynir olmazsa olmuyormus, ona gore. Hepsi bu kadar. Beri tarafta fettucine, spaghetti, linguine ya da caniniz hangi makarnadan cekiyorsa bol tuzlu olan kaynayan suda 10-12 dk haslanir (al dente olmasi icin ideal zaman bu). Yarim paket makarnaya 3 corba kasigi pesto yeterli oluyor. Afiyet olsun, siz tadini (!) cikarirsiniz belki..

Not: ¼ cup agirlik olarak tahminimce 100-150 gr’a denk geliyor. Ya da dolu bir avuc diyelim. 5 cup feslegen de iki-uc avuc dolusu olabilir. Ne kadar cok feslegen o kadar iyi. 1 cup zeytinyagi da (ya da herhangi bir sivi) 250 ml’ye denk.

------
Gene de ben beyaz peynirli makarna daha cok severim diyen olursa bi sey diyemem. Ben de bazen gidip geliyorum oyle cunku :-) Ama baska lezzetler denemek de bir o kadar guzel.

Hiç yorum yok: